Smoked Burger – Fat Boys, Beograd

Smoked Burger - Fat Boys, Beograd

Fat Boys, mali restoran na početku prelepe ulice Strahinjića Bana u užem gradskom jezgru, jedno je od najboljih mesta u Beogradu ako ste raspoloženi za kvalitetan burger i srodna jela. Ovaj restoran posetio sam u više navrata u prošlosti, ali kako je blog ranije bio fokusiran samo na Banjaluku, recenzija burgera je izostala. Vreme je da se i to ispravi, pa ćemo u narednim redovima da vidimo o čemu se ovde radi, i po čemu je to Fat Boys destinacija koju uvek rado obiđem.

Beograd je grad koji nudi vrhunski provod po svačijem ukusu, dok je i gastro ponuda na veoma visokom nivou. Kakvu god ishranu da preferirate, naći ćete nešto za sebe, a s obzirom na žestoku konkurenciju, ugostiteljski posao valja obavljati kako treba ili je propast neminovna. Toga su vlasnici Fat Boysa očigledno svesni, te su kreirali iskusan i primamljiv jelovnik, i svim ljubiteljima roštilja na američki način (burgeri, krilca, rebarca, stejkovi i slično) ponudili oazu dobrog zalogaja u kojoj ćete se naći pred samo jednom dilemom – šta odabrati od svega ovoga? Da li da to bude jedan od ponuđenih burgera, ili da sklopite svoj uz pomoć 30+ različitih dodataka i sos kombinacija? A šta ćemo sa predivnim rebarcima? Krilcima? Philly Cheese i drugim sendvičima? Stejkovima ili Mac & Cheese/Pulled pork divotom? U slučaju da do sada niste probali nešto u Fat Boysu, spremite se za ove nedoumice, ali i na to da šta god da odaberete – dobićete obrok koji će zadovoljiti sva čula.

S obzirom da sam ovaj put u restoran došao “po zadatku”, odnosno da će tekst da ide na blog koji ima burger u nazivu, delimično mi je bio olakšan posao, jer sam (teške muke) ignorisao ostatak menija i fokusirao se samo na burgerske kombinacije. Osam predefinisanih varijanti dovoljne su same po sebi, ali opcija da sastavite sopstveni burger, kako već pomenuh, navešće vas u dileme koje mogu poprilično da se oduže. Te sam stvari u prošlosti već prošao u nekoliko navrata, pa sam ovaj put sebe poštedeo muka i ljubaznoj konobarici prosledio relativno jednostavnu narudžbu – Smoked Burger sa dodatkom karamelizovanog luka (+50 RSD na cenu burgera), uz Half-half kombinaciju kromirića i onion ringsa kao prilog (200 RSD). A koliko stvari mogu da se zakomplikuju, biće vam jasno ako pomenem da burger možete da “pojačate” sa celom plejadom sosova (hot sos, bbq sos, halapeno mayo, blue cheese sos, sos od cheddar sira, truffle mayo, sos od vrganja, mango sos…), ili dodataka poput šampinjona, bukovača, jaja, slanine, gorgonzole ili dimljenog sira, pohovane mozzarelle, slanine od mangulice, jalapeno paprike… kombinacije su beskonačne.

Kako bilo, idemo ovaj put sa “dimljenim” burgerom, krompirićima i pohovanim lukom…

Smoked Burger – Fat Boys, Beograd

Smoked burger, dakle, sastavljen je od peciva, 180g junećeg mesa, dimljenog sira, paradajza, matovilca, bacon mayo sosa, a u sve sam ubacio i pomenuti karamelizovani luk koji je uvek kvalitetan dodatak za svaki burger. Half-half je super opcija ako ste raspoloženi i za onion ringse i za krompiriće, a dve odvojene porcije bile bi vam previše. Namestio sam se u baštu lokala i narednih 20-ak minuta uživao u pogledu na lišće koje sada već nimalo stidljivo opada sa okolnog drveća i nagoveštava jesen koja je pred nama. Lep i prijatan dan, uz dobar burger – smatram to više nego dovoljnim razlozima za sreću i dobro raspoloženje.

Smoked Burger - Fat Boys, Beograd

Burger je uskoro poslužen i baš kao što je slučaj sa foto objavama Fat Boysa na društvenim mrežama, izgledao je veoma primamljivo i znalački pripremljeno. Već pri prvom zalogaju, bilo je jasno da nema greške i da je ovo burger za svaku priliku i preporuku. Meso je srednje pečeno (medium rare) i lepo začinjeno, a dimljeni sir odličnog ukusa. Svemu tome pomogao je i karamelizovani luk, ali i zanimljiv bacon mayo sos, koji ću prvom prilikom da spremim i testiram u sopstvenim burger kombinacijama. Pecivo je mekano i sveže, tostirano i premazano sa senfom što je dalo dodatnu notu već lepo izbalansiranom burgeru. Matovilac mislim da do sada nisam sretao u burgerima, ali nema tu greške, ukusna je to zelena salatica koja je i vizuelno zaokružila ovaj već predivan burger.

Smoked Burger - Fat Boys, Beograd

Pomenuti prilog takođe je sasvim odgovarajući za burger, odnosno kombinacija pomfrita i pohovanog luka ne može da omane.

Sve u svemu, bio je to prvoklasan obrok, a Fat Boys je nesumnjivo jedna od top destinacija u Beogradu kada se uželite kvalitetnog burgera. Besprekoran mali restoran koji radi kako treba i koji će, nadam se, ovaj nivo kvaliteta i posvećenosti zadržati i u budućnosti.


~ Smoked Burger ~

Lokacija: Fat Boys, Strahinjića Bana 3, Beograd
Cena: 680 RSD
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 9/10 ● Meso: 9.5/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.