Original Smash Burger – Rock Cafe, Banja Luka

Smash Burger u Rock Cafeu je nova pozitivna priča u Banjaluci i dobar dodatak ugostiteljskom objektu poput ovog. Ukusan zalogaj za svaku priliku zadovoljiće standarde svakog ljubitelja burgera. Klasična street food style priča bez mnogo filozofije, što ću uvek da pohvalim

Original Smash Burger - Rock Cafe, Banja Luka

Novi igrač na banjalučkoj burger sceni je Rock Cafe, bivši Rock Symphony kafić koji je pored promene imena i korekcija u enterijeru objekta (šank sada samouvereno dominira centralnim delom lokala), ubacio i kuhinju, a sa njom i, nadasve neočekivano – smash burgere! Prijatno iznenađenje pred kraj 2021. i pravi trenutak da proverim o čemu se ovde radi, s obzirom da već neko vreme nisam testirao burgere u gradu na Vrbasu.

“Pozivamo vas da probate najbolji burger u gradu” – stoji na promotivnim lecima u Rock Cafeu, sa ilustracijom burgera preuzetog sa interneta. Ne znam kakvim testiranjem i po čijim kriterijuma dođoše do titule “najboljeg”, ali ostalo je da se nadam da će burger biti, ako ne najbolji, onda barem dovoljno dobar da poželim da ga pojedem još koji put. Na moje zadovoljstvo, tako je i bilo!

Smash je specifična tehnika pripreme burgera, i moram reći da sam se poprilično iznenadio kada sam video da je to put koji su odabrali u Rock Cafeu. Smash burgeri ne postoje u ponudi restorana u Banjaluci, pa ću u startu da pohvalim originalan pristup. Naime, priprema burgera na ovaj način podrazumeva juneće meso koje se oblikuje u kuglu i tako stavi na (ravan) gril, te presom jako pritisne i drži pod pritiskom desetak sekundi. To za rezultat daje reširane delove mesa, pa iako će u većini klasičnih burgera sočnost da se navodi kao jedan od bitnijih elemenata, ovde to nije slučaj. Na tako stanjen komad mesa koji se peče po par minuta sa obe strane dodaje se čedar (ili neki sličan topljivi) sir, i to je otprilike to. Zvuči jednostavno, ali svakako da je neophodno iskustvo da se sve to pripremi kako treba.

Original Smash Burger - Rock Cafe, Banja Luka
Original Smash Burger – Rock Cafe, Banja Luka

Tri burgera su na jelovniku – Classic, Original i RHC Peppers. Svaki od ovih možete kombinovati sa jednim mesom i sirom (4,5 KM), ili da naslažete više “spratova”, do čak šest komada (14,50 KM), pa ako ste hrabri za tako nešto, slobodno navalite. U mom slučaju, nakon konsultacija sa cenovnikom i proverom gramaže, odlučio sam se za Original sa tri mesa (tripple varijanta), ukupne težine 300 grama (misli se na kompletan burger, ne samo na meso). To bi, uz pomfrit (poručuje se odvojeno, 2 KM), trebalo da je sasvim pošten obrok. Tako bi i bilo, ali nažalost, problemi sa fritezom sprečili su me da dođem do priloga, pa je fokus bio isključivo na burgeru.

Pored tri mesa i tri sira, Original Smash Burger stiže u manjem pecivu, uz burger sos, zelenu salatu, luk i kisele krastavce. Klasična priča, i burger kojem (kad su sastojci u pitanju) ne bih ništa ni dodao, ni oduzeo. Zemička, kao što rekoh, manja je od standardnih burger zemički, i mogla bi proći i u slajder varijanti kakve služe u recimo Submarineu. Ukusna je, baš kao i sve ostalo što je spakovano u ovaj burger – meso je lepo začinjeno, sir otopljen baš kako treba, a svi ostali prilozi prisutni u sasvim dovoljnim količinama, dakle ničega nije bilo ni previše, ni premalo. Kompaktno spakovano i vizuelno veoma reprezentativno, što možete da vidite i na pratećim fotografijama.

Original Smash Burger - Rock Cafe, Banja Luka

Pomfrit bi, sa druge strane, zaista bio neophodan kako bih izašao iz ovog testa sit i miran barem nekoliko sati, jer i sa tri mesa, ostalo je prostora i želje za još kojim zalogajem. Tako da, savet u slučaju da ste baš gladni – naručite dva dupla, umesto jednog trostrukog, s obzirom da je pecivo, kao što već rekoh, manje gramaže od standardnog. Dva dupla bi već bila sasvim dovoljna da zadovolje i naveće gladnike. U svakom slučaju, single burger možete eventualno da naručite za klinca, ali za odraslog čoveka, ni nekoliko takvih neće predstavljati problem.

Na kraju, probao sam i pomfrit koji je u jednom trenutku ipak stigao. Klasičan pristup, sa malom posudicom kečapa kao prilogom – korektno.

Smash Burger u Rock Cafeu, dakle, nova pozitivna priča u Banjaluci i dobar dodatak ugostiteljskom objektu poput ovog (da pomenem da je i hot dog u ponudi osim burgera). Ukusan zalogaj za svaku priliku zadovoljiće standarde svakog ljubitelja burgera. Klasična street food style priča bez mnogo filozofije, što ću uvek da pohvalim.

Sve u svemu, ukrstiće nam se putevi još koji put, u to sam siguran. A s obzirom da sam test izveo zajedno sa saborcem BL Beastom, u nastavku pogledajte njegovo viđenje RHC Peppers Burgera, pojačanog sa Encona Carolina Reaper Chilli sosom. Hrabar je Beast, nema govora. 🔥


~ Original Smash Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, čedar, zelena salata, luk, kiseli krastavci, burger sos
Lokacija: Rock Cafe, Bana Milosavljevića 24, Banja Luka
Cena: 8,5 KM (opcija sa tri mesa)
Brzina usluge: 20 minuta

Pecivo: 8/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 8/10 ● Prilozi: 9/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.