I evo ga, premijerno predstavljanje jednog burgera iz glavnog grada Hrvatske! Burger o kojem ćete čitati u nastavku nije prvi (a nadam se ni poslednji) koji sam smazao u Zagrebu, ali iz raznih razloga recenzija iz tog grada nekako je uvek izmicala, pa je red da se to konačno ispravi.
Ne mogu sad tačno ni da se setim gde sam sve u prošlosti bio i šta sam sve planirao da predstavim na blogu iz Zagreba tokom prethodnih godina, ali bilo je tu sjajnih zalogaja. Isto toliko bilo je i sjajnih koncerata koji su uglavnom razlog za pohod na Zagreb. Ovaj put bio je to jubilarni koncert američkih prog metal legendi Dream Theater koji na aktuelnoj turneji proslavljaju 40 godina postojanja. To sad i nije toliko bitno za ovu priču, a ni ovaj blog, ali ono što jeste bitno je da sam konačno posetio weare50, restoran koji mi je odavno privukao pažnju zahvaljujući fotkama veoma impresivnih burgera koje su objavljivali na društvenim mrežama.
Ovaj restoran nalazi se u centru Zagreba i prvo što sam pomislio po dolasku je da je znatno manji nego što sam (ga) zamišljao. U bašti ima mesta, ali s obzirom da smo u zimskim mesecima, to će uskoro da otpadne, dok je unutra tek nekoliko stolica i šank, pa stekoh utisak da je ovde ipak prioritet na dostavi. Jelovnik deluje potpuno iskusan i “restoranski”, a tu je i opcija za rezervaciju stola, pa me to očigledno zbunilo. Dakle ništa loše, samo drugačije iskustvo od očekivanog.
U weare50 jelovniku nalazi se svega nekoliko burgera, ali znalački osmišljenih – od naziva, do sastojaka. Tu su tako Classic, Seoul, La Truffe i Hvar. Prvi, kako mu i ime govori, dolazi sa standardnim sastojcima koje biste i očekivali u burgeru. Seoul već koketira sa azijskom kuhinjom (kimchi, korejski BBQ sos), La Truffe jasno je – tartufi na sve strane, i na kraju poslednji pomenuti koji je i bio moj izbor za premijerni obrok u ovom restoranu. Dakle, Hvar u Zagrebu, pa da vidimo o čemu se tu radi.
Hvar burger, iako mu ime tako govori, nema dodirnih tačaka sa jadranskim primorjem kad su sastojci u pitanju. Tu su juneće meso, DOP dolce gorgonzola, paradajz, miks mladih salata i egzotika u vidu domaćeg chutneya od smokve i luka. Taj poslednji detalj me je i privukao, uz gorgonzolu – biće to svakako nešto drugačije u poređenju sa burgerima koje sam jeo u poslednje vreme.
I bio je to pun pogodak! S obzirom da sam već dugo u burger priči, sa fotografija i generalno vizuelnog identiteta restorana i lokala mogu poprilično precizno da procenim da li će me dočekati loš, prosečan ili odličan burger. U ovom slučaju očekivao sam vrhunski priču, a upravo to sam i dobio – od domaćeg peciva koje je među boljim koje sam ikad pojeo na ovim prostorima, preko kvalitetnog i taman pečenog mesa (medium rare), do gorgonzole i pomenutog chutneya koji mi je u potpunosti odgovarao u kombinaciji sa ostatkom sastojaka, i kojeg ću prvom prilikom probati da napravim i u kućnoj varijanti.
Svaki zalogaj ovde je predstavljao pravo uživanje. Veličinom i sastojcima burger je bio taman da se fino najedem. Sočno meso, svaki sloj na visini zadatka, svega baš koliko treba. Sve ovo upotpunili su i vrhunski tartuf-krompirići (ručno rezani, sa rendanim sirom sa tartufima i ruzmarinom preko, uz domaći aioli sa tartufima kao prilog), i bio je to, kako često volim da kažem u ovakvim situacijama, obrok za pamćenje.
Zagreb kao Zagreb, veliki je to grad sa ugostiteljskom ponudom koja bi mogla da se istražuje mesecima i godinama, tako da ne znam gde tačno u ponudi kotira ovaj restoran i koliko je jaka konkurencija, ali Hvar burger i weare50 su lagana preporuka ako se nađete u blizini. Što se mene tiče, već se radujem novom susretu, kad god se za to ukaže prilika.
~ Hvar Burger ~
Sastojci: zemička, juneće meso, DOP dolce gorgonzola, domaći chutney od smokve i luka, paradajz, miks mladih salata
Lokacija: weare50, Vlaška 17, Zagreb, HR
Cena: 13 EUR
Brzina usluge: 20 minuta
Pecivo: 10/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
10
Komentariši