Burger na način kuće – Pub Šestica, Banja Luka

Burger na način kuće - Pub Šestica Banja Luka

Studentska birtija Pub Šestica koja se nalazi u sklopu jednog od paviljona studentskog centra Nikola Tesla nedavno je prošla kroz kozmetičke promene, a sa renoviranjem prostora i promenom gazde, stigao je i novi, konkretniji jelovnik i svakako prijatniji i pabovskoj priči prikladniji ambijent nego ranije.

Sendviči, čorbe, pizze, palačinke, kobasice, krilca, sporo pečena svinjetina, obrok salate… nema čega nema. A i cene su adekvatne i prihvatljive za studentski džep, što je u svakom slučaju pohvalno. Svoje mesto u svemu tome pronašao je i jedan burger, o kojem će biti priče u nastavku ovog teksta, s obzirom da je akcenat na ovom blogu upravo na tom ponosu američke kuhinje. Banjaluka se stidljivo otvara regionalnim trendovima, i danas većina ugostiteljskih objekata u gradu na Vrbasu ima jedan ili više burgera u ponudi. Sa druge strane, kvalitet i posvećenost istima često su upitni, utisci veoma poražavajući, ili u najbolju ruku dobaci se do solidnog proseka. Da se ne ponavljam, većina toga već je predstavljeno u ovom serijalu, pa ako ste nešto od toga propustili, utiske čitajte tamo.

Burger na način kuće – to je naziv momčine koji je do skora iskakao na Facebooku i čije fotke su mi i privukle pažnju, te reših konačno da odem i uverim se u kvalitet istog. Prethodno iskustvo u (sada već zatvorenom) grill baru Papa Joe nije bilo naročito pozitivno, pa se ponadah da će ovaj put stvari da budu drugačije.

Burger na način kuće - Pub Šestica Banja Luka
Burger na način kuće, Pub Šestica

Burger u Šestici sastavljen je od domaćeg peciva, mesa koje je miks junetine i svinjetine, sira, karamelizovanog luka, zelene salate, paradajza, te senf i BBQ sosa. Dođe tu i par krompirića kao prilog, i sve to po ceni od prihvatljivih 6 KM (oko 3 EUR). Narudžbi pridodah i Coca Colu, pa se obradovah što istu služe u limenci, ali nažalost, onoj manjoj, i to po ceni od 2,5 KM. Veća limenka bila bi za goste bolji izbor, a nabavna cena iste (ako gledamo cifre u marketima) svakako nije bog zna koliko različita, ali tako je kako je.

Nekih petneastak minuta nakon narudžbe, burger je poslužen. Konstrukcija mu nije bila naročito stabilna i raspao se već nakon što je spušten na sto, pa se napatih da ga popravim za potrebe fotografisanja. Nered je tu nastao, ali srećom, drugi poslužen bio je stabilniji od ovog, pa su fotke ipak ispale koliko-toliko OK.

Sastojci ovog burgera na papiru su delovali sasvim korektno. To je taj klasični burger, osim što me zabrinula činjenica da su kombinovali juneće i svinjsko meso, a što se po pravilu sa mesom u hamburgerima ne radi. Ide tu čista, 100% junetina i nema šta da se filozofira. Kombinacija sa svinjetinom, način na koji je sve to samleveno i izmešano, odveli su ovo sve u pravcu klasične pljeskavice, a ne hamburgera. Tekstura mesa (i opet prokleti pojačivači ukusa) jasno govore da je ovo pljeska u burger pecivu. A i pomenuto pecivo, ispostaviće se, veći je problem u ovom slučaju od samog mesa – kao što već pomenuh, prave ga sami u pubu, i ukusno je… ali za neko drugo jelo, kakav doručak sa jajima i hrenovkama recimo. Za burger nikako. Osim oblika prilagođenog burger formi, ovo je klasična domaća pogača. Hleb, drugim rečima, koji je u potpunosti preoteo ukus ostatku sastojaka ovog burgera.

Ako sam na šta alergičan, to je na činjenicu da se burger pecivu niko u ovom gradu ne želi adekvatno posvetiti. A s obzirom da pecivo čini bar 50% količine hrane koja se pojede, trebalo bi poraditi na tom veoma važnom detalju, i spraviti ga da bude lagano, lepršavo, nenametljivo, a ne da konstantno imate osećaj kao da ste uzeli pola hleba u marketu i natrpali neke sastojke i spravili sebi sendvič zidarac. Koliko je zaista teško proveriti recepte na YouTubeu i izdvojiti se od podjednako neposvećene konkurencije? Veliki minus što se toga tiče, a što je, u ovom slučaju, nažalost, i donelo najviše negativnih ocena ovom burgeru.

Sosovi u burgeru nisu bili naročito osetni, a od pomenutog hlebastog peciva nisu ni mogli da dođu do izražaja. Karamelizovani luk baš i nije bio karamelizovan, a paradajz i zelenu salatu nema potrebe ni da pominjem – to je već standardan prilog koji ovaj put neće naročito poboljašti sveukupnu sliku, jer su svakako i jedno i drugo van sezone.

Šteta, moram reći da sam ipak očekivao više od ovog burgera, s obzirom na svu silu jela koju služe u ovom pubu. S obzirom da se cimaju sa slow cook svinjetinom, čorbama i svim ostalim, očekivao bi čovek da će burger biti solidan, jer i u teoriji i u praksi je jednostavniji za pripremu od svega ostalog. Ispostaviće se da ipak nije tako, u šta sam se previše puta uverio tokom ovog istraživačkog pohoda kroz Banjaluku.

Na kraju, pohvaliću još jednom ambijent ovog puba, koji je nakon renoviranja postao prijatno i znatno reprezentativnije mesto ako ste za druženje sa ekipom uz pivo i ostalo, ali burger kao takav, nažalost, ne mogu da preporučim. Nešto drugo sa jelovnika možda, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom…


~ Burger na način kuće ~

Lokacija: Pub Šestica, Majke Jugovića 1, Banja Luka
Cena: 6 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 15 minuta

Pecivo: 1/10 ● Meso: 3/10 ● Sos: 2/10 ● Prilozi: 3/10 ● Ukus: 2/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
2


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.