K.S.E.T. Burger – K.S.E.T. Pab, Banja Luka

K.S.E.T. Burger - K.S.E.T. Pab

Banjalučka burger saga, u okviru koje sebi zadadoh zadatak da testiram ponudu hamburgera u najvećem gradu Srpske, posle JOVA Bara i Jelen puba “Debela Berta”, nastavljena je ovog vikenda u K.S.E.T. Pabu. I sa radošću, odmah ću da konstatujem da se ovo mesto pokazalo kao reprezentativno kada su (između ostalog) burgeri u pitanju!

KSET Pab potpisnika ovih redova samim svojim nazivom asocira na tinejdžerske dane, kada se, pored svih mogućih i nemogućih tematskih večeri, i srcu mi najdraži metal svirao i organizovao u prostoru tik pored pomenutog paba. Klub studenata elektrotehnike (KSET) bio je nezaobilazna (kultna, što ne reći) lokacija tokom druge polovine devedesetih, pravi gradski klub što bi se reklo, urbana priča u svakom pogledu. Tu se sviralo, izlazilo i provodilo, bina je bila jedna od najboljih u gradu tih godina za alternativnu svirku, a na istoj su nastupali svi tada relevantni bendovi u Banjaluci i regionu, dok su i stranci znali počesto da zalutaju. Nije to, svakako, bio rang jednog Klub Studenata Tehnike u Beogradu, ali za grad veličine Banjaluke, više nego zadovoljavajući prostor sa pregršt dešavanja. Nakon zatvaranja KSET-a, više godina kasnije agencija koja stoji iza Demofesta pokušala je da revitalizuje prostor, te otvorila DFK, klub sa vrhunskom opremom, binom i istim takvim uslovima za svirku. Tih nekoliko godina, u DFK smo gledali (klupske) koncerte kakve ni pre, a nažalost ni posle u BL nismo (a pitanje je i da li ćemo ikad više).

Priča se u međuvremenu proširila i na susednu prostoriju u kojoj je danas smešten pomenuti K.S.E.T. Pab., tada pod imenom DFK Pub. Nažalost, DFK nije naročito dugo potrajao, te je drugi vlasnik preuzeo sve to, pretvorivši glavni klub gde su se održavale svirke – u kuhinju, a DFK Pub u K.S.E.T. Pab, pod kojim imenom danas radi. Prijatno i veoma elegantno uređeno mesto za popiti kafu i prozboriti koju sa prijateljima, ali i za pregristi nešto – ponuda u meniju zadovoljiće različite ukuse bez ikakvih problema, posebno od kako je ubačen i danas taaakoooo moderan healthy segment.

To bi bila retrospektiva lokacije u najkraćim crtama, a sad prelazimo na sekciju iz menija koja me u ovom istraživačkom pohodu najviše interesuje – onu nezdraviju, ali svakako zanimljiviju i znatno ukusniju. 🍔 😈

K.S.E.T. Pab u svojoj ponudi ima četiri burgera, i već letimičnim pogledom na meni, bilo mi je jasno da su priči pristupili poprilično ozbiljno. Burger K.S.E.T., Sirburger, Dupli burger i Tabasco punjeni burger. Svi lepo uslikani, sa primamljivim sastojcima i odgovarajućim sos-dressingom. Svi ovi burgeri će sasvim izvesno morati da se seciraju u narednom periodu, te odlučih da avantura počne sa onim koji se i zove kao pomenuti pab. Burger K.S.E.T. sagrađen je od 150 grama mesa, krispi slanine, sira, crvenog luka, kiselih krastavčića, zelene salate i na kraju, dressinga u vidu dva različita sosa. Nema greške, pomislih, i prenesoh konobaru svoje želje. Krompirići nisu u kombinaciji već ih valja naručiti odvojeno, te tako i učinih. Kad je bal, nek je maskenbal.

Dvadesetak minuta kasnije, burger je poslužen. Isti dolazi u papirnoj “za poneti” kesi, na povećem tanjiru, dok su krompirići posluženi u odvojenoj posudi sa prigodnim sosom kao prilogom.

Reših se kese, i navalih na hamburger. Već pri prvom mirisu, osetio sam potpuni sklad sastojaka – jednostavno ništa ne odudara, a dva sosa savršeno su usklađena sa ostatkom burgera. Po slobodnoj proceni, prvi sos je kombinacija senfa i majoneze uz možda crvenu slatku papriku u prahu i još ponešto, slično McDonald’sovoj Big Mac priči, a drugi bi mogao biti vrhnje i majonez sa začinskim biljem. Sve u svemu, baš kako treba, više nego dovoljno i jednog i drugog da se dobije pun ukus i u potpunosti uživa u obroku.

K.S.E.T. Burger - K.S.E.T. Pab
K.S.E.T. Burger – K.S.E.T. Pab

Meso, kako već pomenuh, odmereno je na 150 grama. Možda bi to moglo da se podigne na 180 grama, ili da se postojeći komad malo stanji, odnosno raširi na kompletnu širinu peciva. Malo deblji komad a kraći od peciva, za rezultat daje da meso šeta malo i pokazuje konstantnu želju da ispadne, jer klizi na već pomenutim sosovima, ali ne bih to istakao kao neki preteran problem. Samo meso je, sa druge strane, ukusno i momački pobibereno – u potpunosti po mom ukusu!

Pecivo je lepo tretirano na grilu, a ostali sastojci prisutni su u sasvim dovoljnoj meri da sve bude skladno i bogato ukusima. Krispi slaninica je tanko sečena, a slana je baš koliko treba da ne preotme ukus, a što se desilo nedavno u JOVA Baru, gde od preslane slanine ostatak sastojaka nije mogao da dobije prostora.

Generalno, veoma lepo začinjen burger. U zavisnosti od toga kakve su vam preferencije kada je hrana u pitanju, nekima može biti pomalo žestok i začinima agresivniji, ali u mom slučaju, sve je kako treba, i u poređenju sa vrlo dobrim burgerom iz prethodne “Debela Berta” epizode – upravo zbog bogatsva ukusa i izdašnosti sosova, odnosi relativno laku pobedu.

Pomenimo još i krompiriće. Tzv. “dollar chips” varijanta, sasvim korektno, uz izrazito prijatan sos koji je služen uz njih – ljutkasta kombinacija paradajz sosa, kečapa, luka, papričica… “Žari” taman koliko treba.

Ovaj burger je prava stvar što se mene tiče. Odnos cene i kvaliteta je takođe na mestu, i sa zadovoljstvom ću da se vratim i nastavim sa testiranjem ostalih koji su u ponudi u predstojećem periodu. Sledeći na ovoj banjalučkoj burger turneji biće Mac Tire Pub, a s obzirom da ova dva prostora dele istog gazdu – sa pravom očekujem podjednako inspirativne rezultate.


~ K.S.E.T. Burger ~

Lokacija: K.S.E.T. Pab, Patre 5, Banja Luka
Cena: 5 KM (burger) + 1,5 KM (krompirići)
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 8/10 ● Meso: 8/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 8/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
8


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.