Maja Jovičić skovil-kraljica Prve banjalučke Šurijade!

Šurijada 2020 - Maja Jovičić

Prva banjalučka Šurijada – takmičenje u jedenju ljutih paprika u organizaciji BurgerMania.rs food bloga, restorana Kodiak i prijatelja, proteklo je u veoma vatrenoj atmosferi!

Takmičari (među kojima su se pored pripadnika jačeg pola našle i dve dame), u prvom obračunu ove vrste u gradu na Vrbasu suočili su se sa devet paprika, poređanih po skovil skali ljutine (SHU), a to su bile redom: Jalapeno Jalafuego (10.000 SHU), Lemon Drop (32.000 SHU), Lantern (100.000 SHU), Habanero Red (200.000 SHU), Habanero Choko (300.000 SHU), Fatalii Yellow (400.000 SHU), Ghost Pepper (1.000.000 SHU), Trinidad Scorpion Moruga (1.200.000 SHU) i Carolina Reaper (2.200.000 SHU).

Pravila su bila jednostavna – jela se jedna po jedna paprika, sa par minuta pauze između svake, bez konzumiranja hrane ili pića. Mleko koje su obezbedili naši prijatelji iz Domaćinstva Mijatović nalazilo se pored svakog takmičara kako bi se vatra ugasila ako postane neizdrživo. Međutim, to je ujedno podrazumevalo i diskvalifikaciju i kraj takmičenja. Ako bi više takmičara uspelo da savlada svih devet paprika, dobili bi po jednu veliku blagu roga papriku, i ko je prvi pojede – pobednik je.

Za korak paklu bliže

Prvi takmičari počeli su da odustaju otprilike na pola puta, ali na opšte iznenađenje, čak četiri hrabra “šuriora” prošli su svih devet krugova pakla! U finalnom delu, prilikom brzog jedenja roga paprike, jedan je poklekao, i konačni rezultat je sledeći:

Maja Jovičić osvojila je prvo mesto, i ovom prilikom čestitamo joj na demonstraciji sile i džedajskim veštinama jedenja paprika! Bravo Majo! 🔥

Drugo mesto osvojio je Dario Bekić – još jedan heroj koji je zadao domaći zadatak mnogima koji bi nešto slično pokušali u budućnosti.

Favorit pre takmičenja za pobednika, banjalučki YouTuber BL Beast, završio je na trećem mestu na opšte iznenađenje upućenih u njegov YouTube kanal. Maja i Dario ipak su pokazali zavidne veštine kojima Beast nije mogao da parira, iako su nijanse presudile.

Finale Prve banjalučke Šurijade!

Vatreno finale Prve banjalučke Šurijade! 🌶🔥

Takmičenje u jedenju ljutih paprika završeno je u veoma dinamičnoj atmosferi! Četiri najhrabrija šuriora prošli su svih devet paprika, a u finalnom delu, prilikom brzog jedenja roga paprike, jedan je poklekao, i finalni skor je sledeći:

MAJA JOVIČIĆ osvojila je prvo mesto, i ovom prilikom čestitamo joj na demonstriranim džedajskim veštinama jedenja paprika! Bravo Majo! 🔥

Drugo mesto osvojio je DARIO BEKIĆ – još jedan heroj koji je zadao domaći zadatak mnogima.

Favorit pre takmičenja za pobednika, banjalučki YouTuber BL Beast, završio je na trećem mestu na opšte iznenađenje upućenih u njegov YouTube kanal. Maja i Dario ipak su pokazali zavidne veštine kojima Beast nije mogao da konkuriše, iako su nijanse presudile.

Detaljniji izveštaj donosimo sutra, a sve vas pozivamo da nam se pridružite na druženju sa crafterima u Kodiaku do kraja dana!

Hvala svima koji su podržali najljuću feštu u istoriji Banjaluke 🔥🌶🔥

Posted by BurgerMania on Sunday, September 27, 2020

Maja, nakon ovog događaja poznatija kao Banjalučka Skovil-Kraljica, upisala se u istoriju kao pobednica Prve banjalučke Šurijade, manifestacije za koju planiramo da postane tradicionalna – tim više nakon što smo ustanovili da postoji dovoljno hrabrih & ludih da se upuste u ekstremno vatreno krštenje i suludi obračun sa najljućim paprikama poznatim čoveku!

Šurijada 2020 finalisti
Vatrena trojka: Dario, Maja i BL Beast

Crafteri na okupu

Pored glavnog događaja – takmičenja u jedenju ljutih paprika, posetioci Šurijade bili su u prilici da obiđu najveći skup craft proizvođača ljutih sosova i srodnih proizvoda do sada realizovan u Banjaluci i RS! Svoje proizvode predstavili su lokalni crafteri Chili Pop’s, Chilli Route 666, zatim Đed Niko iz Podgradaca, Ljutko iz Tuzle, a pridružili su nam se i prijatelji iz beogradskog Smokin’ Hot kolektiva koji su gostima poklanjali kesice sa probranom selekcijom ljutih papričica.

Šurijada 2020 - crafteri

Događaj su upotpunili i već pomenuto Domaćinstvo Mijatović sa izvanrednom selekcijom mlečnih proizvoda (pre svega sira), kao i Gorštak, prva banjalučka registrovana craft pivara.

Karolinin osmeh i fatalni poljubac

Osim takmičenja i izložbenog craft dela, premijerno su predstavljena i dva najljuća burgera u Banjaluci – Karolinin osmijeh i Karolinin poljubac. Ovi “šurgeri” pripremani su posebnom “smash” tehnikom, a sastojali su se od 2x100g junetine (smash burger edition), duplog čedar sira, zelene salate, domaćeg burger peciva, te ljutih Carolina Reaper sosova Đeda Nike. Razlika između ova dva burgera bila je u jačini sosa – Osmijeh je bio relativno blaži, ali i dalje propisno ljut, dok je Poljubac pošteno ošurio svakoga ko se usudio da ga proba.

Na kraju, ostalo je da se zahvalimo svim takmičarima na iskazanom herojstvu, te posetiocima koji su ih u velikom broju bodrili – bila je to atmosfera za pamćenje! Posebno HVALA ide restoranu Kodiak koji je sa BurgerMania blogom realizovao kompletan događaj, Dajani na duhovitom vođenju programa, Milanu na besprekornom dizajnu i fotografijama, Draganu (Chili Pop's) i Žarku (Đed Niko) na obezbeđenim paprikama za takmičenje, kao i svim ostalim crafterima i sponzorima koji su selekcijom probranih proizvoda nagradili naše hrabre šuriore. Zahvalićemo se, naravno, i svim medijima koji su svojim prilozima i tekstovima podržali najljuću feštu u istoriji Banjaluke!

Ostavićemo vas uz foto galeriju i fenomenalni video prilog koji je zabeležio Vedran Ševčuk (hvala Alfe!), a mi se vidimo sledeće godine na još većoj i vatrenijoj Šurijadi! 🔥🌶🔥

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.