Egg Burger – 3Bir Brewery, Novi Sad

Egg Burger - 3Bir Brewery, Novi Sad

Srpska craft pivska scena doživela je pravu renesansu tokom poslednjih godina, a jedno od važnijih imena u toj oblasti je i novosadska 3Bir pivara. Posvećeno je to i preiskusno mesto gde, pored piva koje naravno sami proizvode, možemo da uživamo i u dobrom zalogaju u taproomu koji je opremljen kako i dolikuje ugostiteljskom objektu ovog tipa.

Akira, Valkira, Gringo, Arhipelag, Memento, Dezerter, Kaskader… American Pale Ale, Blonde Ale, American Stout, Red IPA, Black IPA… ovo su samo neka od piva i stilova koji se proizvode u ovoj pivari, (kompletnu listu osmotrite na njiihovom sajtu). Taproom je pozicioniran odmah pored proizvodnog pogona, što je uvek zanimljiv detalj – pijete pivo na par metara od mesta gde isto nastaje, sveže i direktno sa točilice. Male zanatske pivare svakako imaju svoju draž i kvalitetom odskaču od standardne industrijske ponude. Nije to više nimalo naivan biznis, pa uz već dobro profilisanu i pozicioniranu Dogmu, Kabinet, Razbeerbrigu ili Crow – 3Bir spada u sam vrh aktuelne craft scene koja broji 50-ak pivara u Srbiji. Svaka čast!

Logično, pivo je ovde prioritet u proizvodnji, ali nema smisla da se pije na prazan stomak, te je prateći jelovnik uvek dobrodošao. U 3Biru uz pivo možete da birate između više vrsta burgera i kobaja, ili da gricnete onion rings i pomfrit. Pored sopstvene kuhinje, periodično organizuju i gostovanja drugih kuvara i restorana, pa se tu nađu razni specijaliteti i divote od mesa, poput krilaca, rebaraca, ramsteka… kao što već rekoh, iskusno mesto na kojem ćete se osećati kao kod kuće ako ste ljubitelj ovakve priče.

OK, da pređemo na burgere. Novi Sad je do sada pokazao kvalitete na tom polju, pa su nakon fenomenalnog burgera iz Točionica puba, i istog takvog iz Paragona, očekivanja od 3Bira bila velika. Pet ovih momaka nalazi se u jelovniku (Classic, Cheese, Chili, Egg i Double 3Bir Burger), sastojci kod svih primamljivi, ali s obzirom da jaje u burgeru ne srećem tako često, odlučih se za Egg Burger. Cena više nego prihvatljiva – tek 390 RSD, a dobijete tu i malo pomfrita kao prilog. Zaokružen obrok, dakle: Burger + pomfrit + Akira pivo. Za sreću zaista ne treba mnogo.

Egg Burger - 3Bir Brewery, Novi Sad
Egg Burger – 3Bir Brewery, Novi Sad

Egg Burger bio je spreman nakon 20-ak minuta, a čini ga pecivo, 165g junećeg mesa, jaje, luk, paradajz, ajsberg salata i burger sos. Bar je tako navedeno u jelovniku, dok je u praksi bilo malo drugačije – paradajz nisam dobio, ali zato jesam kisele krastavce kao i još jedan sos na bazi kečapa. Ništa kritično, to su sve kompatibilni sastojci koje bih i sam ubacio u jedan ovakav burger, ali red je da pomenem.

Zagrizoh, prvi zalogaj, drugi, treći… sasvim korektan burger. Sve je spremljeno kako treba, meso sočno, jaje i ostali sastojci dobro uklopljeni, dok sos nije bio naročito upadljiv, iako su kao što već rekoh dve varijante sosa bile prisutne. Zemička je jedini detalj gde je ostalo prostora za poboljšanje. Klasično pekarsko kajzerica-pecivo sa previše susama, srećom ne ogromno kao što zna da bude. Dakle ništa specijalno, ali može da se pojede, te je i burger zbog toga ostavio upravo takav osećaj. Nećete se prevariti ako ga naručite, ali verujem da nećete ni biti preterano oduševljeni.

Egg Burger - 3Bir Brewery, Novi Sad

Podsetilo me sve ovo na iskustvo iz beogradske Dogma pivare – solidan burger koji bi uz malo korekcija po pitanju boljeg peciva mogao da bude znatno bolji. Svakako bih voleo da vidim poboljšanje na tom polju – s obzirom na kvalitet piva koji se toči na ovim mestima, burger valja doterati što je moguće bliže savršenstvu, iako sam naravno svestan da se radi o pivnicama a ne burger restoranima.

Sve u svemu, bio je to kompaktan i dobro sastavljen burger za svaku priliku, ali vas sasvim izvesno neće raspametiti koliko Akira ili Valkira pivo. Pa, do sledećeg druženja…


~ Egg Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, jaje, paradajz, ajsberg salata, burger sos

Lokacija: 3Bir Brewery & Taproom, Futoški put 93 b, Novi Sad
Cena: 390 RSD
Brzina usluge: 25 minuta

Pecivo: 7/10 ● Meso: 7/10 ● Sos: 7/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 7/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
7

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.