Cheeseburger XXL – Kort Caffe Restaurant, Banja Luka

Cheeseburger XXL - Kort Caffe Restaurant, Banja Luka

Krilatica “manje je više” u potpunosti je primenjiva na burgere koji su ovih dana našli svoje mesto u jelovniku Caffe restorana Kort u banjalučkom naselju Derviši. Jednostavan pristup rezultirao je veoma ukusnim obrokom i burgerima za svaku priliku.

Restoran Kort nalazi se u sklopu Hiper Kort tržnog centra, koji je poprilično udaljen od centra grada, ali na ovakva mesta svakako se ide u veće nabavke sa odgovarajućim prevoznim sredstvom – autom ili autobusom. U više navrata istraživao sam tamo razne doručak kombinacije, budući da se firma u kojoj radim nalazi relativno blizu. Pored dosta dobrih jutarnjih varijanti, tu su takođe i razni specijaliteti, prigodni za ručak ili večeru – pizze, stejkovi, šnicle, ramsteci, bifteci, riba… a od skora i tri burgera. Sve je to lepo predstavljeno na velikom jelovniku koji će vas dočekati na stolu.

Pristup burgerima u Kort restoranu u startu je vizuelno drugačiji u odnosu na druga mesta po Banjaluci, pre svega zbog obojenih zemički, koje su se do sada nudile jedino u Bizzare Baru (tri boje) i novootvorenom Kodiaku (crno pecivo). Pokušaj da ih probam u prvom pomenutom završio je neuspehom i generalno neprijatnim iskustvom koji je opisan u ovom tekstu. Ovoga puta, ipak normalnija situacija. Tri burger kombinacije (Burger XXL, Hamburger XXL i Cheeseburger XXL) – tri peciva različitih boja. Crvena, zelena i crna. Metalac u meni lobirao je za crnu boju, pa odabrah Cheeseburger XXL, ali ne samo zbog boje peciva, već i zbog sastojaka koji su mi u poređenju sa ostalima najviše odgovarali.

Cheeseburger XXL - Kort Caffe Restaurant, Banja Luka
Cheeseburger XXL – Kort Caffe Restaurant

Valja napomenuti da ovo “XXL” ne znači da je burger ogroman, nego da dobijete dva manja burgera u porciji, plus pomfrit. Nije da su premaleni, ali jedan ipak ne bi bio dovoljan, dok su dva taman.  A i lakše ih je jesti, plus izgledaju simpatično.

Cheeseburger XXL, dakle, čini crno mlečno pecivo (crnilo dobijeno od, kako kažu, prirodne boje aktivnog ulja), junetina, čedar sir, zelena salata, paradajz i BBQ ljuti sos. Sve to x2, uz porciju pomfrita, posluženo je na drvenoj dasci prekrivenoj salvetama, što je pomalo narušilo kvalitet fotografija i izgled narudžbe.

Kao što pomenuh na početku, ovde je primenjen jednostavan pristup koji je za rezultat dao više nego dobre burgere. Sastojci su igranje na sigurno, ničega nema ni previše ni premalo, i generalno je sve skladno i ukusno. Pomenute zemičke spravljene su sa mlekom, pa im je to dalo zanimljivu, skoro spužvastu teksturu. Pomislio sam da će se raspasti pri prvom zalogaju jer su poprilično mekane, ali to se nije desilo. Sve pohvale sa te strane. Kako saznadoh, zemičke dobijaju po narudžbi, a neko očigledno zna svoj posao.

Cheeseburger XXL - Kort Caffe Restaurant, Banja Luka

Meso je bilo dobro ispečeno, ali za nijansu više začinjeno nego što bi po ličnom mišljenju trebalo, dok ljuti sos i nije naročito ljut – pogotovo ne u poređenju sa Barabom iz nedavno predstavljenog Kodiaka, tako da ne treba da se brinete ako ne volite ljuto. Ostatak sastojaka – sir, paradajz i zelena salata, lagani su i nenametljivi, dok su ukusni krompirići upotpunili ovaj obrok kako i dolikuje.

Moram priznati da sam pozitivno iznenađen ovim burgerima, pogotovo što nisam imao bog zna kakva očekivanja. Poprilično su idealni za svaku priliku, a i odnos cena-kvalitet je skroz na mestu, pa nema problema ni sa te strane. Činjenica da je reč o dva manja umesto jednog velikog burgera takođe ima svojih prednosti u slučaju da dođete porodično, ili u dvoje – možete fino da se zamenite za jedan, pa probate i druge kombinacije za iste pare.

Sve u svemu, ako vas put nanese u Kort – ovi burgeri su sigurna preporuka.


~ Cheeseburger XXL ~

Lokacija: Kort Caffe Restaurant, Branka Popovića 310, Derviši / Banja Luka
Cena: 7,5 KM (2x mini burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 25 minuta

Pecivo: 8/10 ● Meso: 8/10 ● Sos: 7/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
8


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.