Oridžinal Burger – Bitni Špirs, Beograd

Oridžinal Burger - Bitni Špirs, Beograd

Stara mantra za pripremanje burgera kaže otprilike ovako: što kvalitetnija zemička – to bolji burger. Odnosno, ako valjano rešiš zemičku, rešio si 80% posla oko samog burgera. Toga, nažalost, brojni restorani koje obiđoh tokom ove višegodišnje burger sage jednostavno nisu svesni (ili još gore, nije ih briga), i neretko je upravo pecivo ono što upropasti inače sasvim solidno osmišljen burger. Sa druge strane, postoje i oni koji su tom detalju maksimalno posvećeni, a jedan od takvih je noviji igrač na srpskoj burger sceni, Bitni Špirs. Ova ekipa napravila je verovatno najukusniju zemičku u Beogradu i rezultat je jedan od najboljih burgera koji trenutno može da se pojede u ovom gradu! 🙌

Ne znam koliko vas koji ovo čitate voli muziku i koje tačno žanrove, ali kompletna priča oko ovog restorana mogla bi se uporediti sa ekstremno talentovanim bendom prepunim vrhunskih muzičara koji su toliko sigurni u svoj kvalitet da ih zabole neka stvar za praćenjem bilo kakvih pravila. Grupi daš neko nasumično ime i baš te briga da li će to olakšati ili otežati pozicioniranje na pretrpanoj sceni gde je konkurencija žestoka. Sviraš ono što voliš, zajebavaš se i praviš fenomenalne pesme, talenat pršti na sve strane, a promociju ni ne radiš bog zna kako jer ko će se zezati sa tim… Na koncertu ti ne bude milion ljudi, ali oni koji su tu, hvale te da si najbolji bend koji se pojavio poslednjih godina i da zaslužuješ mnogo veću slavu. Znam dosta ovakvih primera, i nekako sam uvek imao poseban respect ka takvim pojavama. Prebacimo li se sada u ugostiteljsku/gastro sferu, sve ovo moglo bi da se primeni na nedavno otvoreni restoran brze hrane u Beogradu, Bitni Špirs.

Oridžinal Burger - Bitni Špirs, Beograd

Počnimo samo od naziva ovog mesta. Očekivao sam bar neku šaljivu, iole smislenu priču iza tog imena, ali ništa od toga. “Nismo hteli da restoran nazovemo Britni Spirs da ne bi bilo kakvih problema oko naziva, pa eto, odlučismo se za Bitni Špirs”. Ne znam šta bih na to rekao, osim – ni besmislenijeg imena, ni boljeg burgera.

Promociji takođe nisu naročito posvećeni – tek nekoliko fotki na Instagramu, i kratki video sa pripremanja peciva. Ali ono što se vidi, u startu je nagovestilo kvalitet, zbog čega sam i iskoristio prvu priliku da ih posetim.

Oridžinal Burger - Bitni Špirs, Beograd
Oridžinal Burger – Bitni Špirs, Beograd

I tu dolazimo do onog najbitnijeg – ova ekipa ZNA kako se pravi burger. Od prvog do poslednjeg sastojka sve je ovde kako treba, uz poseban akcenat na već pomenutom pecivu koje sami prave, i gde su zaista objasnili neke stvari kako se to radi. Ne znam zbog čega je situacija takva kakva jeste, i koliko je zaista teško napraviti pecivo poput ovog. Pekar svakako nisam, iskustvo na tom polju mi je poprilično tanko, ali ovo bi bila prva stvar za koju bih se nasadio na glavu dok ne rešim, ako bih se upustio u ugostiteljstvo i spremanje burgera. Pekare su na svakom uglu, valjda ima jedna koja je voljna da po narudžbi pravi ovako nešto za potrebe restorana… Receptura takođe ne bi trebala da je naročito komplikovana – internet je prepun saveta i recepata na razne teme. Vratio bih se na početak teksta i završio taj deo sa konstatacijom da mnogima to nije bitno, ali ako držimo do ličnog profesionalizma, poslove valja obavljati najbolje moguće. Bar ja to tako vidim.

Pecivo u Bitniju, dakle, savršeno. Brzina usluge – desetak minuta! Ovaj gril ima tek par stolova ispred, i fokus im je očito na dostavi, jer je nekoliko dostavljača stizalo dok sam uživao u ovom burgeru. A odlučio sam se za Oridžinal Burger, koji je sastavljen od već nahvaljene zemičke, junećeg mesa, čedar sira, halapenjo papričica, a tu su i paradajz, kiseli krastavci, ajsber salata, luk te domaći Bitni sos. Klasična priča kojoj ne bih ništa ni dodao, ni oduzeo, i preukusan burger koji u potpunosti odgovara mom ukusu. Ni glomazan, ni premalen, taman da se lepo najedeš i poželiš da se prvom prilikom vratiš i smažeš još jedan.

Oridžinal Burger - Bitni Špirs, Beograd

Halapenjo papričice su prijatno osveženje, blage su i lepo se uklapaju ovde, meso je bilo srednje pečeno i odgovarajuće začinjeno, odličan sos, sir i ostali sastojci upotpunili su priču, baš kao i veoma ukusan pomfrit koji stiže kao prilog. Da dodam na sve to i limenku Coca Cole, i eto ga – u jednom obroku, na jednom mestu, sumirano je sve ono što godinama pokušavam da poručim na ovom blogu na temu burgera.

Dakle, Bitni Špirs, uprkos otkačenom imenu, istom takvom pristupu objavama na društvenim mrežama (umesto pozitivnih, objaviše negativan utisak mušterije), zaslužuje najveće ocene u svim segmentima. Pecivo je svakako diglo sve ovo na još viši nivo i obrni-okreni – bio je to najbolji burger koji sam pojeo u zadnje vreme. Sve čestitke momci, i puno sreće u daljem radu. Zaslužujete mnogo veću slavu! 😎


~ Oridžinal Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, čedar sir, halapenjo, paradajz, kiseli krastavci, ajsberg salata, luk, Bitni sos

Lokacija: Bitni Špirs, Katanićeva 1, Beograd
Cena: 545 RSD
Brzina usluge: 10 minuta

Pecivo: 10/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.