Na početku ove recenzije valja odmah pojasniti par stvari – prvo, ovaj burger se zapravo ne zove Golden Drum Burger, već je bio deo službenog jelovnika istoimene marketinške konferencije u Portorožu kojoj sam nedavno premijerno prisustvovao. Drugo, lokacija gde sam ga pojeo jeste tačna, ali burger nije sa hotelskog menija, odnosno nema ga u standardnoj ponudi. Međutim, pomislih da bi bilo lepo da iskoristim priliku i uz burger saberem utiske kako sa konferencije, tako i one vezane za očaravajuće istarsko more i prelep piranski zaliv, odnosno gradove Piran i Portorož. 🧡
Golden Drum, internacionalna konferencija ove godine održala se u Portorožu po jubilarni, 30. put. Događaj je to koji okuplja brojne kreativce i marketing eksperte sa svih strana sveta. Inspirativna predavanja vrhunskih stručnjaka, pregled aktuelnih trendova iz oblasti marketinga i dizajna uz razne primere iz prakse, svrstavaju ovu konferenciju u red respektabilnijih u ovom delu Evrope. Za mesto dešavanja i ove godine je odabran Grand(iozni) Hotel Bernandin koji se nalazi na samoj obali mora između Portoroža sa jedne, i Pirana sa druge strane. Dakle, za konferenciju, lokaciju i sveukupnu atmosferu – čista desetka. Ista ocena ide i za žurku zagrevanja veče pred početak konferencije – žestoka noć koje se dobrim delom ni ne sećam, s obzirom na ne baš umerenu konzumaciju alkoholnih pića (napomena samom sebi: sledeći put alkoholisanje ostaviti za after party). Tu ću priču ipak preskočiti, jer detalje kojih se i sećam bolje da zaboravim. 🫣🐒
Naredno jutro progledah solidno pregažen i fazno pomeren. Dan je za konferenciju, a burger na jelovniku pomoći će mi da dođem sebi, s obzirom da sam hotelski doručak prespavao. Napravih par krugova duž obale mora u oba pravca (Portorož – Piran), vetar mi je dovoljno (pr)oduvao glavu i osvežio mozak, te se koliko-toliko regenerisan zaputih na predavanja i već pomenuti burger.
Ručak je realizovan u glavnom holu hotela na 11. spratu, a učesnici konferencije mogli su da biraju između paste sa gljivama, veganskih salata i burgera. Velika tabla sa natpisom Burger Station dozivala je moje ime, te priđoh da osmotrim o čemu se tu radi i kako izgleda priprema. S obzirom na gust raspored predavanja i veliki broj učesnika, burgeri su ekspresno pripremani, ali letimičnim pogledom na sastojke i okruženje, jasno je da tu neko zna šta je potrebno za dobar burger – peciva su izgledala veoma dobro, a ostatak sastojaka nagoveštavao je klasičnu burger priču i dobru zabavu, bez previše filozofiranja. Tako je i bilo.

Golden Drum Burger sastavljen je od zemičke, junećeg mesa (oko 150 grama), sira, salate i sosa. Sve to prati i pomfirt, te dva kolutića onion ringsa. Realno, sasvim korektno i iznad očekivanja za usputni konferencijski burger – peciva su ukusna kako se i dalo pretpostaviti, meso taman pečeno i veoma sočno i ukusno, coleslaw salata dala je prijatnu dozu hrskavosti, dok je sos bio klasična smokey BBQ varijanta, i najslabija karika ovog burgera (prikladniji za npr. rebarca ili pulled pork), ali ništa zabrinjavajuće.
Onion rings i pomfrit bili su pečeni i začinjeni baš kako treba, pa uz ne baš naročito hladnu Coca Colu uspeo sam da se vratim u život i psihički pripremim za ostatak dana – još predavanja i proglašenje pobednika (ispostaviće se da se nagrade dele u beskonačno različitih kategorija, ali bilo je to svakako finale za pamćenje).
Cena ovog burgera bila je 15 EUR, tačnije postojale su opcije za ulaznice na konferenciju sa ili bez ručka – varijanta sa ručkom bila je skuplja za 15 evra, tako da je to to. Da li vredi ovaj burger tih para – nisam pametan. Ipak smo u Sloveniji, pa još na turistički atraktivnoj destinaciji (generalno zaslužuje ocenu više samo zbog toga), tako da nema potrebe da dužim što se toga tiče. U svakom slučaju, bilo je to znatno bolje iskustvo u poređenju sa još jednim burgerom kojeg sam pojeo prethodnog dana u Piranu, a o čemu će biti reči u zasebnoj recenziji.
Pored premijernog prisustvovanja konferenciji, ovo mi je takođe bio prvi put da sam posetio Portorož i Piran, i utisci su veoma pozitivni. Iako je letnja sezona iza nas, a kiša i vetar pretili da pokvare obilazak i šetnju duž obale mora, vreme nas je ipak poslužilo. Nažalost, ne toliko da uskočim u more kako sam planirao (talasi i vetar su bili takvi da bi mi to verovatno bio poslednji skok), ali sasvim OK za turistički obilazak magičnog Pirana i raznih drugih lepota kako u Sloveniji, tako i u obližnjem Trstu kojeg smo posetili dan kasnije. Pola sata vožnje, bez graničnih prelaza, predivan dan i atmosfera u gradu – milina.
Na povratku u Banjaluku protutnjali smo pored Zagreba, a nažalost nije bilo vremena da posetim popularni Burger Fest koji se ovih dana održava u hrvatskoj prestonici. Ipak, svratismo u usputni McDonald's gde smazah Jalapeno Beef Burger iz Maestro linije – industrijska priča ili ne, MCD Maestro burgeri su upravo to – maestralni. 👌 Svaki koji sam pojeo iz ove specijalizovane serije bio je užitak za sva čula, a tako je bilo i ovaj put.
Dakle, Golden Drum, Portorož, Piran, Slovenija – predivno iskustvo koje toplo preporučujem svima koji su u sferi marketinga, kreative ili dizajna. Sve je pucalo od energije i pozitivne atmosfere, a organizacija događaja kako već rekoh zaslužuje sve pohvale. Pridodajmo tome predivnu lokaciju, dobar zalogaj, sjajno društvo, žurku za pamć… zaborav, i zaključak je jednostavan – ako se ukaže prilika, sa zadovoljstvom se vraćam i sledeće godine! 🙌
~ Golden Drum Burger ~
Sastojci: zemička, juneće meso, sir, coleslaw salata, sos
Lokacija: Grand Hotel Bernandin, Obala 2, Portorož, Slovenija
Cena: 15,00 EUR (burger + pomfrit, onion rings)
Brzina usluge: 10 minuta
Pecivo: 9/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 6/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 8/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
9
Komentariši