🍔 Petorka iz snova: Najbolji burgeri u 2020.

Najbolji burgeri 2020

Petog januara navršilo se godinu dana od pokretanja BurgerMania bloga (pre toga, tekstove o burgerima objavljivao sam na Facebooku). Turbulentna godina u svakom slučaju, pa se valja nadati da će 2021. biti mnogo bolja po svim pitanjima i da ćemo pandemiju, virus i maske da ostavimo iza sebe u što bližoj budućnosti.

Ugostiteljska branša posebno je stradala u prethodnoj godini. Restorani i kafići pogođeni su brojnim ograničenjima, kako radnog vremena, tako i kapaciteta, i pravo je čudo kao opstaju. Ishod je svakako taj da su mnogi kuvari i konobari ostali bez posla, posebno oni koji su radili u inostranstvu, i da su brojni biznisi pred potpunim kolapsom. Svima im, naravno, želim sve najbolje, i da ponovo stanu na noge u što kraćem roku.

Da ne bih dalje u depresivnom tonu, u nastavku ću se fokusirati na pozitivne stvari, pa ću ukratko da preletim pet najboljih burgera koje sam probao u 2020. godini. Dobar zalogaj uvek izvlači osmeh na lice, a burgeri koje ću ovde da pomenem spadaju u sam vrh regionalne ponude u ovom trenutku, pa ako ste u prilici, probajte koji. Zahvalićete mi se kasnije. 😎

Top 5 burgera u 2020


5. Smoked Burger – Fat Boys, Beograd

Smoked Burger - Fat Boys, Beograd

Pregled pet najboljih burgera koje pojedoh u 2020. godini počeću sa beogradskim restoranom Fat Boys. Ova ekipa postavila je visoke standarde od prvog dana kada su počeli sa radom. Besprekorna prezentacija i osećaj za detalje, te jelovnik koji će da zadovolji svakog ljubitelja kako burgera, tako i srodnih jela (rebarca, krilca, steakovi, sendviči…). Pored predefinisanih burger kombinacija, tu je i gomila raznih dodataka i priloga, pa ako ste raspoloženi, možete i da sklopite burger po sopstvenoj želji. Ovom prilikom pomenuo bih Smoked Burger, mada nema greške ni sa ostalima koje imaju u ponudi.

4. Kad jaganjci utihnu – Kodiak Burger&Steak, Banja Luka

Kad jaganjci utihnu - Kodiak Banja Luka

  • Adresa: Sime Šolaje 1A
  • Ocena: 9/10

Kodiak je trenutno najbolja destinacija za dobre burgere u gradu na Vrbasu, restoran koji je počeo sa radom otprilike kada i ovaj blog, i zaista mi je drago što je opravdao sva očekivanja i što svoju ponudu konstantno dodatno usavršava. U međuvremenu, ostvarili smo i uspešnu saradnju po pitanju zajedničke organizacije prve banjalučke Šurijade, takmičenja u jedenju ljutih paprika. 🌶 Bilo je to fenomenalno iskustvo. Jagnjeći burger odgovarajućeg naziva “Kad jaganjci utihnu” izdvojih za ovu priliku, pre svega zato što se radi o specifičnom burgeru kakav nisam bio u prilici do sada da probam, niti sam primetio da ga ima u ponudi u restoranima u regionu. Veoma kvalitetno jagnjeće meso, čedar i vlašićki ovčiji sir, paradajz, te zanimljiv Baba Ganuš namaz i Tabuleh libanska salata. Specifičan ukus koji će, ako ste ljubitelj jagnjetine, sasvim sigurno da vas oduševi. Mene svakako jeste!

3. Topljeni sir burger – Točionica, Novi Sad

"Topljeni sir" Burger - Točionica Pub, Novi Sad

Ako ćemo gledati efekat koji burger nakon posluživanja ostavi na gosta, Topljeni sir burger iz Točionica puba sasvim sigurno je bez premca na ovoj listi. 🙌 Naime, ovaj burger će vam biti poslužen sa kalupom u kojem se nalazi topljeni sir, koji će da se razlije preko celog burgera nakon što ga podignete. Fenomenalan prizor! Pored topljenog čedara, burger stiže sa ukusnim pecivom, kvalitetnim mesom, slaninom, sosom, te gomilom raznog povrća (rukola, karamelizovani luk, šargarepa, kupus…). Idealan zalogaj za svaku priliku.

2. Premium Burger – Burgos, Beograd

Premium Burger - Burgos, Beograd

Burgos je noviji igrač u Beogradu, koji je kvalitetom direktno izbio u prvu ligu, kada govorimo o najboljim mestima za pojesti burger u prestonici. Sve je ovde smišljeno i pripremljeno sa dosta ljubavi, i rezultat je jedan od najboljih burgera koje pojedoh u životu. Premium Burger sastavljen je od zemičke, mesa, dimljenog sira, karamelizovanog luka, slanine, spanaća, jajeta i sosa. Odlična kombinacija sastojaka, i generalno, burger vredan svake preporuke.

1. Black Jack Burger – Holy Smokes, Beograd

Black Jack Burger - Holy Smokes, Beograd

U više navrata isticao sam svoje oduševljenje sa Holy Smokes, odnosno Texas style roštiljem koji ova ekipa sprema u veselom smokeru. Upravo pomenuto meso izdvaja Holy burgere od ostatka burgera sa liste najboljih iz prošle godine, jer je jednostavno preukusno i za mene lično, nema boljeg načina za pripremu mesa od ovog. Dva burgera su trenutno u HS ponudi, i iskren da budem, na prvu poziciju mogao je bilo koji od njih, ali s obzirom da od alkoholnih pića preferiram viski, kao najbolji burger koji pojedoh u 2020. izdvojiću Black Jack Burger, spravljen upravo u kombinaciji sa Jack Daniel’s viskijem. Ovaj zalogaj je, što bi se reklo, next level. Burger kojem se posvetilo dosta pažnje, svi sastojci su odlični i skladni, dok je brisket iz smokera za mnoge najbolji komad mesa koji može da se pojede. Jednom rečju, perfekcija. 🧡

Šta nam donosi 2021. godina, ostaje da vidimo. Do tada, srećni praznici, uživajte u trenutku i okružite se ljudima koje volite i pozitivnom energijom. I jedite dobre burgere. 🍻

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.