Nachos Burger – Nachos, Beograd

Nachos Burger - Nachos, Beograd

Produženi vikend u Beogradu bio je idealna prilika da se obiđu neki novi restorani u koje do sada nisam imao priliku da zađem. Jedan od takvih je i Nachos, elitno uređen Tex-Mex restoran koji je pozicioniran u ulici Strahinjića Bana, popularnoj beogradskoj destinaciji za ljubitelje dobrog zalogaja i provoda.

Ova ulica poznata je po restoranima i kafićima svih vrsta (između ostalih, tu je i fenomenalni Fat Boys, o kojem ću detaljnije nekom drugom prilikom). Nachos je fokusiran na meksičku, odnosno teksašku kuhinju, ili kako se to precizno zove – Tex-Mex. Ambijent upravo takav: sa zvučnika Mariachi muzika, dok je objekat ukrašen kombinacijom tradicionalnog Meksika i Teksasa (životinjska koža po zidovima, uramljene fotografije Indijanaca…). Jelovnik je, shodno tome, potpuno u meksičko-teksaškom duhu, sa izvornim nazivima jela (Quesadillas, Fajitas, Ensaladas, Tacos, Carnitas Bistecas…), a u svemu tome, svoje mesto pronašla su i četiri burgera: Mexican, De Luxe Burger, Black Angus Burger, te Burger Nachos, koji je i bio moj izbor ovaj put.

Prva tri pomenuta stižu sa 200 grama mesa, dok Nachos sa poprilično nezgodnih 260 grama – ko mi je kriv kad ne čitam detaljno jelovnik, iako je sve uredno navedeno… Tek kada je burger serviran, konstatovah da je znatno glomazniji u poređenju sa ostalima koje su naručili moji kompanjoni. Generalno, 180 grama smatram za optimalnu količinu mesa u burgeru. Tolerancija ide do 200, ali 260 je za mene zaista previše. Predstojala je borba čoveka i burgera, iz koje sam, već nakon prvog zalogaja, posumnjao da ću izaći kao pobednik.

Nachos Burger - Nachos, Beograd
Nachos Burger – Nachos

Burger Nachos sastavljen je od peciva, pomenutih 260g mesa, čedar sira, slanine, karamelizovanog luka, ajsberg salate, kiselih krastavaca, paradajza i nachos dressinga. Tu su još i krompirići i kečap kao prilog. Konkretan obrok posle kojeg glad (osim ako niste kamiondžija ili kakav pregladneli građevinac), nećete osećati ostatak dana.

Sa ovom komadinom mesa i komplikovanom konstrukcijom nastupaju i prvi problemi – burger se nakrivio kao toranj u Pizi, i pretio da se raspadne ako pokušam da ga savladam rukama. Nož i viljušku generalno izbegavam pri konzumaciji burgera jer to je vrsta jela od koje se ritualno valja i umazati, ali s obzirom da je burger ogroman, bilo je potpuno nemoguće zagristi ga. Grickao sam zemičku i salatu okolo, ali pošten zalogaj nije mogao da se izvede, te sam, nakon par pokušaja, odustao i nastavio obračun pomoću escajga. Tako naoružan, dobio sam dodatne izglede da savladam protivnika, te na kraju možda i izađem živ iz ove avanture.

Nachos Burger - Nachos, Beograd

Šalu na stranu – burger je veoma dobar. Meso je odlično i adekvatno začinjeno, čedar sir jedan od boljih koje sam do sada probao u burgeru (ne znam koji proizvođač je u pitanju, ali preukusan je), slaninica sasvim pristojna, kao i ostatak sastojaka… izuzev peciva. Naime, zemička je teksture kao u McDonaldsu, i iako ukusna i lagana sama po sebi, nije mogla da zadrži sve ove sastojke kako treba, i jako brzo se smekšala i počela da se raspada, što je pošteno zakomplikovalo uživanje u obroku. Definitivno čvršće, kompaktnije pecivo neophodno je u ovom slučaju, s obzirom da govorimo o burgeru koji je poprilično ogroman, i koji će u suprotnom da se raspadne, što mi se i desilo već nakon par zalogaja.

Nachos Burger - Nachos, Beograd

Nachos dressing nije se naročito osećao (zanimljivo je da, s obzirom na meksičku priču u ovom restoranu, nije bio ljut – malo vatre iz tog sosa definitivno ne bi škodilo), ali generalno, burger je ukusan i sastojci su skladni i odgovarajući. Krompirići posluženi kao prilog takođe su sasvim OK, s tim što je bilo nemoguće pojesti i njih pored ovolikog burgera, kojeg, iako vidno oštećen i pošteno pretrpan, na kraju nekako i savladah. Sve u svemu, što se ukusa i kvaliteta sastojaka tiče, nema greške sa ovim burgerom, samo bi (lični) utisak bio još bolji da je tu bilo 180-200g mesa umesto 260.

Kako bilo, Nachos je sasvim sigurno mesto gde ću se opet rado vratiti, ali kada je o burgerima reč, definitivno ću se opredeliti za neki drugi/manji iz jelovnika.


~ Nachos Burger ~

Lokacija: Restoran Nachos, Strahinjića Bana 66a, Beograd
Cena: 639 RSD (burger + krompirići)
Brzina usluge, cca: 25 minuta

Pecivo: 7/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 8/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
8


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.