Bacon Burger – Bizarre Diverse Bar, Banja Luka

Bacon Burger - Bizzare Diverse Bar Banja Luka

Nezvanični slogan novootvorenog Bizarre Diverse Bara u Banjaluci mogao bi bez problema da bude – je*e lud zbunjenog!

Zaista, teško je drugačije objasniti potpuno rasulo koje vlada na relaciji kuhinja-konobari-gosti, a taj utisak nije baziran na osnovu jedne posete ovom baru, već tri! Da, uspeo sam tri puta da odem tamo od kako se restoran otvorio i svaki put dočekala me je situacija koja je blago rečeno – komična.

Bizarre Diverse Bar sa radom je počeo 1. marta. Agresivna kampanja na društvenim mrežama nagoveštavala je da će ovde biti reči o elitnom objektu za one sa dubljim džepom. “Nešto drugačije u gradu”, “Mi imamo najveći”, “Veličina je bitna”… Sva tri slogana su, po mom mišljenju, ništa drugo nego promašen (u slučaju prvog), pa i prostački marketing (u slučaju drugog i trećeg). Ovaj lokal jeste fenomenalno uređen, to nije sporno, ali da je reč o nečemu drugačijem u gradu – nije. Koja to stavka ga izdvaja od drugih? Standardan, lepo sređen bar, muzika sa tipične radio stanice kao i u većini drugih objekata u gradu, večernji termini rezervisani za svirke copy/paste tezga bendova sa mahom sličnim repertoarom… Generalno, ovaj prostor namenjen je za ekipu koja i inače obitava u mestima poput ovog (Jova Bar, Agape i slično) i ni po jednoj stavci nije naročito specifičan, odnosno “drugačiji”, kako se reklamirao.

Ovo drugo za “najveći u gradu” – iako je jasno na šta asocira, i generalno zvuči odbojno i priprosto, nije laž kada je o burgeru reč. Naime, u ponudi ovog restorana nalazi se burger, odnosno burgerčina od 5 kilograma mesa, sa cenom od vrtoglavih 100 KM! Zanimljiva ideja, voleo bih da vidim kako izgleda to čudo, iako ostaje pitanje za koju namenu je takav burger. Prostom računicom, ako biste izdvojili po 10 KM za obrok, moralo bi, dakle, 10 ljudi da dođe da pojede taj burger, a onda se postavlja pitanje zašto tih 10 ljudi ne bi sebi naručilo standardni burger, umesto tog glomaznog, kojeg će bez sumnje biti nezgodno rezati, komadati i slično. Ali dobro, simpatična je fora, priznajem.

“Veličina je bitna” odnosi se na pizzu koju takođe nisam imao priliku da vidim, a kako u ovom serijalu ipak pričamo o burgerima, vratimo se na iste, s tim što valja još malo pojasniti “je*e lud zbunjenog” momenat sa početka teksta.

Prvi odlazak u Bizarre bar, dan nakon otvaranja, bio je neuspešan jer je konobar pristigao sa rečenicom: “izvinjavam se, više ne primamo narudžbe za hranu, kolaps nam je u kuhinji”. Dooobrooo, hvala, doviđenja.

Drugi odlazak, ponedeljak, upratio sam akciju za BBQ rebarca, pa rešio da ipak to smažem, a burger nekom drugom prilikom, s obzirom da su rebarca, pomfrit, salata i kolač na toj akcijskoj ceni ponedeljkom 14 umesto 22 KM. Da ne ulazim sad u detalje – sat vremena smo čekali na rebarca, bila su prosečna, dok je kolač bio praktično nejestiv, i tvrd kao da je prošle godine spravljen. A konobar koji nas je usluživao ljubaznost je ostavio kod kuće.

Treći odlazak, sreda – treća sreća! Da li je?

Opet suluda situacija – u burgerskoj ponudi Bizarre bara, pored onog “najvećeg”, nalaze se tri hamburgera (Classic, Bacon, Jack Daniel’s), ali i tris(some) varijanta gde se sva tri mogu dobiti u mini izdanju (tzv. slajderi), što je s obzirom na cenu od 12 KM i najbolja opcija. Taman lepo probati sva tri, pomislio sam, ali pokazaće se da sam napravio račun bez krčmara. Konobar preuzima narudžbu, odlazi, te se nakon par minuta vraća sa izvinjenjem. Naime, nestalo im peciva za te male burgere. To bi čovek i razumeo da je u restoranu 200 ljudi koji jedu to isto, ali nije bilo ni približno tako. Takođe, valja napomenuti da je objekat ogroman, da bez problema staje 200 ljudi, i sad se postavlja pitanje kakvo je to stanje u kuhinji, koliko zaposlenih, i za koliko ljudi su oni sposobni da pripreme hranu. 10? OK, nema tris burgera, daj ovaj drugi, sa Jack Daniel's viskijem. Nešto se tu konobar spetljao, da ne detaljišem, uglavnom, eto ga nakon 20-ak minuta sa burgerima. Reprezentativno sasvim OK, s tim što to, avaj, nije bio Jack Daniel’s burger, već drugi iz menija, Bacon burger. I dok Jack Daniel’s košta 12 KM, Bacon košta 10, a na računu je uredno naveden taj nedostavljeni od 12 KM. Fenomenalno.

OK, eto vam bakšiš od 4 KM (za dva pogrešno dostavljena i naplaćena burgera) koji ste sami sebi uračunali, daj konačno da zagrizem taj hamburger, i vidim da li sve ove nebuloze mogu da se ostave po strani, ako burger bude dobar…

Bacon Burger - Bizzare Diverse Bar Banja Luka
Jack Danie…. khm, Bacon Burger, Bizarre Diverse Bar

…i, solidan je. Ili što bi se reklo – ništa naročito specijalno, ali svakako bolji od Kebab pljeske iz prošle epizode, koju prodaju pod “burger”. Vizuelno to fino izgleda – odlični crni tanjiri, posuda sa dosta sosa, pomfrit i burger.

Taj neželjeni, a dostavljeni Bacon burger, sastoji se od peciva, rukole i paradajza, mesa, slaninice te mocarela sira. Sos u burgeru ne postoji, ali taj koji je poslužen kao prilog za pomfrit je poprilično dobar, i brzinski ga propratnim escajgom ukomponovah u burger. Odmah lepša slika, sočnija i “burgerskija”, i svakako da je tako i trebalo da se posluži, ali dobro.

Meso je juneće, oko 150 grama, ali nije bilo baš sjajno pečeno. Odnosno, spolja je reširano, dok je unutra ostalo poprilično sirovo, ali srećom ne krvavo. Poprilično je začinjeno. Pecivo može da prođe, iako nije mnogo drugačije od klasičnih kajzerica iz pekara, ali barem je bilo sveže.

Pomenuti sos je ukusan, iako je poprilično blag. Majonez i vrhnje u osnovi, rekao bih, plus kiseli krastavčići, s tim što nisam uspeo da dešifrujem čime su postigli izrazito žutu boju, jer se dodatni začini nisu naročito prepoznavali u toj kombinaciji.

Bacon Burger - Bizzare Diverse Bar Banja Luka

Mocarela sir ne bi bio lični izbor za burger. Taj se sir teško topi, a i nema neki poseban ukus, poprilično je blag sir u pitanju, pa je osećaj kao da sira u burgeru nije ni bilo. Slaninica sa druge strane, intenzivnog ukusa, dok su rukola i paradajz (u tragovima) dobra kombinacija, i to je već imalo smisla.

Dakle, kao što rekoh – solidno, ali ipak ništa spektakularno. Imao sam želju da sva tri burgera isprobam u toj trojka varijanti, ali ništa od toga. Jack Daniel’s burger takođe ima zanimljivije sastojke (i prigodniji, čedar sir umesto mocarele), ali ništa ni od toga. Ovaj Bacon je ok, nećete se prevariti ako ga uzmete, s tim što bi cena za ovakav burger ipak trebala da je nešto niža – recimo 8, umesto 10 KM. A kad još greškom konobara ili roštiljdžije platite 12, tad već ostane gorak ukus u ustima, i ne naročita želja da se, bar dok se situacija u ovom baru ne sredi, ponovo vratim tamo.

Zaista je to sve čudno i teško objašnjivo – investiraš u objekat nebo zna koliko novca, sve izgleda perfektno uređeno i napucano, a onda kiksaš na dva najvažnija segmenta – kuhinji i konobarima. Nemam ništa protiv tih ljudi, naravno, ali ili ih je premalo, ili jednostavno nisu kvalifikovani za posao koji obavljaju. A koliko je situacija očigledno kritična, govori i to da su se par dana nakon otvaranja pojavili oglasi za posao, gde traže kuvare, pomoćne radnike, konobare. Biće da se neko poprilično preračunao.

Sve u svemu, bila je to zanimljiva i svakako neočekivana avantura.


~ Bacon Burger ~

Lokacija: Bizarre Diverse Bar, Jovana Dučića 25, Banja Luka
Cena: 12, a trebalo 10 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 25 minuta

Pecivo: 5/10 ● Meso: 5/10 ● Sos: 6/10 ● Prilozi: 6/10 ● Ukus: 7/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
6,5


Piskaralo, bivši muzičar, web dizajner, digital marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.