Burger Tris – Bizarre Diverse Bar, Banja Luka

Burger Tris - Bizarre Bar, Banja Luka

Banjalučki Bizarre Bar posetio sam par dana nakon otvaranja u martu prošle godine, i bilo je to neočekivano bizarno iskustvo, detaljno opisano u ovom tekstu. Poprilično rasulo vladalo im je tada u kuhinji (ruku na srce, svaki početak je težak), da bih burger uspeo da pojedem tek iz trećeg pokušaja, a i tada mi je serviran pogrešan, pa sam izgubio svaku želju da se vratim u pomenuti restoran bar dok se stanje ne sredi. Od tada je prošlo više od godinu dana, a Bizarre jelovnik u međuvremenu je osvežen sa raznim novitetima, pa odlučih da proverim kakva je situacija tamo sada, nakon što se život polako vraća u normalu posle par meseci korona-karantina.

U Bizarre ponudi sada su tu Classic Burger, Jalapeno Burger, Texas Style Burger, Pulled Pork Burger, Jumbo burgerčina od 5 kg (ova zver još uvek je tu), te Burger Tris(some) varijanta koju sam svojevremeno i planirao da testiram, ali tada to nije bilo moguće. Reč je o tri mini burgera, odnosno kombinaciji navedenih Classic, Texas Style i Pulled pork burgera. Na promo fotkama i na papiru odlična kombinacija, pa je red da i u praksi izvidim da li se (i koliko) ovaj restoran u međuvremenu sredio.

Bizarre radi vrlo dobar posao sa marketingom i promocijom na društvenim mrežama. Fotografije su besprekorne, hrana, piće i sveukupan ambijent ostavljaju dobar utisak, a i zvanični sajt je jedan od bolje dizajniranih kada govorimo o ugostiteljskim objektima u najvećem gradu Srpske. Na sve to, iscimali su se i za Android i iOS aplikacije – sve pohvale što se toga tiče.

Da se vratimo na burgere. Poprilično gladan dozvah ljubaznog konobara i srećom, ovaj put narudžba je prihvaćena i nekih 20-ak minuta kasnije, burgeri su posluženi. Tri komada kao što već pomenuh, plus pomfrit. Više nego konkretan obrok i solidna vizuelna prezentacija.

Burger Tris - Bizarre Bar, Banja Luka
Burger Tris – Bizarre Bar

Pulled Pork Burger u Banjaluci malo ko pravi, odnosno najpribližnija varijanta, ako se ne varam, dostupna je jedino u Jelen pubu Debela Berta i u Tropic supermarketu (mada su to više sendviči nego klasični burgeri). Restoran Kazamat, odnosno Mac Tire i KSET pubovi (isti gazda svih navedenih) propustio je priliku što se ovoga tiče, s obzirom da jedini u gradu rade sa profesionalnim smokerom, a ovaj slastan zalogaj nemaju u ponudi. Tačnije, u Mac Tireu prave sasvim dobar pulled pork sendvič, ali svakako bih preporučio da se uz malo truda posvete i burgeru spravljenom od svinjetine iz smokera kada već imaju sve potrebno. Najbolji burger te vrste do sada pojedoh nedavno u beogradskom Holy Smokesu i verujte mi, ako drpano prase do sada niste probali – mnogo propuštate. Savršen zalogaj!

Iz tog razloga, navalio sam prvo na Pulled Pork burger.  Mini pecivo crvene je boje, a u njega je, pored sporo spremljene drpane (pulled) svinjetine, spakovan topljeni sir, paradajz, rukola i BBQ sos. Sve korektno što se sastojaka tiče – kada se meso spremi na ovaj način, zaista nije potrebno preterivati sa bilo kakvim drugim sastojcima, a ovde je svega bilo taman koliko treba. Pecivo je bilo ukusno i lagano, a sa sličnom varijantom susreo sam se u banjalučkom Kort restoranu, gde su mi rekli da teksturu i lakoću postižu tako što se ova peciva pripremaju sa mlekom. Moguće da je i ovde to slučaj, jer ukus i postojanost bili su slični kao zemičke u Kortu.

Meso je vrlo dobro spremljeno, a BBQ sos nije naročito napadan. Ne bi bilo loše da je malo pikantniji, ali sve u svemu, bio je to vrlo dobar mali burger i u startu lični favorit između ova tri.

Pulled pork i hrana pripremana u smokerima su tradicionalno jelo u Teksasu, pa je red da nakon ovog, navalim i na Texas Style Burger. Crno pecivo ovaj put (ista receptura i ukus kao crveno), standardno juneće burger meso prati i svinjski file, te salata, paradajz, slanina i čedar sir. Pomenuti sir sasvim izvesno nije bio čedar, kao uostalom ni u ovim ostalim, što proverih i sa konobarom – naime, sir je potpuno bezukusan, iako odlično izgleda otopljen i odgovarajuće je čedar boje. Razlog tome je što je ovo zapravo posni, biljni sir, što me poprilično razočaralo. Zašto posna varijanta, pored toliko mogućnosti da se ukus obogati nekim standardnim sirom? Šta je tu je – nije da je smetalo tokom konzumiranja, ali potpuno odsustvo ukusa tog “sira” mora da se pomene ovde.

Treći burger, Classic varijanta, sastavljen je od standardnog peciva, junetine, salate i paradajza, te sira koji ni ovde nije bio čedar, već pomenuta zamena. Solidan burger, ali svakako najslabiji među ova tri.

Burger Tris - Bizarre Bar, Banja Luka

U slučaju drugog i trećeg burgera, valja reći još koju o samom junećem mesu – iako je solidno pečeno, postojala su dva konkretna problema – prvo, sumnjam da je bilo više od 50 grama mesa po burgeru. Tako malo mesa nije jednostavno ispržiti a da zadrži oblik burger pljeskavice. Rezultat je mali komadić mesa nedefinisanog oblika (kao uštipak), no drugi problem je još veći – meso je prezačinjeno i ukusom više podseća na pljeskavicu, ili čak ćevap, nego na normalnu junetinu, po pravilu tretiranu samo sa soli i biberom. Ne volim to, jednostavno, a i nije praksa ako govorimo o ozbiljnim restoranima i ozbiljnom pristupu burgerima. Nema potrebe da se dodaju takve stvari u burger meso, jer tu je gomila drugih sastojaka koji treba da dođu do izražaja, kao i burger sos koji će svakako upotpuniti ukus. Meso u koje se dodaju klasični kupovni roštilj začini dobro je samo po sebi, ako ispržite kući pljeskavicu i servirate na tanjiru sa krompirom ili graškom kao prilogom. Ali u burgeru – nikako.

Kako bilo, priču o mesu, pojačivačima ukusa i dodacima ispričao sam previše puta u ovim recenzijama, i nažalost, specifično je to posebno za Banjaluku. U Beogradu, Novom Sadu i na drugim mestima to uglavnom nije slučaj.

Na kraju, da pomenem i prilog, odnosno solidnu količinu ukusnog pomfrita koji je zaokružio priču na konkretan način – gladni sigurno nećete ostati posle ovog obroka.

OK, treba uvažiti činjenicu da ove mini burger varijante nisu jednostavne za pripremu zbog veličine i količine sastojaka koje valja spakovati u njih, a da opet sve izgleda kako treba. Uz to, ako se radi o dve iste narudžbe kao što je ovaj put to bio slučaj, to znači da kuvar mora u kratkom roku da spremi šest burgera koji se međusobno razlikuju. Nije jednostavan posao, pa ne bih bio previše kritički nastrojen ovaj put, iako je svakako ostalo dosta prostora za poboljšanje. Što se mene tiče, Pulled Pork je ostavio najbolji utisak, te ću sledeći put da idem samo sa njim u klasičnoj, većoj varijanti.

Bizarrova Burger tris ponuda, dakle, nije baš trojka iz snova, ali svakako da nije ni potpuno razočarenje.


~ Burger Tris ~

Lokacija: Bizarre Diverse Bar, Jovana Dučića 25, Banja Luka
Cena: 14 KM (burgeri + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 25 minuta

Pecivo: 7/10 ● Meso: 6/10 ● Sos: 6/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 7/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
7


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.