Authentic Smash Burger – Smasher & Co, Beograd

Da li je ovo bio najbolji burger koji sam pojeo u Beogradu? Verovatno nije, ali da je među najboljim, u to nema sumnje. Posvećenost i trud zaslužili su najveće ocene u svim segmentima, i Smasher ekipi želim sve najbolje u daljem poslovanju.

Authentic Smash Burger - Smasher and Co, Beograd

Beogradska burger tura koju sam realizovao ovih dana neočekivano je započeta u Smasher & Co restoranu. Kako to obično biva, uglavnom isplaniram lokacije i optimizujem dnevni raspored kako bi se sve to stiglo pojesti a da baš ne umrem od preterane konzumacije raznorazne roštiljčine. To jutro probudio sam se raspoložen za laganiji doručak, te skoknuh do obližnjeg marketa i uzeh sve potrebno za omlet sa sirom i šunkom. Salata uz to, i to je to, dobar sam do ručka… naivno sam pomislio.

Samo što sam završio sa doručkom zvoni telefon, saborac Ognjen aka Beli i lokalni drugari Vlada i gospođa mu pokupiće me autom da se malo promuvamo po gradu. Sjajna ideja, divan je dan, ali svi gladni (osim mene), i pokrenula se priča gde i šta da se jede. “Bez mene ćete to da izvedete”, rekoh samouvereno, i pomislih gde god da odemo, popiću pićence dok oni jedu i to je to. Jedan predlog, drugi predlog, i priča se neočekivano okrenula u pravcu burgera… Nekoliko minuta kasnije eto nas u Beogradu na vodi, odnosno pored Smasher & Co restorana. Hoće ljudi burgere i to je to, a ja se nađoh pred teškom dilemom – propustiti to i gledati ih kako jedu, ili se pridružiti i pojesti burgerčinu na pun stomak od već pomenutog doručka. Teška borba!

Uzeh jelovnik da vidim šta se tu dešava, i dalje razmišljajući da apsolutno nisam gladan i da ne mogu ni zalogaj bilo čega da pojedem. Te misli držale su me do trenutka kad su svi počeli da naručuju, i nema tu šta, očekivano sam pokleknuo. Valja im se pridružiti, burger je burger, neka ide život – daj Authentic Smash, pridodaj batat krompiriće, pa šta bude bude.

Smasher & Co je lepo uređen restoran, u skladu sa elitnim okruženjem u kojem se i nalazi. Iz samog naziva da se zaključiti da im je fokus na smash burgerima, dok je na sajtu skromno navedeno da je reč ne o dobrim, već o najboljim burgerima u Beogradu. Znajući koliko je jaka konkurencija u srpskoj prestonici, ostalo je da proverim da li ima istine u svemu tome ili je ko god da im radi marketing sebi dao previše oduška.

Kada je reč o smash burgerima, njih sam u više navrata predstavljao na ovom blogu. Uglavnom je to slična priča što se tiče pristupa – jedno meso (presovano na grilu smasherom) gramažom se kreće do 80-ak grama, standardno tu budu dva mesa, ali i ovde je ostavljena mogućnost da slažete burger do željenih visina. Moj izbor bio je Authentic Smash dupli burger, dakle nekih 160 grama mesa, uz ostale sastojke – sir, ajsberg salatu, kisele krastavčiće, burger sos, sve to spakovano u prigodnu zemičku. Izbor priloga takođe je zanimljiv, te se odlučih za batat krompiriće.

Authentic Smash Burger - Smasher and Co, Beograd
Authentic Smash Burger – Smasher and Co, Beograd

Burgeri stižu pola sata kasnije – uredno spakovani u foliju, i vizuelno me to podsetilo na Smash Burgers, drugu beogradsku ekipu koja je sa radom počela nešto ranije, i koje sam već predstavio na ovom blogu. Pored burgera, tu su i već pomenuti (vizuelno veoma privlačni) batat krompirići, kao i par crnih rukavica za higijenski prikladniju konzumaciju. Fin dodatak ako biste da smažete burger rukama, ali da se baš ne umažete u potpunosti.

Razmotah foliju, i prizor koji ugledah u startu je obećavao. Očigledno da je ovo ozbiljna priča i restoran u kojem se smash burgerima pristupilo sa znanjem i iskustvom. Ne bi ni imalo smisla da je drugačije, s obzirom da je i u nazivu lokala ono “Smasher”. Prvi, drugi, treći zalogaj – potvrđeno je upravo to što sam i rekao. Ukusna mekana zemička, meso koje se topi u ustima (angus govedina standard je u svim burgerima u ovom lokalu, dodatni plusevi za to!), sir koji je sve to lepo povezao, ajsberg salatice bilo je taman koliko treba, dok su vrlo dobar sos i kiseli krastavčići zaokružili sve ovo u savršen obrok za svaku priliku. I zaista, ni jedan detalj ovde nije prepušten slučajnosti, niti je bilo čemu pristupljeno površno. Naprotiv, bio je to odličan burger za ono što jeste – klasik smash priča najvišeg kvaliteta, koja ni malo ne zaostaje za već pomenutom Smash Burgers družinom.

Authentic Smash Burger - Smasher and Co, Beograd

Da kažem i to da pored burgera koji je bio moj izbor, u ponudi Smasher & Co nalazi se još nekoliko kombinacija, a zanimljive su Sweet Savoie (sa raklet sirom), Supreme Tuffi ili Supreme Bacon, ali za prvi susret uglavnom biram klasik kombinaciju, dok drugom prilikom nastavljam da istražujem dalje ako se ustanovi da je premijerni zalogaj položio ispit. A u slučaju Smasher & Co, i te kako jeste!

Ono što bih svakako voleo da vidim u jelovniku, kad već govorimo o smash burgerima, je najbolji među najboljima, standard ove priče – Oklahoma style smash burger, a koji iz nekog razloga nije ovde u ponudi, baš kao ni u Smash Burgers restoranu (ako se u međuvremenu tamo nije nešto promenilo po tom pitanju). Oklahoma stil podrazumeva presovanje mesa zajedno sa gomilom rendanog luka, i taj ukus prženog mesa uz isto tako proprženi luk je maestralna stvar i najbolji pristup smash burgerima ako mene pitate. Kako bilo, to je neka druga tema, koja nema veze sa burgerom koji sam pojeo, ali red je da pomenem.

Authentic Smash Burger - Smasher and Co, Beograd

E sad, da li je ovo bio najbolji burger koji sam pojeo u Beogradu? Verovatno nije, ali da je među najboljim, u to nema sumnje. Posvećenost i trud zaslužili su najveće ocene u svim segmentima, i Smasher ekipi želim sve najbolje u daljem poslovanju. Vidimo se ponovo prvom prilikom!

p.s. ostatak tog dana nisam ništa jeo. Glad osetih tek narednog dana oko podne.


~ Authentic Smash Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, sir, luk, ajsberg salata, kiseli krastavci, burger sos
Lokacija: Smasher and Co, Bulevar Vudroa Vilsona 8V, Beograd
Cena: 990,00 RSD
Brzina usluge: 30 minuta

Pecivo: 9/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.