Tuna Cheese Burger – Hook & Cook, Pula

Dakle, Tuna Cheese Burger, pun pogodak. Lagan, preukusan zalogaj, sa savršeno izbalansiranim sastojcima zaista me je ostavio maksimalno oduševljenog, i sa željom da ovako nešto ubacim u kućni jelovnik i pripremam kad god sam u prilici

Tuna Cheese Burger - Hook & Cook, Pula

Mini-burger turneju tokom predivnog godišnjeg odmora u Istri završih u street food restoranu Hook & Cook na glavnom šetalištu u Puli. Ono što me na prvu privuklo je činjenica da u ponudi imaju tuna burgere, a stidljivo ću priznati da nikad ranije nisam niti pravio, niti probao takvu kombinaciju. Gde bolje prilike za tako nešto od restorana na moru?

Boravak u Puli, pored standardnih lepota tipičnih za godišnji odmor na primorju, upotpunila je i poseta Areni, odnosno putovanje kroz vreme tokom gladijatorskog performansa pred nekoliko hiljada veselih posetilaca. Zaista spektakularan događaj! Gradnja ovog velelepnog zdanja započeta je davne 27. godine pre nove ere i od tada samouvereno dominira ovim gradom i prkosi vekovima, dok danas važi za jednu od glavnih turističkih atrakcija u Hrvatskoj. Građevina koja ostavlja bez daha ako ste imalo zagrejani za istoriju, ali i ako niste, svakako je ne biste trebali zaobići ako vam se ukaže prilika. Isto važi i za glavno pulsko šetalište, prepuno restorana i kafića, uličnih svirača, istorijskih znamenitosti, hramova… Grad muzej, najkraće rečeno. Tumarajući magičnim uličicama, naleteli smo tako i na Hook & Cook, restoran koji, kako mu i ime nagoveštava, nudi jela od ribe, ali ne na klasičan primorski način – prilagođeno je to fast food/pubovskoj varijanti, u stilu novijih craft barova iz većih gradova u regionu.

Pročitaj i ovo:

Tuna burgeri, tuna steak, kalamari, kozice… iskusno osmišljene kombinacije izazvaće radoznalost kod svakog hedoniste-riboljupca. Pažnju su mi odmah skrenuli Tuna Steak Burger i Tuna Cheese Burger. Ovaj prvi, kako mu i ime govori, stiže sa komadom tune/odreskom, a drugi sa pljeskavicom od sveže tune. Kombinacija ostalih sastojaka kod drugog više mi je odgovarala, ali me privlačio tuna steak kod prvog pomenutog. Sreća mi se osmehnula, te iako naručih Tuna Cheese Burger, konobar me je informisao da im je trenutno nestalo tuna pljeskavica, ali da će mi ubaciti tuna steak bez dodatnog naplaćivanja. Lepo od njih!

Nebojša Lakić - Hook & Cook Pula

Dakle, Tuna Cheese Burger (u varijanti koja mi je poslužena) sastavljen je od peciva, 150g tuna odreska (umesto pljeske), čedar sira, ajsberg salate, kiselih krastavaca i luka, te nečega što se zove “mayo od senfa”, a što bi zapravo bila kombinacija ta dva priloga. Na sve to, u cenu je uračunat i pomfrit, dok dodatni domaći tartar sos nije (+30 HRK), ali nisam mogao da mu odolim. Tartar i riba ipak su nerazdvojni drugari.

Dograbih i veliko Zmajsko Pale Ale točeno pivo (35 HRK), i dan je u startu postao lepši nego što je već bio.

Dvadesetak minuta kasnije stiže narudžba. Prvi utisak – burger zaista sjajno izgleda! Topljeni čedar se savršeno prelivao preko ivica tuna odreska, a sveža ajsberg salata i sitno seckani domaći kiseli krastavci prilozi su koje uvek volim da vidim u burgeru. Sve je nagoveštavalo dobru zabavu, i drago mi je što je upravo tako i bilo.

Tuna Cheese Burger - Hook & Cook, Pula
Tuna Cheese Burger – Hook & Cook, Pula

Zagrizoh, i nema greške – zemička je sveža, mekana i odgovarajuće teksture, a domaći kiseli krastavčići (dodatni plus, bili su odlični) idealno su se uklopili uz ajsberg i senf/mayo kombinaciju. I naravno, zvezda burgera – tuna steak sa topljenim čedarom bio je jednostavno preukusan i perfektno ispečen.

Prateći krompirići bili su hrskavi i lepo začinjeni, a domaći tartar sos za svaku pohvalu – i bolje mu je, s obzirom da posudica ovog zadovoljstva košta skoro kao prosečan burger u našim krajevima.

Tuna Cheese Burger - Hook & Cook, Pula

Sve ovo nije neko posebno iznenađenje – hoću reći, tuna steak kao takav jeo sam u prošlosti (tunjevinu generalno volim u svim varijantama), ali nikad mi nije palo na pamet da sve to kombinujem u formu burgera sa standardnim burger prilozima. Da li upravo zbog činjenice da ovakav burger do sada nisam jeo, kao i što je (logično) drugačijeg ukusa od standardnih varijanti kojima častim nepce dugi niz godina – bio je to jedan od najboljih koje sam pojeo u zadnje vreme. Oduševljenje je bilo toliko da sam po povratku kući odmah spravio ovo sa identičnim sastojcima, i tu je to negde, ali iskustvo jedenja ovakvog burgera na jednom od lepših šetališta u regionu dalo je svemu tome posebnu dimenziju, i to je već detalj koji nije moguće replicirati u kućnim uslovima.

Tuna Cheese Burger - Hook & Cook, Pula

Dakle, Tuna Cheese Burger, pun pogodak. Lagan, preukusan zalogaj, sa savršeno izbalansiranim sastojcima zaista me je ostavio maksimalno oduševljenog, i sa željom da ovako nešto ubacim u kućni jelovnik i pripremam kad god sam u prilici. Srećom, svež tuna steak je nabavljiv u gradu, ostali sastojci takođe nisu problem, pa će upravo tako i da bude, s obzirom da sličan burger (koliko znam) ne služi ni jedan restoran u mojoj blizini.

A što se Hook & Cooka tiče, situacija je veoma jednostavna – desetka k'o kuća, i topla preporuka ako vas put nanese u ove krajeve. Ja se već radujem sledećem susretu, kad god to da se desi.


~ Tuna Cheese Burger ~

Sastojci: zemička, tuna steak 150g, čedar sir, kiseli krastavci, luk, iceberg salata, mayo od senfa
LokacijaHook & Cook, Sergijevaca 18, Pula
Cena: 95 HRK (burger + pomfrit)
Brzina usluge: 20 minuta

Pecivo: 9/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.