XXL Burger – Jova Bar, Banja Luka

XXL Burger - Jova Bar Banja Luka

Moja ljubav prema hamburgerima poznata je svima koji me iole dobro znaju, te će naredni redovi biti posvećeni upravo toj temi. Vi koji preferirate pite, ćevape, pljeskavice, slobodno zaobiđite, pogotovo oni sa komentarima tipa “šta će ti burger, pojedi ćevape, isto je to, samo bolje”. 😒

OK, Banjaluka je, dakle, jedan od retkih gradova na svetu koji može da se pohvali takvim jednim maestralnim “uspehom” kao što je proterivanje McDonald’sa. Koji god da su razlozi zatvaranja Mcdonalds Banja Luka, to se zaista i desilo – na moje veliko razočarenje, jer je to zapravo bio jedini specijalizovani lanac brze hrane u Banjaluci posvećen, pre svega, burgerima. Na stranu sad pojedinačna mišljenja o samom McDonald'su o čemu ne bih ovaj put, ono što me zaista nervira je činjenica da u najvećem gradu Srpske nijedan gazda ne pokazuje konkretniji interes, odnosno nijedan ugostiteljski objekat nije specijalizovan za burgere. NE za ćevape, NE za pljeskavice, toga ima na svakom ćošku, već – za burgere. Burgere kako bog zapoveda, nekoliko cool kombinacija, lepo i sa ljubavlju pripremljenih, još lepše i kreativnije posluženih.

Frustriran tom činjenicom, u međuvremenu sam izučio raznorazne recepte i iste pripremam samostalno u toplini doma svog i veoma sam zadovoljan rezultatima, ali uporedo sa tim, odlučih da se bacim u istraživanje, te da obiđem sva mesta u Banjaluci gde “burger” kao takav stoji u jelovniku. Neće to biti predug proces, svega nekih šest/sedam restorana imaju burger kao usputnu stavku u meniju, mahom po jednu/dve vrste, ali da ne bude da kritikujem i pljujem kako uopšte nema, red je da se testira sve to, i potom sumiraju utisci.

Serijal “(Ham)burgeri u Banjaluci by Lakinen69”, odnosno konkretan istraživački rad na terenu, krenuo je danas, a prva destinacija bio je JOVA Bar. U meniju dva burgera – Banjalučki burger i XXL burger. Razlika je što ovaj XXL ima pečeno jaje u kombinaciji, dok ovaj drugi ima karamelizovan luk. Ostali sastojci su isti (meso, topljeni čedar/trapist sir, slanina). Prilozi pomfrit, kečap i senf. Veoma lepo i elegantno posluženo, i krenem sa XXL burgerom. Lepinja je ona tzv. kajzerica, ništa specijalno, ali često prvi izbor za burgere u nasumičnim (burgerima neposvećenim) restoranima, meso korektno (iako pečenije nego što bi trebalo), ali slanina, za moja čula preslana, što je donekle narušilo inače solidan ukus samog burgera.

XXL Burger, Jova Bar

Konkretan minus (pored odabira slanine u mom slučaju), je i nedostatak bilo kakve salate u burgeru – ništa, nula! Ni zelena salata, ni paradajz, ni krastavci… Nedostatak nekakvog specijalnog sosa u samom burgeru donekle je nadoknađen već pomenutim senfom i kečapom posluženim sa strane (iako je prava stvar kada vidiš da se majstor potrudio i smislio sopstvenu kombinaciju sosa), dok nedostatak salate, nažalost, nije nadoknađen ničim.

Šteta, uz (još) malo truda bio bi ovo sasvim solidan hamburger, posebno jer je reč o gradu u kojem ne postoji jedan Intergalactic Diner ili Burger House, a kamoli svetski megalanci tipa Burger Kinga ili već pomenutog McDonald'sa. Daleko od toga da nije jestiv, ali može svakako da se doradi. Ipak, ne bih rekao da osećam neku naročitu želju da ga pojedem ponovo u skorije vreme, dok verujem da ću ostatak večeri da popijem 100 litara vode zbog već pomenute slanine…

Sve u svemu, zanimljiv početak. Nastavak tokom narednih dana. 😎


~ XXL Burger ~

Lokacija: JOVA Bar, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka
Cena: 7 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 4/10 ● Meso: 5/10 ● Sos: – ● Prilozi: 4/10 ● Ukus: 5/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
5


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.