Classic Burger – Dogma Brewery, Beograd

Classic Burger - Dogma Brewery, Beograd

Beogradska zanatska pivara Dogma Brewery ne zahteva neko posebno predstavljanje ako ste imalo zainteresovani za ovu oblast – reč je o jednoj od vodećih craft pivara sa verovatno najvećim izborom zanatskih piva u Srbiji. Prema podacima dostupnim na internetu, početni kapacitet pivare pre četiri godine bio je 16.000 litara piva na mesečnom nivou, da bi se to drastično uvećalo tokom narednih nekoliko godina, i danas Dogma proizvodi zavidnih 48.000 litara mesečno, i izvozi ga širom Evrope.

Na primeru Dogme, kao i na nekoliko drugih (Kabinet npr.), evidentno je koliko je craft kultura u pivskom segmentu i na našim prostorima počela da pušta korenje, i ozbiljno konkuriše tradicionalnim industrijskim pivarama koje su dominantne na tržištu.

Dogma Brewery Beograd

Dogma je smeštena u renoviranom kompleksu stare Šećerane, a pored proizvodnog dela, tu je i Tap room uređen po najvišim svetskim standardima u ovoj branši. U toplijim mesecima, međutim, svakako valja iskoristiti priliku i pozicionirati se u baštu, te se opustiti uz kvalitetno pivo i jedinstveni ambijent ruralne Šećerane.

Kvalitetno pivo traži i kvalitetan prateći zalogaj, čega su, naravno, svesni i u Dogmi, te je tu i odgovarajući jelovnik u kojem dominiraju burgeri, kobaje, rebarca, pileća krilca i razne druge divote. Što se burgera tiče, u ponudi su tri varijante – Chef’s Burger, Chicken Burger, te Classic Burger, koji je i bio moj izbor ovaj put.

Classic Burger - Dogma Brewery, Beograd
Classic Burger – Dogma Brewery, Beograd

Klasični Dogma Burger stiže sa sastojcima koje bismo i očekivali u burgeru koji ima “classic” u nazivu. Dakle, standardna priča: pecivo, 200g junećeg mesa, čedar sir, paradajz, ajsberg salata, luk, kiseli krastavci i burger sos. Ovo smatram optimalnom kombinacijom za svaku priliku – klasik je sa razlogom klasik. Iako preferiram Coca Colu uz burger, zaista bi bila jeres ne probati neko od brojnih vrsta piva s obzirom gde se nalazimo, te se odlučih za točeni Svetionik Pale Ale (270 RSD). Odlično pivo u svakom slučaju, a Pale Ale mi je generalno među omiljenim vrstama kada govorimo o craft pivima.

Na burger se nije predugo čekalo i ubrzo sam mogao da navalim na isti, jer je i glad već uveliko stigla.

Dogma Classic Burger je vizuelno veoma privlačan, te sam se nadao da će i ukus da bude na nivou. Zalogaj, dva, tri… nije loše! Pecivo je moglo biti malo kvalitetnije, i to bi bila glavna zamerka. Bila je to klasična pekarska zemička, suvlja i hlebastija nego što bi trebalo. Nije ništa kritično, ali definitivno ima mesta za popravku u ovom segmentu. Bar u Beogradu ne bi trebalo da bude takvih problema, s obzirom na npr. lako dostupne Hleb & Kifle kajzerice, koje bi odvele ovaj burger na znatno viši nivo. Pomenuo bih još i sos koji nije bio nekog naročito upadljivog ukusa, iako je bio prisutan u dovoljnim količinama.

Classic Burger - Dogma Brewery, Beograd

Sa druge strane, meso je bilo izvrsno pečeno i začinjeno baš kako treba, a čedar sir lepo otopljen i ukusan. Ajsberg, paradajz i kiseli krastavčići su prilozi sa kojima ne može da se pogreši, dok su i prateći krompirići bili na visini zadatka.

Sve u svemu, bio je to zadovoljavajući obrok koji bi uz minimalne korekcije mogao da bude savršen. Ruku na srce, Dogma je ipak primarno pivara a ne burger bar, mada nema razloga da se i burger priča ne zategne još malo, s obzirom da bi se sa boljim pecivom postigao znatno bolji rezultat. Pratiću razvoj situacije po tom pitanju, jer svakako planiram da istražujem i ostala piva sa točilice u Dogmi kad god se za to ukaže prilika.


~ Classic Burger ~

Lokacija: Dogma Brewery, Radnička 3, Beograd
Cena: 660 RSD
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 6/10 ● Meso: 8/10 ● Sos: 6/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 8/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
7


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.