Kodiak Klasik Burger – Kodiak Burger&Steak, Banja Luka

Kodiak Klasik Burger - Kodiak Burger & Steak Banja Luka

Pred sam kraj tekuće 2019. godine, gastro ponudu u Banjaluci obogatio je novi restoran posvećen burgerima i steakovima – Kodiak. Za potpisnika ovih redova – odlična vest i više nego prigodan novogodišnji poklon. Još srećniji sam bio kada sam se uverio da je reč o kvalitetnom ugostiteljskom objektu, sa podjednako kvalitetnim jelovnikom!

Kodiak se nalazi u užem centru Banjaluke, tačnije na lokaciji bivšeg restorana Philippe, a u vlasništvu je gazde popularnog banjalučkog kafića Igra mečka. Mečka važi za jednu od boljih, urbanijih destinacija u Banjaluci – kafana je to sa “beskonačno” vrsta piva koje često nigde drugo nisu dostupne, i čim sam saznao da će ista ekipa da otvori i ovaj objekat, s pravom sam očekivao podjednak nivo i profesionalizam i u food segmentu.

Kodiak Klasik Burger - Kodiak Burger&Steak Banja LukaRestoran je moderno dizajniran, i prostire se na dve etaže, a ima tu prostora i za letnju baštu, što će tek da bude prava stvar kada stignu topliji dani. Sprat je idealan za opustiti se uz dobar zalogaj, a da će tako da bude, svedoči i komora za suvo zrenje mesa na koju naletite čim se popnete na sprat. Iskusan pristup, nema govora.

Burgeri, steakovi, bifteci, dry aged meso, ali i paste, salate, doručak kombinacije, deserti… U jelovniku Kodiaka nalaze se raznorazne đakonije koje planiram da testiram u predstojećem periodu (posebno već pomenute steakove), ali ovaj put, tu smo zbog hamburgera.

U Kodiak ponudi nalazi se devet burgera – Kodiak klasik, Slaninar, Kodiak special, Kastrum, Nadimljeni prokletnik (nesumnjivi pobednik što se imena tiče), Dugo čekani burger (ne čekate ga dugo, naravno, već je reč o burgeru sa dry age mesom), Za malu raju, te dve vegetarijanske kombinacije (čije istraživanje ću ipak da prepustim nekom drugom) – Zeleni burger i Jedi ribu. Cene ovih burgera kreću se u rasponu od 10-15 KM, a tu su i dodaci u vidu još jednog mesa (200g), sira i sosa, te pomfrita. Dobro bi bilo da su u ponudi i onion rings, ali počeci su u pitanju, pa se nadam da će i ukusni, pohovani luk-kolutići naknadno biti uvršteni među priloge.

Moj izbor, prilikom premijernog obilaska nekog restorana, svakako je jelo koje i nosi naziv istog, pa sam se tako odlučio za Kodiak klasik. Ovaj burger sastavljen je od peciva, 200g junećeg mesa, čedar sira, zelene salate, paradajza, te domaćeg kečap sosa. Prilog, kako je i red – krompirići. Tu je i posudica sa dodatnim sosom za pomfrit, koja zaokružuje ovaj vizuelno primamljiv zalogaj, koji će da izvuče osmeh na lice svakom poštenom burgeroljupcu. Valja takođe naglasiti i da će ovaj burger bez problema da zasiti i one najgladnije, jer je reč o poprilično obimnom obroku.

Kodiak Klasik Burger - Kodiak Burger&Steak Banja Luka
Kodiak Klasik Burger – Kodiak Burger&Steak

Da u Kodiaku znaju kako burger treba da se pripremi, bilo je jasno i iz promotivnih fotografija koje su se pojavile na društvenim mrežama. Ono što me je svakako obradovalo je činjenica da to nisu bile maznute stock fotke sa interneta (jer toliko su dobre u poređenju sa konkurencijom u BL da je to bila prva pomisao), već autentične, i da burgeri tako izgledaju i uživo. Meso je krupnije mleveno, i to je taj stopostotni ukus srednje pečenog junećeg mesa, začinjenog samo sa biberom i solju, što je way to go kad su burgeri u pitanju. Čedar sir je fino otopljen, salata odgovarajuća, a pomenuti kečap sos (prisutan u izdašnim količinama) vrlo dobrog ukusa i prigodan za jedan ovakav burger.

Sitne zamerke jedino bih imao na zemičku – standardna boljka domaćih, a neretko i regionalnih burgera (glavni krivac za loše utiske o burgeru iz prethodne epizode, ali i mnogih drugih), u ovom slučaju zaslužuje prolazne ocene, ali ostalo je prostora da se recept dotegne i poradi malo na obliku i gramaži. Poprilično je glomazno (što možete da vidite i na slikama) u poređenju sa već dovoljno velikim komadom mesa (200g je, po mom mišljenju, svakako gornja i krajnja granica što se burger mesa tiče). Ukus je odgovarajući, samo bi gramaža mogla malo da se redukuje, jer poprilično je to testa za kalorijski i sastojcima nabijen zalogaj poput ovog. Krompirići i dodatni sos su detalj koji potvrđuje već rečeno da je ovde reč o pozamašnom obroku koji će vas držati sitog dobar deo dana.

Kodiak Klasik Burger - Kodiak Burger&Steak Banja Luka

Negde u tom trenutku, ugledasmo i bočice ljutog sosa na okolnim stolovima – brzinski maznemo jednu da testiramo, a ispostaviće se da je reč o lokalnom craft proizvođaču ljutih sosova Chili Pop's i specijalnom sosu Baraba, spravljenom ekskluzivno za potrebe ovog restorana. Još jedan primer da se svemu ovome pristupilo sa ljubavlju i da se mislilo na brojne detalje koje mnogi često zaborave (podrška lokalnim crafterima i malim proizvođačima), a svi koji me poznaju, znaju da volim posvećenost i brigu o svim tim malim, ali bitnim stvarima. Sam sos, sa druge strane, spada u kategoriju veoma ljutih sosova, pa ako niste naročito istrenirani u ovoj veštini kao recimo lokalni skovil-heroj i saborac BL Beast, pažljivo pristupite ovoj bočici i probajte sa jako malim količinama dok ne ustanovite da li vam odgovara.

Na kraju, valja reći da je cela ova Kodiak priča zaista pozitivna, i da su restorani poput ovog prava stvar za podizanje standarda u kvalitetu ugostiteljske ponude i raznovrsnosti u gradu na Vrbasu. Ostaje nada da će sve ovo da zaživi, a verujem da hoće, jer već sada ozbiljnija konkurencija kada su burgeri u pitanju (izuzev Don Sergia i još par lokacija) praktično da ne postoji.

Kodiak klasik burger, kao i ovaj restoran u celini, su za svaku preporuku.


~ Kodiak Klasik Burger ~

Lokacija: Kodiak Burger&Steak, Sime Šolaje 1A, Banja Luka
Cena: 10 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 15 minuta

Pecivo: 8/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.