Bel Pićotto Tartufo Burger – Bel Pićotto, Pula

Burger sa okusom lokalnih tartufa, pa još na plaži u Istri... Šta čovek više da poželi?

Bel Pićotto Tartufo Burger – Bel Pićotto, Pula

Šta je odlazak na more bez kupanja, kuliranja na plaži, obilaska istorijskih znamenitosti, fotkanja, večernjeg provoda… i testiranja raznoraznih burgera? Dobro, ovo poslednje zaista nisam planirao da mi bude među prioritetima, nema ni mnogo smisla fokusirati se na burgere dok veče miriše na rakove i školjke, ali ispostaviće se da oba grada u kojima sam nedavno boravio veoma dobro stoje sa burger ponudom, pa je bio red da iskoristim priliku i smažem par komada.

Godišnji odmor provedoh na relaciji Pula – Rovinj. Na lepote Istre nema potrebe trošiti mnogo reči, verujem da ćemo se svi složiti da je to možda i najprivlačniji deo jadranske obale bivše nam zajedničke države – predivno more, istorija, gradići koji zaustavljaju dah… Nisam preterani jugonostalgičar, ali u ovakvim situacijama ne može čovek a da ne pomisli kakva je to moćna zemlja bila, i kakve lepote smo imali – od savršenog primorja, do planinskih vrhova i jezera u Sloveniji. Kako bilo, i dalje je sve to izvodivo i relativno lako dostupno, pa ako zanemarimo izgubljenih sat-dva na graničnom pr(ij)elazu, put je prošao u savršenom redu. Pula je od Banjaluke udaljena oko 6-7 sati vožnje, a Rovinj od Pule 30-ak kilometara, pa je sve to delovalo kao više nego dobar plan za idealan godišnji odmor.

Pula, ukratko, grad iz snova. Mesto u kojem bez problema mogu da se zamislim da živim. Jednostavno ima sve što bih mogao da tražim od jednog grada – primorsku atmosferu, savršenu klimu, prekrasno more, bogatu istoriju i kulturu, drevne građevine gde god se okreneš, i na sve to spektakularnu Arenu koja dominira gradom. Predivno, zaista. Blizina Rovinja je dodatni plus, a ni Poreč nije daleko, tako da bi uvek imalo šta da se radi, obilazi i istražuje.

Ambrela plaža - Pula, Istra

Plaže, sa druge strane, nisu jača strana Pule, i tu je Rovinj u mnogo boljoj poziciji, ali situacija nije toliko loša, pogotovo ako (kao ja) tražite prirodan hlad i mirniju obalu na kojoj nije kao u mravinjaku. Do njih se stiže gradskim prevozom, i već pri prvom poduhvatu obreo sam se na plaži Ambrela, a potom i na obližnjoj Saccorgiana (Sakućani) plaži. Ova druga savršeno mi je odgovarala – na sve strane drveće i hlad, kristalno čisto more, kao i bar (Zeppelin) sa opuštenom atmosferom i pogledom koji će i najgoreg pesimistu bar na trenutak da opusti i izvuče mu osmeh na lice.

Upravo pored pomenutog bara pozicionairao se i Bel Pićotto gril o kojem će biti reči u nastavku ovog teksta, uz napomenu da ću tokom narednih dana predstaviti i ostale burgere koje sam probao tokom boravka u ovim krajevima.

Fast Food Bel Pićotto ako sam dobro shvatio posluje na stalnoj lokaciji negde u Puli, a ovo im je istureno, plažno odeljenje. Mali gril, ali ponuda na nivou, pa pomislih kako je trenutak više nego dobar da premijerno smažem burger sa sastojcima specifičnim za podneblje na kojem sam se našao – a to su pre svega tartufi. Dakle, burger sa okusom lokalnih tartufa, pa još na plaži u Istri… Šta čovek više da poželi?

Nebojša Lakić - Bel Pićotto Tartufo Burger

Među nekoliko vrsta burgera, odlučih se tako za Bel Pićotto Tartufo Burger. Ovaj momak stiže sa junećim mesom, gauda sirom, jajetom i salatom, a tu su naravno i zemička, kao i tartufata (namaz sa tartufima), plus pomfrit kao standardan prilog. Cena ovog zadovoljstva je poprilično visoka (85 kuna dođe oko 11 evra), ali valja imati u vidu da se nalazimo na plaži u Puli, kao i da u okolini ne postoji sličan restoran.

Petnaestak minuta kasnije, burger je spreman, te posle brzinskog fotkanja, navalih na isti. Opojni mirisi nagoveštavali su dobru zabavu, i tako je i bilo – tartufi su se osetili na prvu i poprilično su dominirali ovim burgerom (kako je i red), meso je bilo sočno i lepo začinjeno, iako za nijansu pečenije nego što preferiram. Gauda sir i prateća salata su sastojci koje ne treba posebno predstavljati, dok se jaje uklopilo u ovu priču baš kako treba. Pecivo je solidnog kvaliteta, svakako iznad proseka, ali ne i među najboljima koje sam pojeo.

Bel Pićotto Tartufo Burger – Bel Pićotto, Pula
Bel Pićotto Tartufo Burger – Bel Pićotto, Pula

Burger dakle, sasvim solidan, posebno ako volite specifičan ukus tartufa. Isto se, nažalost, ne može reći za pomfrit – reč je o standardnom zamrznutom pomfritu iz vreće koji je bio slabo pečen, a pojedini krompirići poprilično “živi”. Sve je zahtevalo i dodatno soli, tako da bi taj detalj najslabije ocenio posmatrajući ovaj obrok kao celinu.

Nebojša Lakić - Bel Pićotto Tartufo Burger

Dok sam završavao burger razmišljao sam o tome kako da ga ocenim, pa bi rezultat bio otprilike ovakav – generalna ocena 7, dok bi se zbog lokacije, plaže i predivnog pogleda dala navući na osmicu. Ipak, slabo pripremljen pomfrit i ne baš optimalan odnos cena-kvalitet vratiće je na 7.

I to bi bilo to – sedmica je sasvim odgovarajuća ocena za prvi burger koji pojedoh u Puli, dok je na moju radost svaki naredni bio sve bolji i bolji. Nastavak sledi uskoro!


~ Bel Pićotto Tartufo Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, tartufata, gauda sir, jaje, salata
Lokacija: Fast Food Bel Pićotto, Saccorgiana bb, Pula
Cena: 85 HRK (burger + pomfrit)
Brzina usluge: 15 minuta

Pecivo: 7/10 ● Meso: 7/10 ● Sos: 8/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 7/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
7

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.