Burger dimljena kolenica – The Master Craft Brewery, Banja Luka

Lokalnoj ekipi MCB je već dobro poznat, a ako ste kojim slučajem turistički u Banjaluci ovih dana (grad je zaista prepun turista) i razmišljate šta da pojedete i gde, MCB je dobra destinacija i kad je u pitanju hrana, dok na pivo nema potrebe da trošim reči - bolje nećete naći nigde u gradu na Vrbasu.

Burger dimljena kolenica - The Master Craft Brewery, Banja Luka

Nova godina – nova recenzija! Nakon nešto duže pauze zbog raznih drugih obaveza koje su me zaokupile, konačno sam tu sa novom recenzijom, a u pitanju je Burger dimljena kolenica iz banjalučke pivnice The Master Craft Brewery!

Novogodišnji i božićni praznici, odnosno period među Srbima poznatiji kao Sveti Januar, nije vreme kada se naročito razmišlja o burgerima, koliko o sarmama, butkicama, kolenicama, pečenju ovom ili onom, ruskim salatama i drugim slavskim đakonijama… Ne razmišlja se tada ni o kilogramima – kalorije ćemo da brojimo u februaru (ili još bolje, nikad). Ukratko, maksimalan gastronomski raspašoj, u kojem se preteruje i sa jelom i sa pićem, ali to je tradicija, a tradicija mora da se poštuje.

I očekivano, ovih dana mi se po glavi standardno motaju sarme (haha), butkice i kolenice, posebno ona iz Bomara (prefinjeni banjalučki gastro kutak za tradicionalne srpske delicije), i to se takođe ispoštovalo, ali nedavno sam na mrežama ugledao reklamu za specifičan burger koji je spremila ekipa iz jedine craft pivnice u Banjaluci – The Master Craft Brewery (MCB). Naime, MCB je napravio idealan spoj tradicionalnog i modernog – dimljenu kolenicu iseckali su i spakovali u burger zemičku, i uz klasične burger dodatke delovalo je to kao nešto što mora da se proba!

Burger dimljena kolenica - The Master Craft Brewery, Banja Luka
Burger dimljena kolenica – The Master Craft Brewery, Banja Luka

MCB sam već predstavio na ovom blogu u nekoliko navrata. Jedan od njihovih burgera recenzirao sam u prvim danima rada ove pivnice, a više o samoj lokaciji, pivima koje prave i filozofiji iza cele ove priče, ako već niste pročitajte ovde. Sve u svemu, divno mesto koje i dalje nema konkurenciju na nepostojećoj craft sceni RS i BiH. Drago mi je da su zadržali kvalitet, i da su u međuvremenu izbacili i flaširana piva, dok se u samoj pivnici periodično predstavljaju nove pivske kombinacije spravljene u kolaboraciji sa vodećim crafterima iz regiona.

Jedan od tih novih specijala testirao sam dok sam čekao burger – Cold Pale Ale ima predivan miris i ukus, i za razliku od klasičnog Pale Alea koje prave u MCB-u a koji mi je glavni favorit ovde, poseduje određenu lager notu koja se oseti par sekundi nakon gutljaja. Sve u svemu, bila je to dobra uvertira za burger koji je stigao nekih 20-ak minuta nakon narudžbe.

Burger dimljena kolenica - The Master Craft Brewery, Banja Luka

Prvo što mi je zapalo za oko je da su promenili zemičku i da ova izgleda bolje nego ranije varijante. Izviruju tu čedar sir i zelena salata, kao i poštena količina seckane dimljene kolenice uz sos koji se prelivao niz ivice. Standardni pomfit kao prilog i to je to – jednostavno, i u teoriji sasvim efektna kombinacija, te navalih na burger s obzirom da sam već bio pošteno gladan.

Prvi zalogaj, i nema šta, zemička je i ukusom znatno bolja od prethodne. Meso se topi u ustima i poprilično je savršeno – ovu dimljenu kolenicu inače možete da naručite kao poseban obrok ovde (uz ren kao prilog i pomfrit), i to s vremena na vreme i pojedem, tako da nije bilo sumnje da će mesina da bude na nivou. Idealno sočna, ukusna, nema greške ako volite ovaj način pripreme mesa. Zelena salatica i sir su se fino uklapali, dok je sos bio poprilično blagog ukusa – rekao bih kombinacija pomenutog rena i pavlake uz možda još kakav začin. Eventualno se u tom sos delu moglo još malo poigrati sa ukusima, ali s obzirom da je zvezda ovog obroka dimljena kolenica, intenzivniji sos možda bi bespotrebno skretao pažnju na sebe, pa blaži ukus u principu i nije neka naročita zamerka. Što se mene tiče, ubacio bih još i kisele krastavčiće (rendane ili sitno seckane), da dodaju još jednu notu ukusa i to bi bilo to, ali i bez njih, bio je to sasvim kvalitetan obrok i burger koji može da se pojede u bilo kojoj prilici.

Burger dimljena kolenica - The Master Craft Brewery, Banja Luka

Dakle, lokalnoj ekipi MCB je već dobro poznat, a ako ste kojim slučajem turistički u Banjaluci ovih dana (grad je zaista prepun turista) i razmišljate šta da pojedete i gde, MCB je dobra destinacija i kad je u pitanju hrana, dok na pivo nema potrebe da trošim reči – bolje nećete naći nigde u gradu na Vrbasu. Prijatno!

 


~ Burger dimljena kolenica ~

Sastojci: zemička, dimljena kolenica, čedar sir, zelena salata, burger sos
Lokacija: The Master Craft Brewery, Jasenovačkih logoraša 9, Banja Luka
Cena: 13,50 KM
Brzina usluge: 20 minuta

Pecivo: 9/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 7/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.