Black Jack Burger – Holy Smokes, Beograd

Black Jack Burger - Holy Smokes, Beograd

Beogradski Holy Smokes već sam predstavio na ovom blogu kroz recenziju Cubano Burgera koji je, sasvim zasluženo, odneo najveće ocene u svim kategorijama. Pomenuo sam tom prilikom da ovaj restoran smatram biserom regionalne BBQ ponude u ovom trenutku. Predanost poslu, recepturi, vizuelnoj prezentaciji i svemu ostalom, zaista je za svaku pohvalu i može da posluži kao primer mnogima u ovoj branši.

Holy Smokes, za one koji nisu upućeni, je restoran fokusiran na Texas style roštilj, odnosno meso spremljeno “low & slow” tehnikom u smokeru, indirektno, na dimu. Rezultat svega toga je zalogaj koji je toliko ukusan da će malo koga ostaviti ravnodušnim. Mene svakako nije, pa koristim svaku priliku da ih posetim i probam nešto sa uvek inspirativnog jelovnika.

Jedno od tih inspirativnih jela je i novi burger nastao u veseloj kombinaciji sa Jack Daniel's viskijem – Black Jack Burger. Ponovo zanimljiv pristup i burger koji je toliko dobar da će zaista biti teško pronaći odgovarajuće reči kojim bih ga pohvalio.

Black Jack Burger - Holy Smokes, Beograd
Black Jack Burger – Holy Smokes, Beograd

Black Jack Burger stiže sa komadom junećeg brisketa spremljenog u smokeru, sotiranim tikvicama, sosom sa suvim kajsijama, rukolom, te Jack Daniel's Old No.7 viskijem. Neizostavan prilog su i Black Jack krompirići sa Jack Honey BBQ sosom (+220 RSD). Glavna zvezda ovde je svakako sočno i preukusno meso, ali i pomenuti viski, koji je obroku dao specifičan i prepoznatljiv ukus. Inače, burger sa viskijem do sada sam probao samo jednom, u banjalučkom Mac Tire pubu u okviru promocije The Lynchburgera, i bilo je to dosta dobro iskustvo. Ovaj put, stvari su dosta konkretnije, prevashodno zbog toga što juneći brisket iz smokera spada u sam vrh kulinarstva i malo šta može da mu parira – taj komad mesa bio bi više nego dobar i da ga pojedete samog na tanjiru, ali Holy Smokes ekipa se potrudila i osmislila unikatnu burger kombinaciju i poigrala se sa ostalim sastojcima koji su sve ovo podigli na još viši nivo. Sotirane tikvice i sos sa suvim kajsijama dodatno su izbalansirali ukuse u ovom burgeru i dali mu novu dimenziju, a i viski se veoma lepo osećao, odnosno taman toliko da ne preotme ukus, ali da jasno stavi do znanja da je tu.

Black Jack Burger - Holy Smokes, Beograd

Holy Smokes peciva su takođe izvrsna, čime je ovaj burger zaokružen na najbolji način, i lagana je preporuka za svakog mesoljupca. Bilo je to potpuno uživanje i nadražaj za sva čula.

Kada je o prilozima reč, pomenuti krompirići su hrskavi i lepo začinjeni, a Jack Honey sos dao je svemu ovome i dodatne poene u segmentu “hedonizam”.

U narednim redovima usledeće svojevrsna “recenzija u recenziji”. Naime, nisam mogao da se suzdržim a da ovaj obrok dodatno ne “pojačam” sa specijalitetom koji, koliko znam, ne pravi niko u Srbiji – Burnt Ends! Odavno mi je želja da negde probam i taj ponos teksaške BBQ škole, mada bi zbog obimnosti obroka verovatno bilo bolje da sam uzeo ili samo burger i krompiriće, ili samo ove preukusne kockice mesa, ali s obzirom da sam bio u stisci s vremenom – odlučih se i za jedno i za drugo, pa šta (mi) bude.

Burnt Ends - Holy Smokes, Beograd
Burnt Ends – Holy Smokes, Beograd

Burnt Ends (820 je standardna, odnosno 950 RSD velika porcija) je, kao što rekoh, priča za sebe. Iskusne teksaške roštiljdžije to najbolje znaju, zbog čega ovaj zalogaj neretko čuvaju samo za sopstveni užitak. A o čemu se tačno radi? Delovi junećeg brisketa iseckaju se na kockice te pored obrade u smokeru, dodatno zapeku u sopstvenim sosovima i začinima. U slučaju Holy Smokes, saradnja sa Jackom i ovde je rezultirala dodavanjem već pomenutog domaćeg Jack Honey sosa, i rezultat je ultra sočan i ukusan zalogaj koji ne može drugačije da se opiše, nego kao božanski.

Fenomenalno, zaista. Potpuno opravdana očekivanja. Iako je ovaj blog specijalizovan za burgere, Burnt Ends zaslužuje posebne pohvale i preporuku.

Black Jack Burger - Holy Smokes, Beograd

OK, kada je o ocenama reč, jasno vam je iz ove recenzije da Holy Smokes i ovaj put odnosi pobedu u svim segmentima. Bilo da se odlučite za Black Jack Burger, ili ulovite priliku kada se Burnt Ends nađe na jelovniku, očekuje vas maksimalno uživanje i obrok koji spada u sam vrh BBQ ponude u srpskoj prestonici. Budite slobodni da proverite ove tvrdnje.


~ Black Jack Burger ~

Sastojci: Zemička, juneći brisket, sotirane tikvice, sos sa suvim kajsijama, rukola, Jack Daniel's Old No.7 viski

Lokacija: Holy Smokes, Cetinjska 15a, Beograd
Cena: 690 RSD
Brzina usluge, cca: 15 minuta

Pecivo: 10/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.