Burger scena u Beogradu doživela je značajan porast popularnosti u poslednjih nekoliko godina, što potvrđuje otvaranje sve većeg broja restorana koji su fokusirani na taj ponos američke kuhinje koji je prihvaćen u svakom kutku planete. Izbor ugostiteljskih objekata u prestonici postao je toliko raznovrstan da je gotovo nemoguće odlučiti gde otići, dok novi lokali niču kao pečurke posle kiše. Ovaj rast prate i različiti trendovi u pripremi burgera, a posebno se izdvajaju smash burgeri, koji su preplavili ponudu i postali standardni prizor na svakom koraku.
Popularnost smash burgera donela je specifičan izazov u izboru – svi nude sličan način pripreme i posluživanja, što umanjuje osećaj prepoznatljivosti, bez obzira na kvalitet. U praksi, smash burger ne zahteva posebne sastojke, pa bi po mom mišljenju trebao biti samo jedna od stavki u burger ponudi, ne i jedina. Nakon obilaska nekoliko (vrhunskih) lokala posvećenih smash burgerima u prethodnom periodu, poput Haslersa, Smasher & Co i Smash Burgersa, odlučio sam se za povratak na klasičnu priču, pa je na red došao Thyme StreetFood & Breakfast koji, ako je suditi po sadržaju njihove Instagram stranice, pravi čuda u kuhinji – ne samo kad su burgeri u pitanju.
Da budem potpuno iskren, Thyme nisam odabrao samo zbog burgera, već su me pre svega privukla rebaraca u bao pecivu (u jelovniku pun naziv “Momofuku tribute” rebra) – odavno nešto lepše nisam video! Bio je to zalogaj za koji sam znao da će biti maestralan, a s obzirom da u ponudi imaju i nekoliko burgera (klasični i smash), bili su to dovoljni razlozi za premijernu posetu ovom ugostiteljskom objektu.
Thyme se nalazi na par lokacija u Beogradu, a mi smo se odlučili za onu na Banovom brdu. Stigosmo, konobarica nas pita za rezervaciju, detalj koji smo potpuno prevideli – međutim, pregovaračke veštine propraćene tugaljivim pogledom (“sad smo stigli iz Banjaluke, gladni, a baš nam se jede kod vas”), urodile su plodom, te nam je pronašla sto, uz napomenu da imamo sat i po da pojedemo šta hoćemo i izgubimo se odatle, jer tad dolaze gosti koji su zapravo rezervisali sto. Sat i po je više nego dovoljno za ono što planiramo da izvedemo, pa se bacismo na jelovnik. Svima po bao buns rebarca za početak (1.190 RSD po porciji), na sve to još dva burgera, među kojima je Juneći Burger by Chefs na koji ću se fokusirati u nastavku recenzije uz dodatne krompiriće sa parmezanom i uljem od tartufa (520 RSD). Devojka je verovatno pomislila da u Banjaluci gladujemo, ali prava istina je da prilike poput ove nisu svakodnevne, te da valja probati sve što je moguće u limitiranom vremenskom okviru.
Stižu rebarca, pomenuta bao peciva zanimljivo izgledaju, a zapravo se pripremaju na pari, bez pečenja. Rezultat je specifična “pufnasta” tekstura, nešto između uštipka i američke palačinke. Ipak, zvezda ovog obroka su premekana sočna rebarca koja se najbolje mogu opisati sa dve reči – food porn. Domaći kiseli krastavčići i začini, i nema šta, ovo je jelo za čistu desetku i u drugačijim okolnostima možda bih uzeo još kakav dezert i to bi bilo to. Ali glavna stvar tek treba da se testira, a to je već pomenuti burger.
Juneći Burger by Chefs stiže u domaćoj zemički, u koju je spakovano meso, pekorino sir, puter od tartufa, majonez tartuf, karamelizovani luk i ajzberg salata. Ako ste ljubitelj tartufa, ovaj burger je pravi izbor. Međutim ako niste, ipak odaberite nešto drugo jer tartuf kao takav i u minimalnim količinama je veoma aromatičan, a ovde je prisutan kako u puteru, tako i u majonezu. Bio je to bez preterivanja preukusan i sočan burger kojem nisam mogao da nađem ni jednu zamerku – od mekanog peciva, do savršeno pečenog mesa, uz specifičan ukus rendanog pekorino sira i uvek rado viđen karamelizovani luk predstavljali su pravo uživanje za nepce. Na sve to, pomenuti puter od tartufa i majonez tartuf zaokružili su burger na pravi način, i bio je to obrok iz snova i čiste desetke u svakom od segmenata koje ocenjujem (pecivo, meso, sos, prilozi, generalni ukus). Zaista ništa ne bih menjao ovde.
Burger kao takav ne dolazi sa prilozima, pa smo među raznim opcijama izabrali krompiriće sa parmezanom koji su takođe “okupani” u ulju od tartufa, pa je tartuf dominirao i u ovom zalogaju. Prilog bez greške.
Pomenuću da sam u svom ovom hedonizmu probao i klasik Smash Burger sa tri mesa koji je bio izbor mog domaćina, i da se vratim na početak recenzije – ovo je još jedan savršen dodatak prebogatoj smash burger ponudi u Beogradu, tako da će i ovaj restoran zadovoljiti aktuelne trendove po pitanju ovog stila pripreme burgera. Ponudila je konobarica i dezert, ali to već fizički nije bilo moguće izvesti a da izađemo živi iz restorana. Drugi put.
Thyme, dakle, maksimalno pozitivno iskustvo. I očekivao sam da će biti tako. Elitno mesto koje očigledno vode iskusni ljudi, uz raspoložene kuvare koji su nadahnuti za eksperimentisanje i akrobacije sa jelima, što me uvek obraduje. Uz pažljivo odabrane i znalački pripremljene sastojke, te harizmatične konobarice i ugodnu atmosferu – ovo je lokal za svaku priliku (prvi dejt, godišnjicu, proslave rođendana ili obeležavanje bitnih momenata sa kolegama sa posla), i sa zadovoljstvom ću ponovo da ga obiđem.
Do tada, sve preporuke i svaka čast na posvećenosti!
~ Juneći Burger “By Chefs” ~
Sastojci: zemička, juneće meso, pekorino sir, puter od tartufa, majonez tartuf, karamelizovani luk, ajzberg salata
Lokacija: Thyme StreetFood & Breakfast, Kirovljeva 20, Beograd
Cena: 1.190 RSD
Brzina usluge: 20 minuta
Pecivo: 10/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
10
Komentariši