Original Burger – Smash Burgers, Beograd

Na kraju, za Smash Burgers sve preporuke. Ako do sada niste probali smash burger, ovo je mesto gde to možete da uradite i budite sigurni da nećete otići razočarani.

Original Burger - Smash Burgers, Beograd

Nedavnu posetu prestonici iskoristio sam da konačno obiđem i Smash Burgers ekipu. Ovaj lokal planiram da posetim već neko vreme, ali iz raznih razloga to do sada realizovao nisam. I napokon, tu sam, pa da konačno vidim(o) koliko su ovi momci i devojke ozbiljni u onome što rade.

Smash Burgers je noviji igrač na beogradskoj burger sceni. Ovo mesto, kako mu i ime govori, specijalizovano je za smash burgere, tehniku pripreme o kojoj sam pisao u više navrata na ovom blogu (pogledaj ovde i ovde). Reklamiraju se kao “prvi pravi smash burger u Beogradu” i sad kad razmislim, malo gde sam naleteo na smash burger u jelovniku, a obišao sam brojne burger restorane u ovom gradu. Ako je gde i bio u ponudi, to je bila usputna stavka, dok je ovde reč o restoranu koji je isključivo fokusiran na ovaj način pripreme i svi burgeri koji se nalaze u jelovniku, četiri komada – su smash stila. Veliki sam poštovalac usko specijalizovanih restorana. Bolje je posvetiti se nečemu kako treba i biti najbolji u tome, prva asocijacija kad poželimo da pojedemo nešto određeno, nego rastegnuti jelovnik na gomilu različitih jela i nuditi prosečnu uslugu i biti još jedan restoran u moru sličnih. U gradu poput Beograda zaista je teško izdvojiti se u bilo čemu, jer šanse su da to što planiraš da otvoriš već postoji i neko to radi vrlo dobro. U ovom slučaju, iznenađuje da smash nije od ranije prisutan u glavnom gradu Srbije i verovatno je bilo pitanje trenutka kada će neko da uskoči i pozicionira se kao prvi.

Imajući u vidu sve ovo iznad, bilo bi u najmanju ruku iznenađujuće da ovako precizno definisan lokal bude loš ili osrednji u tome što radi. Na moju radost, to ovde nije slučaj, već upravo suprotno – reč je o profi ekipi koja posao obavlja najbolje moguće, a burger, u šta se i lično uverih, bio je ništa manje nego savršen!

Original Burger - Smash Burgers, Beograd
Original Burger – Smash Burgers, Beograd

U Smash Burgers ponudi nalaze se četiri burgera – Classic, Original, BBQ Jalapeño i Blue Cheese & Bacon. Ne bih pogrešio da sam odabrao bilo koji od navedenih, ali za prvu posetu odlučih se za Original. Jedan komad mesa je 60g, dva su početna opcija, pa ako ste solidno gladni, tri mesa bio bi sasvim logičan izbor. Na svako meso stiže i po topljeni listić čedar sira uz ostale sastojke, a koji su u slučaju Original burgera iceberg salata, luk, kiseli krastavci i burger sos. Realno gledano, za odličan burger, ako se spremi kako treba, nije potrebno ništa više od nabrojanog. To je taj klasični street food momenat gde burgeri i pripadaju, i uvek sam za ovakve varijante nego nekakve restoranske egzibicije sa tartufima i slično. Za to postoje druga jela, dok burger valja zadržati u okviru onog što jeste – najukusniji fast food na svetu. Naravno, pomfrit kao prilog i limenka Coca Cole se podrazumevaju.

Original Burger - Smash Burgers, Beograd

Dok smo čekali burgere, osmotrih lokal – mali prostor, tek par stolova, fokus očito na dostavi, ali sve je na svom mestu i mirisi koji su dolazili iz objekta dok se hrana spremala bili su pravi nadražaj za sva čula. Dvadesetak minuta kasnije narudžba stiže na drvenim daskama – Original Burger u foliji, pomfit i Coca Cola pored. Zabava može da počne.

Prvi zalogaj, drugi, treći – to je to. Perfektan obrok u svim segmentima – zemička toliko dobra da konkuriše onoj iz Bitni Špirsa (po ličnom mišljenju, možda i najbolja burger zemička koju sam u životu probao). Lagana, puterasta, mekana… nema greške. Meso preukusno, pečeno taman koliko treba, a čedar sir se zaista lepo osetio s obzirom da su tu tri listića istog. Ajsberg, luk i krastavci na pravi način upotpunili su ovo zadovoljstvo zajedno sa burger sosom koji je bio ukusan, ali ga je moglo biti malo više, jer nije naročito dolazio do izražaja.

Original Burger - Smash Burgers, Beograd

Sve u svemu, nema greške ni sa ovim burgerom, ni sa Smash Burgers ekipom. Usavršili su se do maksimuma u ovoj priči, i jedino što bih istakao kao zamerku je to što u stalnoj ponudi nemaju legendarni Oklahoma-style onion smash burger kao sigurno najpoznatiji u ovoj sferi (meso i rendani luk zajedno se peku nakon što se presuju na gril). Čini mi se da sam ranije video najavu da su imali taj burger kao specijal, ali svakako ne bi bilo loše da se nađe u stalnoj ponudi, jer tako pržen luk sa mesom je apsolutni food-porn level u domenu smash burgera.

Na kraju, za Smash Burgers sve preporuke. Ako do sada niste probali smash burger, ovo je mesto gde to možete da uradite i budite sigurni da nećete otići razočarani. A ja ću da ih posetim prvom sledećom prilikom i nastavim sa testiranjem ostatka jelovnika. Voda kreće na usta pri samoj pomisli… 🙂

 


~ Original Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, čedar sir, iceberg, luk, kiseli krastavci, burger sos
Lokacija: Smash Burgers, Takovska 50, Beograd
Cena: 690 RSD
Brzina usluge: 20 minuta

Pecivo: 10/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 9/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.