Cubano Burger – Holy Smokes, Beograd

Cubano Burger - Holy Smokes, Beograd

Da budem potpuno iskren – Holy Smokes mi je, od dana kada su počeli sa radom, među omiljenim roštilj destinacijama u Beogradu. Kompletna priča iza ovog restorana je potpuno besprekorna – od hrane, načina pripreme, serviranja, do vizuelne prezentacije na sajtu i društvenim mrežama. Jednostavno, mali biznis koji posluje tako dobro i posvećeno da treba da služi za primer svima u regionu koji planiraju da pokrenu nešto svoje u sferi ugostiteljstva.

Sa druge strane, trebalo mi je nešto vremena da ih posetim prvi put, s obzirom da u zadnje vreme (na moju žalost) nisam tako često u Beogradu, a i neke druge stvari su konstantno odvlačile pažnju. Ipak, znao sam da me očekuje top kvalitet, u šta sam se u međuvremenu uverio u nekoliko navrata. Sa otvaranjem novog prostora u Cetinjskoj (druga lokacija je Aleksinačkih rudara 16a na Novom Beogradu) stvari su dodatno olakšane, a ubacivanje burgera u jelovnik otprilike se poklopilo i sa pokretanjem ovog bloga (istorijat, ako već nisi, pročitaj ovde), pa evo konačno prilike da prozborim koju i o ovom restoranu.

Cubano Burger - Holy Smokes, Beograd

Holy Smokes je specifičan po tome što nudi dimljeno, sporo spremano meso po tradicionalnoj teksaškoj recepturi. U prevodu to znači sledeće – smoker, 10-12 sati lagane celovečernje pripreme mesa (prethodno tretiranog sa odgovarajućim začinima) koje se dimi i indirektno peče u sopstvenim sokovima, i rezultat je zalogaj koji ne može da se opiše drugačije nego – orgazam. Food Porn u punom smislu tog pojma. Za potpisnika ovih redova malo šta može da se poredi sa ovim načinom pripreme mesa, što ovo mesto u startu uzdiže iznad ostalih restorana koji nude standardno roštiljsko meso.

U Holy Smokes ponudi su, dakle, slow cooked varijante svinjskog, junećeg i pilećeg mesa – brisket, drpano prase, rebarca, pileći bataci… sa svim adekvatnim prilozima i salatama (prebranac, Mac and Cheese, teksaški krompir, coleslaw), I zaista je nemoguće odlučiti koje meso je ovde najbolji izbor. Kombinacija svega je za potpisnika ovih redova do sada bila najsrećnije rešenje, a s obzirom da je ovaj blog na prvom mestu posvećen burgerima, ubacivanje Cubano Burgera u jelovnik olakšaće izbor ovom prilikom, te ću se u nastavku teksta fokusirati na njega.

Cubano Burger - Holy Smokes, Beograd
Cubano Burger – Holy Smokes

Prostor u Cetinjskoj nije naročito veliki – svega nekoliko stolova i bašta, koja će olakšati stvari kada stignu topliji dani. Na ulazu u restoran dočekala me je Metallica – kultni …And Justice for All album udarao je za zvučnika, a vremenom se prešlo i na Dream Theater, što je upotpunilo ambijent na pravi način i dalo (mi) savršenu muzičku podlogu za uživanje u burgeru, dok je i glad postajala sve jača.

Cubano Burger je trenutno jedini hamburger koji imaju u ponudi. Glavni sastojak ovde je svinjsko meso, isto ono koje drpaju (pulled pork) i prodaju u ostalim obrocima i sendvičima. Ovde je to sve prilagođeno burger formi, pa su tu još i zemička, sos, čedar sir, kiseli krastavci, marinirani luk i suvi vrat. Niti bih šta oduzeo, niti dodao ovoj kombinaciji – jednostavno je sve na svom mestu. Izuzev, naravno, pića, a i tu je situacija dosta jaka – frižider je, između ostalog, pun kraft piva i limenki Coca Cole, pa ko šta preferira. Moj izbor u ovim situacijama je odavno dobro poznat.

Nakon nekih 20-ak minuta, burger je poslužen, i prvo što upada u oči je da je veoma lepo “skockan”. Sve je složeno kako treba, svi sastojci se vide i prisutni su u dovoljnim količinama. Jedini detalj koji je mogao da umanji kvalitet ovog burgera bila bi eventualno zemička, ali srećom, ni tu nije bilo greške. Lagana je i ukusna, odnosno upravo onakva kakva i treba da bude u svakom burgeru. Meso – savršeno, topi se u ustima, začinjeno koliko treba, sos blag i ne preterano napadan, čedar isto tako, dok je karamelizovani luk da prste poližeš. Na sve to, suvi vrat i kiseli krastavčići za malo oštrine i eto ga burger koji u svakom segmentu dobija najveće moguće ocene!

Cubano Burger - Holy Smokes, Beograd

Pulled pork burgere spravljao sam u kućnoj varijanti u više navrata, i ovo su sastojci koje i inače koristim, ali osnovna razlika bila bi ipak u ukusu mesa – prirodno dimljenje može da se improvizuje u kućnim uslovima, što sam i radio uz pomoć tečnog dima i rerne ili slow cookera, i to daje sasvim dobar rezultat, ali pravi smoker i priprema mesa na vatri tokom cele noći ipak su proces koji je na znatno višem nivou. Sa druge strane, mukotrpan je to proces, jer ovo meso mora da se sprema svaku noć kako bi uvek bilo sveže, pa su retki oni koji tako zamišljaju noćni provod – uz dim, vatru i meso do jutra, svaki dan.

Zbog svega toga, ali i kvaliteta mesa i profesionalnosti u svim segmentima – maksimalni respect za Holy Smokes i ovo što rade.


~ Cubano Burger ~

Lokacija: Holy Smokes, Cetinjska 15a, Beograd
Cena: 590 RSD
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 10/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.