Double Burger – Jelen Pub Debela Berta, Banja Luka

Double Burger - Jelen Pub Debela Berta

Istraživački rad na temu “Burgeri u Banjaluci, ima li ih i kakvi su”, koji sam nedavno započeo u Jova Baru, nastavljen je u Jelen pubu “Debela Berta”. I bio je to više nego dobar izbor, jer generalni utisak nakon testiranja Double burgera u pomenutom pubu je… za Banjaluku, skoro pa savršeno!

Miholjsko leto u kojem uživamo ovih dana, nažalost, neće još dugo da potraje ako je verovati vremenskim prognozama, te reših da iskoristim priliku i sa lepšom polovinom zasednem u baštu jednog od boljih gastro-ugostiteljskih objekata u gradu na Vrbasu. Jelen pub “Debela Berta” nosi predznak “pub”, ali taj prostor nema mnogo zajedničkih tačaka sa pabovima u bukvalnom smislu te reči. Mnogi pojmovi na ovim prostorima izokrenuti su naopačke, pa je tako sasvim normalno da vikendom po ovom “pubu” pozira ekipa doterana za izlaske u noćne klubove i folkoteke, a nisu retkost ni polugole mlade dame u odevnim kombinacijama na kojima bi im i porno zvezde pozavidele. Pabovi vani nisu mesta za takvu fensi priču, i izvesnije je da ćete sresti kakvog pijanog bajkera, grupu fudbalskih huligana ili znojavog kamiondžiju. Ali, ovo je Banjaluka, i tu u svakom segmentu važe neka druga pravila i moralne vrednosti, pa ni pabovi nisu izuzetak. Kako bilo, ostavićemo tu priču za neku drugu priliku – ovde smo zbog hrane, odnosno burgera, pa da se vratim na temu iz naslova…

“Debela Berta” je, još jednom da ponovim, mesto gde se veoma dobro jede (i pije, to se podrazumeva). Jasno je to svakome ko je njihov meni testirao barem jednom do sada. Porcije su reprezentativne za šta god da se odlučite, a u ponudi, pored raznih kobasica, svinjskih rebaraca, pilećih fingersa, buritosa i drugih dobrota, nalaze se i čak četiri varijante burgera. Burger sa marmeladom od luka i Double burger razlikuju se samo po tome što ovaj dupli ima, kako mu i ime kaže, dva komada mesa. Od ostalih sastojaka, navedeni su luk, salata, sir, dve vrste sosa i krompirići kao prilog. Pomenuti Double burger bio je moj izbor ovaj put, dok će Debela berta burger biti seciran nekom drugom prilikom. Četvrti na listi je Riblji double burger, i već taj podatak govori da hamburgeri nisu tek usputna stvar u ovom pubu. Nije loše, pomislih, i konobaru prenesoh svoje želje u vidu Double burgera i Coca Cole. Čovek me je potom zbunio dobronamernim predlogom da ne uzmem taj, već Debela Berta burger, jer taj dupli navodno “nije lako jesti” zbog glomazne konstrukcije, a i “meso ispada tamo-vamo”… Ostadoh istrajan i psihički se pripremih za to da ću završiti umazan do lakata – međutim, već pri serviranju, jasno je da situacija uopšte nije kritična kao što sam očekivao i da je predamnom jedan vizuelno veoma reprezentativan hamburger! Jova Bar jeste elitno mesto i verujem da im ostatak menija nije loš, ali ono što oni nazivaju burgerom u startu je “oduvano” ovim “duplim momkom” kog ću uskoro sa zadovoljstvom da smažem!

Double Burger - Jelen Pub Debela Berta
Double Burger – Jelen Pub Debela Berta

Struktura Double burgera je sledeća – zelena salata kao temelj, meso, topljeni sir, paradajz, drugo meso i dva sosa. Lepinjica je odlična, a meso ukusno, mada je osetno da nedostaje soli i bibera u celoj priči, dok pomenuti karamelizovani luk do samog kraja nisam uspeo da pronađem, osim ako nije potpuno istopljen i u minimalnim količinama smešten sa sirom između dva mesa, ili su lepinjice prilikom pripreme njime namočene… Dve vrste sosa, ispostaviće se, su kečap i neka druga mešavina svetlije boje, koje, nažalost, takođe nije bilo dovoljno da bi se stekao utisak o kvalitetu ili uspešno analizirali sastojci.

Double Burger - Jelen Pub Debela Berta

Krompirići koji su posluženi kao prilog su ukusni i upotpunili su ovaj obrok kako i dolikuje.

Sve u svemu, uz zaista minimalne korekcije (meso konkretnije posoliti i pobiberiti, staviti nešto više sosa i karamelizovanog luka, a ne bi smetao ni pokoji kiseli krastavčić), ovo je zapravo idealan burger za svaku priliku i veoma prijatno iznenađenje za mene. Tokom prethodnih poseta ovom pabu testirao sam neke druge stvari iz menija i svaki put hrana je bila izvrsna. Drago mi je da je i burger bio na visini zadatka!


~ Double Burger ~

Lokacija: Jelen pub “Debela Berta”, Kralja Petra I Karađorđevića 97, Banja Luka
Cena: 7 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 8/10 ● Meso: 8/10 ● Sos: 5/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 8/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
7.5


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.