Royal Burger – Restoran Integra, Banja Luka

Royal Burger - Restoran Integra Banja Luka

Ne tako davno dobih informaciju da se u ponudi elitnog restorana Integra, koji se nalazi na 14. spratu poslovnog objekta nadomak zgrade Vlade RS, nalazi i jedan hamburger. Burger na krovu grada – nesvakidašnje iskustvo u svakom slučaju. Red je da se proveri o čemu se tu tačno radi, a usput i zaviri u sav taj luksuz, mahom rezervisan za one sa debljim novčanikom – biznismene, političare i prateću ekipu. Ono što, međutim, nisam znao, jeste koja je cena tog zadovoljstva, a ustanoviću ubrzo da burger u Don Sergiu od svojih 14 KM, ne drži titulu najskupljeg u gradu na Vrbasu.

Restoran Integra uređen je prema očekivanjima, s obzirom na lokaciju i blizinu republičkih institucija i nacionalne televizije – skupo, napucano i za moj ukus u svakom smislu preterano. Svakako mesto na kakvo nemam običaj često da zalazim, ali prilika je dobra da ustanovim šta na temu burgera misle kuvari jednog ovakvog ugostiteljskog objekta.

Zauzesmo lepo mesto uz prozor, te prizvah konobara da proverim navode o postojanju burgera. Informacija je bila dobra – burger imena Royal je tu, sa nimalo prijatnom cifrom od vrtoglavih 18 KM (oko 9 evra). Vratio bih se ovde na priču već ispričanu kroz ovaj serijal kako smatram da burgeri nisu, i ne treba da budu luksuzno i skupo jelo, ali s obzirom za kakvu klijentelu je namenjen ovaj restoran, ne znam ni šta sam očekivao. Osamnaest KM sasvim sigurno ne, ali šta da se radi – brojne žrtve podnesoh kroz ovaj serijal, pa neću ni sada da posustanem. Daj taj burger, pa da ustanovimo vredi li barem pola od te cifre (drugu polovinu svakako valja pripisati ekskluzivi i lokaciji samog restorana).

Royal Burger - Restoran Integra Banja Luka
Royal Burger, Restoran Integra

Kaže jelovnik: meso telećeg paufleka tretirano Sous Vide tehnologijom, blago oplemenjeno mirisom ćumura, sa Remulad sosom. Ako ništa, par stvari je u startu drugačije ovde u odnosu na sve burgere dosad testirane u Banjaluci – odabir mesa (teletina umesto standardne junetine), i Sous Vide tretman. Ovo drugo slabo se praktikuje u Banjaluci, što je žalosno, jer u pitanju je odlično smišljena obrada prethodno pripremljenog i vakumiranog mesa u vodenoj kupki. Generalno, meso se kuva na precizno definisanim nižim temperaturama i proces traje od pola sata, pa do 48 sati, u zavisnosti od vrste mesa koje se priprema. Ovim metodom postiže se da je meso ravnomerno kuvano unutra i spolja, kao i da ostane sočno. Za ovaj proces potreban je Sous Vide Cooker, čija se cena kreće od 70-ak dolara pa na više, i posuda u koju će se nasuti voda, te aplicirati meso. Sve u svemu, poprilično jednostavna metoda koja daje fenomenalne rezultate i ekskluzivu samom restoranu, i ne znam zbog čega nije masovnije prihvaćena na ovim prostorima.

Pored mesa, u jelovniku je naveden još samo Remulad sos, a to je u osnovi kombinacija majoneza, senfa, limuna, slatke paprike, te sitno seckanih kiselih krastavaca i luka. Bez problema idealan sos za svaki hamburger.

S obzirom na već opisani Sous Vide proces, čekanje na burger se malo odužilo, ali nije tako strašno – prošlo je nešto manje od pola sata i konobar je pristigao sa narudžbom.

Royal Burger - Restoran Integra Banja Luka

Ono što u meniju nije navedeno a što takođe dolazi u burgeru, je i zelena salata, luk, paradajz, pržena slaninica, kiseli krastavci i topljeni sir. Prilog je takođe tu – manja količina klasičnog pomfrita. Pomenuti sos nije implementiran u burger, već se nalazi u prigodnoj maloj posudici koja zaokružuje ovaj obrok.
Već pri prvim zalogajima, jasno je da nema greške ni sa Sous Vide tehnologijom, ni sa odabirom teletine umesto junetine. Meso je preukusno, verovatno najukusnije u poređenju sa svim burgerima koji su predstavljeni u ovom serijalu! Potpuno skladan ukus, sasvim elegantno začinjeno, i uz prženu slaninicu i sir (dimljeni, trapist stila), te blago grilovan paradajz, bilo je to veoma prijatno iskustvo.

Svi sastojci su više nego skladno funkcionisali u ovom burgeru, odnosno ničega nije bilo ni previše ni premalo. Meso je fasciniralo svakim novim zalogajem, a pomenuti Remulad sos upotpunio je ukus baš kako treba.

Royal Burger - Restoran Integra Banja Luka

U celoj priči, dakle, postoje dve zamerke. Prva se tiče samog burgera, odnosno peciva, koje nije bilo na potrebnom nivou u poređenju sa ostatkom sadržaja. OK je pecivo, ali ništa spektakularno, pa ni naročito sveže – problemi sa burger pecivima boljka su kod praktično svih restorana u Banjaluci (posebno u mestima poput ovog gde sumnjam da se burger tako često naručuje). Morao bi tu neko da se malo više potrudi i pekarama/dostavljačima prosledi recepturu za prava burger peciva (brioche, sweet potato…), ima toga na internetu i sve je lepo i precizno objašnjeno.

Druga zamerka bila bi već pomenuta cena. Ako ste spremni da platite 18 KM za obrok, pretpostavljam da vam burger neće prvi pasti na pamet. To je cenovni rang gde se dobijaju konkretniji obroci u boljim restoranima u gradu, dok sasvim solidan burger može da se pojede i za duplo manje. Da je skup, skup je, ali da je istovremeno reč o specifičnom i ukusnom burgeru kojem se posvetila pažnja – to ne može da se ospori.

Imajući u vidu sve rečeno, jasno je da ovaj burger nije za svakoga, i da nije za generalnu preporuku, s obzirom na cenu. Ali ako vas put kojim slučajem navede u Integru i dobijete iznenadnu želju da pojedete hamburger – sa Royal burgerom neće pogrešiti.


~ Royal Burger ~

Lokacija: Restoran Integra, Trg Republike Srpske 8, Banja Luka
Cena: 18 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 25 minuta

Pecivo: 7/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 9/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.