Nova godina – nova recenzija! Nakon nešto duže pauze zbog raznih drugih obaveza koje su me zaokupile, konačno sam tu sa novom recenzijom, a u pitanju je Burger dimljena kolenica iz banjalučke pivnice The Master Craft Brewery!
Novogodišnji i božićni praznici, odnosno period među Srbima poznatiji kao Sveti Januar, nije vreme kada se naročito razmišlja o burgerima, koliko o sarmama, butkicama, kolenicama, pečenju ovom ili onom, ruskim salatama i drugim slavskim đakonijama… Ne razmišlja se tada ni o kilogramima – kalorije ćemo da brojimo u februaru (ili još bolje, nikad). Ukratko, maksimalan gastronomski raspašoj, u kojem se preteruje i sa jelom i sa pićem, ali to je tradicija, a tradicija mora da se poštuje.
I očekivano, ovih dana mi se po glavi standardno motaju sarme (haha), butkice i kolenice, posebno ona iz Bomara (prefinjeni banjalučki gastro kutak za tradicionalne srpske delicije), i to se takođe ispoštovalo, ali nedavno sam na mrežama ugledao reklamu za specifičan burger koji je spremila ekipa iz jedine craft pivnice u Banjaluci – The Master Craft Brewery (MCB). Naime, MCB je napravio idealan spoj tradicionalnog i modernog – dimljenu kolenicu iseckali su i spakovali u burger zemičku, i uz klasične burger dodatke delovalo je to kao nešto što mora da se proba!
MCB sam već predstavio na ovom blogu u nekoliko navrata. Jedan od njihovih burgera recenzirao sam u prvim danima rada ove pivnice, a više o samoj lokaciji, pivima koje prave i filozofiji iza cele ove priče, ako već niste pročitajte ovde. Sve u svemu, divno mesto koje i dalje nema konkurenciju na nepostojećoj craft sceni RS i BiH. Drago mi je da su zadržali kvalitet, i da su u međuvremenu izbacili i flaširana piva, dok se u samoj pivnici periodično predstavljaju nove pivske kombinacije spravljene u kolaboraciji sa vodećim crafterima iz regiona.
Jedan od tih novih specijala testirao sam dok sam čekao burger – Cold Pale Ale ima predivan miris i ukus, i za razliku od klasičnog Pale Alea koje prave u MCB-u a koji mi je glavni favorit ovde, poseduje određenu lager notu koja se oseti par sekundi nakon gutljaja. Sve u svemu, bila je to dobra uvertira za burger koji je stigao nekih 20-ak minuta nakon narudžbe.
Prvo što mi je zapalo za oko je da su promenili zemičku i da ova izgleda bolje nego ranije varijante. Izviruju tu čedar sir i zelena salata, kao i poštena količina seckane dimljene kolenice uz sos koji se prelivao niz ivice. Standardni pomfit kao prilog i to je to – jednostavno, i u teoriji sasvim efektna kombinacija, te navalih na burger s obzirom da sam već bio pošteno gladan.
Prvi zalogaj, i nema šta, zemička je i ukusom znatno bolja od prethodne. Meso se topi u ustima i poprilično je savršeno – ovu dimljenu kolenicu inače možete da naručite kao poseban obrok ovde (uz ren kao prilog i pomfrit), i to s vremena na vreme i pojedem, tako da nije bilo sumnje da će mesina da bude na nivou. Idealno sočna, ukusna, nema greške ako volite ovaj način pripreme mesa. Zelena salatica i sir su se fino uklapali, dok je sos bio poprilično blagog ukusa – rekao bih kombinacija pomenutog rena i pavlake uz možda još kakav začin. Eventualno se u tom sos delu moglo još malo poigrati sa ukusima, ali s obzirom da je zvezda ovog obroka dimljena kolenica, intenzivniji sos možda bi bespotrebno skretao pažnju na sebe, pa blaži ukus u principu i nije neka naročita zamerka. Što se mene tiče, ubacio bih još i kisele krastavčiće (rendane ili sitno seckane), da dodaju još jednu notu ukusa i to bi bilo to, ali i bez njih, bio je to sasvim kvalitetan obrok i burger koji može da se pojede u bilo kojoj prilici.
Dakle, lokalnoj ekipi MCB je već dobro poznat, a ako ste kojim slučajem turistički u Banjaluci ovih dana (grad je zaista prepun turista) i razmišljate šta da pojedete i gde, MCB je dobra destinacija i kad je u pitanju hrana, dok na pivo nema potrebe da trošim reči – bolje nećete naći nigde u gradu na Vrbasu. Prijatno!
~ Burger dimljena kolenica ~
Sastojci: zemička, dimljena kolenica, čedar sir, zelena salata, burger sos
Lokacija: The Master Craft Brewery, Jasenovačkih logoraša 9, Banja Luka
Cena: 13,50 KM
Brzina usluge: 20 minuta
Pecivo: 9/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 7/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
9
Ekstra dobro izgleda, treba još samo naći vremena u ovom januaru da se proba XD 😉
Da, borba je 🙂
na neka mesta u beogradu sam specijalno isao da bih sa zadovoljstvom probao burgere koje si recenzirao. uveo si me u svet burgerisanja i jako mi je drago sto si se vratio. jedno od retkih mesta gde se moze videti prava recenzija. nazalost nemam vremena da obidjem banja luku da probam sve sa tvog bloga ali cim zavrsim fakultet, moracu da obidjem sve restorane koje si do sad ocenio i nadam se da ce biti jos recenzija u beogradu
Hvala ti na lepim rečima Đorđe. Pratim dešavanja u Beogradu vezano za nove burger lokacije, i recenzije će svakako da uslede čim se prva prilika ukaže.. U međuvremenu će da usledi još par recenzija iz Banjaluke, a za dalje ćemo da vidimo. 🙂 Pozdrav