The Lynchburger – Mac Tire Pub, Banja Luka

The Lynchburger - Mac Tire Pub Banja Luka

Jack Daniel’s, svetski poznat brend iz Tenesija (SAD) čiji je glavni proizvod istoimeni viski, udružio je snage sa Take Me To Food blogom i YouTube kanalom, odnosno glavnim čovekom iza istog, Harisom Suljovićem, i rezultat toga je jedinstveni The Lynchburger, hamburger ukršten i tretiran sa popularnim viskijem, a koji će tokom marta biti dostupan u Mac Tire Pubu.

Pomenuti hamburger nije novost za one koji prate dešavanja na “burger sceni” u BiH (smešno zvuči kad se izgovori, jer tako nešto u ovom trenutku ne postoji) – recept za isti Haris je predstavio pre nekoliko meseci na svom YouTube kanalu. Kakve su promotivne aktivnosti potom usledile u Federaciji BiH, ne bih znao (sudeći po broju pregleda tog videa na YouTubeu, nažalost, ne baš sjajne), a predstavljanje pomenutog burgera u Mac Tire Pubu je prvo te vrste u Republici Srpskoj, odnosno Banjaluci. Koliko sam upućen, ovo je ujedno i prvo “food” dešavanje u gradu na Vrbasu, a da je akcenat u potpunosti na burgeru, što najiskrenije pozdravljam.

Banja Luka kasni za svim regionalnim i svetskim trendovima, pa su tako i burgeri i sve vezano za njih ovde još uvek poprilična nepoznanica. Ćevapi i klasične pljeske dominiraju, i dominiraće, ali raznovrsnost je odlika većih gradova, pa se nadam da će i burgeri da se izbore za svoje mesto u ovom gradu, a u proteklom periodu uverih se da ponude ipak ima, iako sam bio ubeđen u suprotno.

The Lynchburger - Mac Tire Pub Banja LukaDakle, The Lynchburger. Nazvan po gradu Lynchburgu u kojem se pomenuti Jack Daniel’s viski proizvodi, predstavljen je u petak u Mac Tire Pubu i biće deo inače vrlo dobre burger ponude u ovom lokalu do kraja marta (premijerno predstavljanje burgera u Mac Tire pubu pročitajte ovde). Promotivni letak predlaže da se isti smaže uz Jack & Cola limenku, po zajedničkoj ceni od 11,5 KM, što je OK cifra, te se, za razliku od ostatka moje družine (koja se ipak odlučila za pivo uz burger), opredelih za full paket – ipak se ovde pored burgera radi i o viskiju, koji (uz rum) preferiram kada je o alkoholu reč, a u toj limenci je i Coca Cola, koju, opet, preferiram kada je o bezalkoholnim pićima reč, tako da, nema greške sa tom narudžbom što se mene tiče. Pomfrit nije u kombinaciji, te valja izdvojiti još 2 KM za “fry & dip” varijantu krompirića sa (odličnim) sosom.

The Lynchburger, ako vam se ne da da pogledate “how to” video iznad, sastoji se od peciva, junećeg mesa, čedar sira, grilovanog luka, zelene salate, slanine i sosa. Viski je, uz biber i so, pridodat u meso, a nalazi se i u sosu, koji još čini majoneza, bosiljak, slatka paprika i beli luk u prahu. Ništa preterano ekstravagantno, ali realno ni nema potrebe da se preteruje – svega ovde ima sasvim dovoljno, pa nakon 20-ak minuta, stiže i naša narudžba, i spektakl je mogao da počne.🤘

The Lynchburger - Mac Tire Pub Banja Luka
The Lynchburger, Mac Tire Pub

Vizuelno, burger je reprezentativan, miriše fantastično, čemu doprinosi i aroma pržene slaninice i belog luka iz sosa. U početku, taj beli luk delovao je kao zanimljiv dodatak, ali nakon par zalogaja, postaje jasno da je istog (za potpisnika ovih redova, ali i kompletnu ekipu sa kojom sam burger testirao) previše u sosu i postajao je poprilično napadan kako je vreme odmicalo.

The Lynchburger - Mac Tire Pub Banja Luka

Drugi detalj koji je specifičan za burgere u Mac Tireu jeste izdašna količina bibera u mesu, pa ćete se jako brzo naći u situaciji da osetite samo taj beli luk i biber, a ostali sastojci poprilično su potisnuti u pozadinu. Konkretno, viski – moglo je i da ga nema u burgeru, uopšte se nije osetio, što je donekle i očekivano, jer verovatno izvetri tokom pripreme, ali verujem da bi se punoća i skladnost svih ukusa bolje naglasili da se u sos stavi manje belog luka i u meso nešto manje bibera, bez obzira da li preferirate ljuto ili ne. Čedar sir i grilovani luk, takođe nisu mogli da dođu do bilo kakvog izražaja. Jedino pržena slaninica, jer i sama po sebi spada u hranu intenzivnijeg ukusa, mogla je da se izbori za svoje mesto.

Zamerkama bih pridodao i činjenicu da je meso bilo pečenije nego što bi trebalo, ali to se da objasniti navalom na ovaj burger jer je pub bio prepun i roštilj majstori sigurno nisu imali nimalo lak posao da napeku toga dovoljno za sve prisutne u razumnom vremenskom roku.

Sve pomenuto na stranu – ovo je sasvim dobro zamišljen burger koji bi uz minimalne korekcije mogao da bude izvrstan. Da se ja tu pitam, ništa od sastojaka ne bih izbacio, samo bih izbalansirao odnos istih kako ništa ne bi odvlačilo pažnju tokom jela i ubijalo ostatak sadržaja ovog burgera. A s obzirom da recept nije tajna, niko nam ne brani da sa eksperimentisanjem i balansiranjem sastojaka po ličnom ukusu nastavimo u sopstvenim kuhinjama ili na prigodnim burger žurkama sa ekipom na vikendicama ili u prirodi – proleće je svakako stiglo, a sa njim i sezona roštilja. ☀️🍔🍴


~ The Lynchburger ~

Lokacija: Mac Tire Pub, Srpska 2-4, Banja Luka
Cena: 7,5 KM (burger) + 2 KM (krompirići) + 4 KM (Jack & Cola limenka)
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 7/10 ● Meso: 6/10 ● Sos: 6/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 7/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
7


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.