Premium Burger – Burgos, Beograd

Premium Burger - Burgos, Beograd

Istraživački pohod na burgere u srpskoj prestonici odveo me i do skoro otvorenog Burger bara Burgos. Standardi su ovih dana veoma visoko postavljeni – nedavno testiranom pulled pork burgeru u Holy Smokesu dao sam maksimalne ocene u svim kategorijama, dok sam se na preporuku brata Lazara uverio da i u Nachos baru prave zaista dobre burgere. Burgos je, sudeći po fotkama i reklami na društvenim mrežama takođe obećavao, te je bio red da se i uživo proveri kvalitet ovog restorana.

Beograd generalno kotira visoko kada je ugostiteljstvo u pitanju, a i zaista vrhunski burgeri mogu da se pojedu na raznim lokacijama. U narednom periodu predstaviću još nekoliko favorita koje obilazim već neko vreme, ali do sada se nisam njima detaljnije pozabavio jer je ovaj blog do skora bio fokusiran samo na Banjaluku.

Burgos bar nalazi se u Nušićevoj ulici u užem centru Beograda. Prvi utisak je da je prostor gde je restoran smešten veoma mali – tek par stolova i raspoloženi kuvari iza pulta. Ipak, postoji još jedna prostorija ispod, pa ne bi trebalo da bude problema što se tiče gužve, plus tu je i mogućnost dostave.

U Burgos jelovniku nalazi se šest burgera – Classic, Serbian, Mexican, Chinese, Kids i Premium. Cene se kreću u rasponu od 390 (Kids) do 890 dinara, koliko treba izdvojiti za Premium burger, koji je bio moj izbor ovaj put. Pored burgera, tu su i prilozi (pomfrit, spicy wedges, onion i pepper rings), salate (goveđa, Cezar, vegeterijanska), te šest vrsta sosova koje je moguće izabrati uz burger, ili ih uzeti kao dodatni prilog. Od pića, tu su craft piva, gazirani sokovi, šejkovi… Sve u svemu, dobro osmišljen jelovnik u kojem se nalazi sve što treba svakom poštenom burgeroljupcu.

Premium Burger čini zemička, 180 grama mesa, dimljeni sir, karamelizovani luk, crispy slanina, spanać, jaje i sos. U ovom slučaju, bio je to Belgrado sos koji je, kako su me radnici uputili, kombinacija majoneza, pavlake, belog luka u prahu, peršuna, bibera i još nekih tajnih sastojaka. Na papiru – odlična burger kombinacija. Generalno, volim jaje u burgeru, i svaku priliku da ga uzmem uz burger u nekom restoranu rado iskoristim. Tako je bilo i ovaj put. Svi ostali sastojci potpuno su mi odgovarali (spanać je novitet – uglavnom su to ajsberg ili druge vrste klasičnih zelenih salata), pa osim nešto više cene u odnosu na ostale, nije bilo nikakve dileme za koji od ponuđenih burgera da se odlučim.

Premium Burger - Burgos, Beograd

Nekih 20-ak minuta kasnije, burger je poslužen na metalnoj tacni, u društvu takođe metalne kantice u kojoj su se nalazili pikantni krompirići. Nažalost, tek posle sam detaljnije osmotrio ove priloge, pa bih se sasvim sigurno odlučio za nekakav miks, ili proverio šta su tačno pepper ringsi. Biće još prilike, a krompirići su adekvatan prilog za svaki burger, pa nije bilo problema sa tim ni ovaj put. Na sve to još Coca Cola, i mogao sam da navalim na burger, s obzirom da sam već pošteno ogladneo.

Prvi zalogaj i – nema greške. To je to! U startu osećaj da je u ovom burgeru sve potpuno skladno i vrlo dobro pripremljeno. Od sosa, do veoma ukusnog mesa i sira, karamelizovanog luka i slaninice… svega je bilo baš koliko treba. Kako često pomenem, 180 grama smatram za optimalnu količinu mesa u burgeru, i uz (odlično) pecivo koje nije bilo ni preveliko, ni premaleno, sve je izgledalo skladno i lepo složeno, pa je ovaj obrok bio pravo uživanje za sva čula.

Premium Burger - Burgos, Beograd

Kombinaciju sastojaka koji stižu u ovom burgeru često pripremam i u sopstvenoj režiji (recept za jedan takav objavio sam ovde) – karamelizovani luk uzdiže svaki burger za nekoliko klasa u odnosu na obični luk, dok dimljeni sir i slaninica daju taj smoked šmek koji veoma volim. Meso je bilo perfektno pečeno i sočno, začinjeno baš po mom ukusu. Na sve to, pomenuti Belgrado sos zaokružio je priču i ovaj burger pozicionirao među najbolje koje sam pojeo u životu.

Iskren da budem, i očekivao sam dobar burger. Po nekom nepisanom pravilu, kada se stranice restorana i barova na društvenim mrežama redovno održavaju i vizuelno su dopadljive, uglavnom je to dobar pokazatelj da je priča ozbiljna i da će i hrana koja se služi u restoranu da isprati taj nivo. Na sve to, ako imamo u vidu koliko je jaka konkurencija u Beogradu u burger segmentu i generalno ugostiteljstvu, jasno je da se mora raditi kako treba, ili nema šanse da se opstane na duže staze.

Na kraju, Burgos je bez sumnje najtoplija preporuka, a Premium Burger zadovoljiće i najzahtevnije goste. Visoki standardi opravdaće i nešto višu cenu ovog burgera, no tu su svakako i druge (jeftinije) kombinacije, koje ću sigurno da isprobam prvom sledećom prilikom.

p.s. u periodu između testiranja ovog burgera i objavljivanja teksta, došlo je do određenih izmena u Burgos jelovniku i cenovniku, a o tome se detaljnije informišite na njihovim stranicama.


~ Premium Burger ~

Lokacija: Burgos, Nušićeva 23, Beograd
Cena: 890 RSD
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 10/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.