Burbonburger – Paragon, Novi Sad

Burbonburger - Paragon, Novi Sad

Paragonov Burbonburger najbolji je primer koliko je kvalitetan sos važan, a često i presudan faktor u formiranju mišljenja o burgeru koji nam je poslužen. Bez sumnje, bio je to jedan od najboljih burger sosova koje sam probao u skorije vreme, zahvaljujući kojem je ovaj burger, ako mene pitate, momentalno skočio na vrh najboljih koji trenutno mogu da se pojedu u Novom Sadu!

Svojevrsnu “vojvođansku burger turneju” nedavno sam započeo upravo u Novom Sadu (kasnije nastavio u Kikindi i Zrenjaninu), a prvi na listi restorana koje sam planirao da obiđem našao se Paragon, relativno novo mesto čiji vlasnik je takođe i član vrlo dobrog muzičkog sastava Wolfram (poslušajte ih ovde). Od dana kada se Paragon otvorio, sa pažnjom sam ispratio objave na mrežama i stekao sam utisak da je ozbiljna priča u pitanju, kao i da je Novi Sad dobio još jedno sjajno mesto za pojesti kvalitetan zalogaj, bilo da se odlučite za burger, rebarca, krilca ili stejk. Konačno sam se našao u prilici da sve to proverim i uživo, te sam se po ne baš sjajnom, kišovitom danu sa domaćinom Darkom zaputio u ovaj restoran da izvidimo situaciju.

Red je da pomenem da smo gazda Šaci najavili naš dolazak, pa se nadam da burger koji mi je poslužen nije neka specijalno spremljena varijanta iz razloga što će recenzija da bude objavljena na blogu, a potencijalno i u magazinu Hedonist gde takođe pišem, već da je to bio standardan burger pripremljen kako bi i svakom drugom gladnom gostu namerniku koji je pristigao sa željom da napuni stomak. Uglavnom ne praktikujem prethodno najavljivanje upravo iz pomenutih razloga, ali u ovom slučaju napravih izuzetak (vaše utiske, u slučaju da ste bili ili planirate da posetite ovaj ili bilo koji drugi restoran koji je predstavljen na ovom blogu, uvek možete da podelite u komentarima ispod ovog teksta, ili na BurgerMania stranicama na Instagramu i Facebooku).

Paragon je relativno mali restoran sa lepom baštom u kojoj zbog već pomenute kiše nismo mogli da se smestimo, te smo zauzeli jedan od nekoliko stolova unutra, dok je glad postajala sve jača. Idealan trenutak za smazati dobar burger, pomislih, i bacih se na proučavanje jelovnika. Pet burgera je ovde u ponudi, plus Baby burgers (slajderi), i razmišljao sam za koji da se odlučim. Paragonburger sa dry aged mesom bio je primamljiva opcija, ali s obzirom da kombinacije burgera sa burbonom ne viđam tako često u jelovnicima, odluka je pala na Burbonburger.

Burbonburger - Paragon, Novi Sad
Burbonburger – Paragon, Novi Sad

Kada je o sastojcima reč, Burbonburger stiže sa 180g mesa mariniranog u burbonu, grilovanom slaninom i lukom, BBQ sosom, kiselim krastavcima i rukolom. Sve to, naravno, spakovano je u prigodnu zemičku. Od priloga, tu je pomfrit koji je uračunat u cenu, i ovo zadovoljstvo koštaće vas više nego korektnih 500 RSD.

Gazda nam se pridružio u nekom trenutku, pa smo se između ostalog dotakli i muzike – Wolfram tu i tamo radi probe, a Šaca je aktivan i sa novim black metal projektom, pa ostaje da čujemo kako će sve to da zvuči (ako vas interesuje domaća metal i rock scena, skoknite na Srpski Metal Portal koji takođe uređujem). Sa muzičarima nikad dosadno u svakom slučaju, pa je i vreme dok smo čekali burgere proletelo u sekundi u opuštenoj atmosferi.

Konobar stiže sa narudžbom, a burger divno izgleda i još lepše miriše – na prvu se osećala prefinjena burbon nota i sve je nagoveštavalo dobar provod i zalogaj koji će se pamtiti. Tako je i bilo!

Burbonburger - Paragon, Novi Sad

Zaista, pomenuti sos bio je pun pogodak, a i meso marinirano sa burbonom bilo je mekano i sočno. Sve je bilo spremljeno kako treba, i već nakon prvih nekoliko zalogaja bilo je jasno da će ovaj burger odneti visoke ocene u svim kategorijama. Konobar kao da mi je pročitao misli, te je doneo još sosa u posudici, i hvala mu na tome. Zemička je bila mekana i ukusna, a ostali sastojci pravili su odgovarajući balans – bio je to jedan od onih burgera kojima ne bih ništa ni dodao, ni oduzeo.

Burbonburger - Paragon, Novi Sad

Da pomenem ovde da sam, kada govorimo o Novom Sadu, u prošlosti testirao burgere u Toster Baru i Točionica Pubu. Toster je OK (plus za beskonačno kombinacija koje predstavljaju tokom vikend specijala, minus za pljeskavica style meso i osrednju zemičku), dok je Točionica fenomenalna (ovde je recenzija), a drago mi je da je i Paragon bio na visini zadatka, te da ovom burgeru neću morati da gledam kroz prste, s obzirom na poveznice sa vlasnikom kada je muzika u pitanju.

Burbonburger je, dakle, siguran izbor i lagana preporuka ako ste raspoloženi za sočan i dobro izbalansiran burger sa vrhunskim sosom koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Slobodno proverite ove tvrdnje kada budete u prilici, i obavezno javite utiske!


~ Burbonburger ~

Sastojci: zemička, juneće meso marinirano u burbonu, grilovana slanina, grilovani luk, kiseli krastavci, rukola, BBQ sos

Lokacija: Restoran Paragon, Miše Dimitrijevića 11, Novi Sad
Cena: 500 RSD
Brzina usluge: 20 minuta

Pecivo: 8/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 9/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.