Sistem ocenjivanja

Sistem ocenjivanja - Sastojci burgera

Prilikom recenziranja, na skali od 1 do 10 ocenjivaće se pojedinačno svi relevantni sastojci koji čine posluženi burger: pecivo, meso, prilozi, sos i generalni ukus. Brzina usluge, kao i kvalitet objekta i higijena, te ljubaznost osoblja, takođe će u određenom stepenu uticati na finalnu ocenu, baš kao i vizuelna prezentacija, jer hranu ipak prvo vidimo pre nego što je probamo.

Pecivo

Pecivo je jedan od glavnih sastojaka svakog hamburgera, jer ga se, pored mesa, najviše i pojede. Ako je “hlebasto”, teško za jesti, glomazno i nesrazmerno sa količinom drugih sastojaka, ili je previše mekano, pa i ne baš sveže – sigurno da će mnogo uticati na kvalitet kompletnog obroka. Nažalost, burger zemički se, iz dosadašnjeg iskustva, restorani uglavnom ne posvete kako treba.

Meso

Sočnost, svežina, tekstura i odnos začina – da li je prezačinjeno, prepečeno, ili je neslano… Čista, 100% sveža junetina je standard za svaki pošten burger, ali moguće su i druge kombinacije (piletina, ili svinjetina u slučaju pulled pork varijanti). Pojačivači ukusa u samoj smesi su po pravilu minus u startu.

Prilozi

Kvalitet sira, raznovrsnost i posvećenost ostalim sastojcima (karamelizacija luka, priprema kompirića i sl.) takođe pozitivno ili negativno utiču na konačnu ocenu.

Sos

Svaki burger mora da ima neku vrstu specijalnog sosa, a kombinacije su beskonačne. Može i više, ali manje nikako. Ništa gore od suvog burgera.

Generalni ukus

Ova stavka odnosi se na finalni utisak, odnosno skladnost svih sastojaka u zavisnosti od toga kako su pripremljeni. Kvalitetni sastojci ne znače ništa ako su loše spremljeni.

Burgeri koji budu dovoljno reprezentativni za preporuku, biće tagovani i izdvojeni u kategoriju Najbolji burgeri.