Kraljica Sriracha – Šah Mat Burger, Banja Luka

Šah Mat - sve preporuke! Odlični burgeri, iskusna priča, dobro spremljeno, isto tako dobro posluženo, uz odgovarajući odnos cena-kvalitet

Kraljica Sriracha - Šah Mat Burger, Banja Luka

Šah Mat Burger je novi igrač na slabašnoj burger sceni Banjaluke, sarajevska franšiza koja je dobacila i do najvećeg grada Srpske gde je nedavno otvoren prvi restoran. Ekipa se specijalizovala za smash burgere, na fotkama je sve to poprilično obećavalao, pa sam skoknuo da proverim o čemu se ovde tačno radi. Sarajevo znamo po dobrim ćevapima i raznim drugim đakonijama, ali burgere do sada nisam bio u prilici da probam. Drago mi je što mogu da konstatujem da su ispunjena sva očekivanja, te da ovi burgeri automatski uleću u prvu ligu aktuelne ponude u gradu na Vrbasu!

Mali restorančić sa tek nekoliko stolova pozicionirao se između par poznatijih banjalučkih kafića i isto tako poznate pizzerije (gde svojevremeno testirah njihov Cheeseburger, a koji ispostaviće se, baš i nije bio burger). Lepo uređen prostor, očigledno sa fokusom na dostavu, jelovnik ispisan krupnim slovima na zidu iznad roštilja, a na njemu četiri burgera – Kralj, Kraljica, Top i Laufer. Kako i zašto su se opredelili za šahovsku terminologiju, ne bih znao. Koliko znam, nekih konkretnih poveznica između ta dva sveta baš i nema, ali eto, zanimljiv spoj u svakom slučaju.

Četiri burgera, ne videh nikakav problem da odaberem koji god. Ako ste za pikantniji zalogaj, tu je Top sa jalapeno papričicama, a ako volite tartufe, onda Kralj. Laufer bi se mogao opisati kao klasik, dok je Kraljica sa sriracha/med sosom i dimljenom majonezom poprilično obećavala. Obrni-okreni, odlučih se za Topa, ali sudbina je htela da dobijem Kraljicu, pa eto, priču nastavljamo shodno burgeru koji mi je poslužen. Pridodah tu i pomfrit (+2 KM), Coca Colu (limenka, +2,5 KM) i dodatnu dimljenu majonezu (+1 KM). Prava fast food rapsodija.

Kraljica Sriracha - Šah Mat Burger, Banja Luka
Kraljica Sriracha – Šah Mat Burger, Banja Luka

Kao što već pomenuh, ovi burgeri se spremaju smash tehnikom, o čemu sam nedavno pisao i u recenziji Smash Burgera iz banjalučkog Rock Cafea – ukratko, meso se oblikuje u kuglu, pa metalnom presom pritisne na ravnu površinu roštilja i drži pod pritiskom 10-ak sekundi kako bi se reširalo. Par minuta kasnije (ne predugo, s obzirom da je pod presom poprilično stanjeno) valja ga okrenuti, so/biber, pa dodati list sira. To bi, po nepisanom pravilu, valjalo uporedo ponoviti najmanje sa još jednim komadom mesa i sira, pa ih složiti jedan na drugi. Ako sam dobro razumeo konobara, jedan komad mesa u Šah Matu je oko 140g, dok je moguće dodati dva i više komada (+3,5 KM po komadu) za one posebno gladne. Ja sam se ovaj put zadržao na jednom, s obzirom da mi 280 grama mesa u tom trenutku zvučalo kao puno, a uzeh i pomfrit, pa ne mogu reći da se nisam najeo.

Burger je poslužen nakon nekih 15-ak minuta od narudžbe, sve to vizuelno izgleda odlično, pogotovo pecivo koje je i iz daljine nagoveštavalo da su se tom detalju u Šah Matu ozbiljno posvetili. I upravo tako i bi – bilo je to jedno od boljih, ako ne i najbolje pecivo koje trenutno može da se pojede uz burger u Banjaluci. Zaista odličan ukus i tekstura, lagano, a ne raspada se, super! Meso je dobro pečeno i ukusno je, s tim detaljem da se pooomalo osetilo da je tu još nešto pored junetine, šmekne malo baš na sarajevski ćevap, pa možda je pridodato malo loja ili neka druga vrsta mesa. Nikakav problem generalno, samo pomalo drugačiji ukus nego što smo u burgerima navikli kada se kaže “100% junetina”.

Ostali sastojci su bili na visini zadatka, pogotovo dimljena majoneza i sriracha/med sos – perfektno spremljeno. Sve je bilo sočno i svega je bilo u dovoljnim količinama, pa je konzumiranje ovog burgera bilo pravo zadovoljstvo.

Kraljica Sriracha - Šah Mat Burger, Banja Luka

Što se pomfrita tiče, tu je već klasična fast food priča bez nekih preteranih iznenađenja. Uz dodatnu posudicu obogaćenog majoneza i to je takođe bio zalogaj za svaku priliku.

Dakle, Šah Mat – sve preporuke! Odlični burgeri, iskusna priča, dobro spremljeno, isto tako dobro posluženo, uz odgovarajući odnos cena-kvalitet. Kraljica se pokazala kao dobar izbor iako mi to nije bila prva zamisao, pa sledeći put napadam na Topa, sa dodatkom još jednog mesa. Verujem da ću biti matiran u par poteza, ali nek’ ide život.


~ Kraljica Sriracha Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, sir, sriracha med sos, dimljeni majonez, luk, kiseli krastavci
Lokacija: Šah Mat Burger, Vidovdanska 2, Banja Luka
Cena: 9,5 KM
Brzina usluge: 15 minuta

Pecivo: 9/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 9/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.