“Topljeni sir” Burger – Točionica Pub, Novi Sad

"Topljeni sir" Burger - Točionica Pub, Novi Sad

Novosadski pub Točionica prvi put sam obišao tokom zagrevanja za koncert kanadskih thrash metal razarača Annihilator u novembru prošle godine. Bilo je to žestokih par dana tokom kojih sam se i lično uverio koliko Novi Sad u craft segmentu – kvalitetnim pubovima i pivnicama, prednjači u odnosu na gradove u regionu.

Pored raznih vrsta craft piva koje su se ispijale tih dana, valjalo je nešto i pojesti, pa sam baš pred koncert smazao burger u Točionici, i bilo je to dosta dobro iskustvo. Odlučih, stoga, da ih ponovo posetim, i da se malo detaljnije posvetim ovom pabu i burgerima koje imaju u ponudi.

Točionica je lanac pivnica Novosadske zanatske pivare, i radi na dve lokacije u Novom Sadu (Liman i Detelinara). Ne znam kakav je taj drugi objekat, s obzirom da sam oba puta posetio ovaj na Detelinari, preciznije u Hadži Ruvimovoj ulici. Dan je bio predivan, pa je za razliku od prošlog puta moglo i da se sedne u baštu, i uživa u dobrom jelu i društvu.

Valja reći da je Točionica uređena po svim “craft” standardima – spoj industrijskog i tradicionalnog, sudar ćirilice i “hipsteraja”, i generalno je jako prijatno mesto sa odličnim jelovnikom i ništa manje kvalitetnom vizuelnom prezentacijom, kako u samom objektu, tako i na društvenim mrežama koje veoma profesionalno vode.

Za razliku od prve posete kada sam jeo klasični Točionica Burger, ovaj put sam se spremio za testiranje burgera koji su u ponudu ubacili nakon toga, a koji se zove “Topljeni sir” Burger. Više nego odgovarajući naziv! Naime, ovaj burger, pored odličnih sastojaka, stiže sa metalnim obručem koji je napunjen topljenim čedarom, i koji će da se razlije preko celog burgera nakon što uklonite obruč. Apsolutni food porn momenat i nadražaj za sva čula – ne sećam se kada sam zadnji put uživo video nešto efektnije! Ovo, naravno, nije ekskluzivni kulinarski izum veselih Novosađana. Fazoni poput ovog mogu da se vide po društvenim mrežama u raznim burger barovima po inostranstvu, ali kod nas definitivno niko ništa slično nije izveo ovako dobro. Bacite na trenutak pogled na video ispod, pa će vam biti jasnije o čemu pričam:

 

😍👌

Posted by BurgerMania on Saturday, September 12, 2020

Spektakularno, zar ne? U startu, naravno, pohvala za posvećenost i drugačiji pristup u odnosu na konkurenciju. Malo koga će ovakav prizor ostaviti ravnodušnim.

Što se tiče ostalih sastojaka, ovaj burger stiže sa veoma ukusnom zemičkom, junećim mesom sa, kako kažu, “zaštićenim geografskim poreklom”, slaninom, burger sosom, te gomilom raznog povrća u vidu rukole, karamelizovanog luka, šargarepe, kupusa, paradajza, spanaća i kiselih krastavaca. Malo li je? Nisu baš sve te sastojke naveli u jelovniku, ali ništa od ovoga nije bilo suvišno. Naprotiv, bio je to jedan od ukusnijih burgera koje sam pojeo u životu!

"Topljeni sir" Burger - Točionica Pub, Novi Sad
“Topljeni sir” Burger – Točionica Pub, Novi Sad

Topljeni čedar, kao što već rekoh, je spektakl za sebe i tu nema greške. Burger je, s obzirom na činjenicu da je završio potpuno prekriven pomenutim sirom, bilo nemoguće jesti rukama, te sam se prebacio na viljušku i nož. Meso je dosta sitno samleveno i teksture je skoro kao pljeskavica, što je pristup koji (iz meni nepoznatog razloga) praktikuju i u vodećem burger mestu u Novom Sadu, Tosteru. Generalno preferiram krupnije mlevenu junetinu, jer tako bi burger i trebao da se pravi, i tada zapravo vidite šta jedete i sigurni ste da je to prženo meso bez kojekakvih dodataka. Međutim, imajući u vidu sve u vezi ovog puba – kvalitet objekta i jelovnika, te naznaku o geografskom poreklu mesa, ne bih uzeo za zlo ovaj put. Kako bilo, meso je bilo sasvim ukusno i osim pomenute teksture, nemam nikakvu zamerku na ovaj burger.

Inače, poprilično me iznenadila brzina dostavljanja naše narudžbe (dvadesetak minuta), s obzirom na složenu strukturu ovih burgera. Takođe, ljubazna konobarica, uz već pozitivne uspomene na njenu koleginicu koja je radila kada sam ovde bio prethodni put, navela me je da se zapitam gde su ih samo pronašli – devojke su harizmatične, duhovite i sam boravak u ovom pabu učinile su dodatno prijatnim. Nadam se da je i gazda toga svestan, te da su ispoštovane normalnom platom i radnim uslovima. Nažalost, u ugostiteljskoj branši svi smo se nagledali svega i svačega – od mrzovolje, preko ignorisanja, do potpune nestručnosti zaposlenog osoblja, pa su ovakvi primeri uvek dobrodošli i treba ih pohvaliti.

"Topljeni sir" Burger - Točionica Pub, Novi Sad

Svi sastojci, dakle, pripremljeni su kako treba, i zaista je bilo pravo uživanje jesti ovaj burger. Što se povrća tiče, na prvu bi moglo da deluje da ga je previše, ali zaista nije bilo, i sve ukupno, ovo je burger za sigurnu preporuku i za svaku priliku. Začinjeni krompirići takođe su bili super ukusni, i bio bi to zaokružen obrok da nije jednog interesantnog detalja – naime, gazirana komercijalna pića u Točionici ne služe. Dakle, ništa od Coca Cole ili Pepsija, da se ne iznenadite ako pokušate da naručite. Pub je usmeren na domaću proizvodnju i to je korektno i podržavam, samo eto, dok ne naprave sopstvenu Coca Colu, bilo bi lepo da postoji ona originalna. 🙂

Da pomenem na kraju da i drugi burgeri u jelovniku izgledaju primamljivo – posebno Flambirani Burger, sa kojim ću se obračunati prvom sledećom prilikom!


~ “Topljeni sir” Burger ~

Lokacija: Točionica Pub, Hadži Ruvimova 49, Novi Sad
Cena: 545 RSD
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 10/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.