Idemo odmah u glavu – Italian job burger, u ponudi novootvorenog restorana Don Sergio u Delta Planet Banjaluka tržnom centru, trenutno je po mišljenju potpisnika ovih redova ubedljivo najbolji hamburger u gradu na Vrbasu. 🍔👑 Posle 19 epizoda ovog serijala, tokom kojeg sam obišao (skoro) sva mesta u Banjaluci koja u svojoj ponudi imaju burgere – konačno pojedoh jedan kom ne mogu da nađem apsolutno nikakvu zamerku…
…izuzev cene. Da pomenem i završim sa tim delom odmah. Ovaj burger košta 15 KM, što će reći da je “Italijan” trenutno najskuplji hamburger u Banjaluci, i na tu cifru verovatno će mnogi da zakolutaju očima. I jeste poprilično povisoka za BL standarde, da se ne lažemo. Mišljenja sam da burger jednostavno nije vrsta jela koja treba da košta toliko, bez obzira na kvalitet istog. Hamburger je fast food, i trebalo bi ga tretirati kao takvog, ali šta je tu je – imajući u vidu kvalitet samog burgera, kao i činjenicu da pojedini poprilično slabiji burgeri u BL koštaju otprilike toliko (14,5 KM Mala stanica, 12 KM Rotkvica), ovaj je zaslužio najveće ocene u svim relevantnim kategorijama (skladnost ukusa, sastojci, posvećenost detaljima, vizuelna prezentacija…), pa ako ništa, drago mi je da je premium cenu ispratio i premium kvalitet hrane. A i verujem da ih odraše za kiriju u Delti, pa bi cena možda bila niža da je restoran otvoren na nekoj drugoj lokaciji.
Don Sergio poslednji je, dakle, otvoreni ugostiteljski objekat u tržnom centru Delta Planet. Tržnom centru koji je gastro segmentom potpuno razočarao (o puštanju u rad nezavršenog objekta sa posebno ružnim, nedovršenim podom, nekom drugom prilikom), ako ćemo porediti (a nema razloga da nećemo) sa beogradskim Delta Cityem, ili bugarskim Delta Planetom, koji je otvoren otprilike kad i ovaj banjalučki. U tom bugarskom, recimo – McDonald's, Subway, Starbucks, KFC i drugi elitni brendovi krase food corner, dok u najvećem gradu Srpske, i najvećem tržnom centru u BiH kako je Delta Planet reklamiran, nije bilo mesta ni za šta od toga. Tu su samo lokalni Zlatna kruna, Agape, slastičarna Laterna i na kraju Don Sergio. Napraviš ogroman tržni centar kojem je namena da primi ogroman broj kupaca, a kad ljudi u jednom trenutku ogladne i požele da odmore noge, treba da se “spakuju” u stotinjak sedećih mesta u kompletnom objektu. Neobjašnjivo, ali šta je tu je. Don Sergio je svakako popravio prosek a reč je o ukusno skockanom malom restorančiću sa bogatim jelovnikom, i trenutno je svakako bez konkurencije u ovom tržnom centru. Marketing im, sa druge strane, nije jača strana, pa tako ne postoji ni zvanični sajt, Facebook ili Instagram profil ovog restorana (EDIT: U međuvremenu napravili Instagram profil, zapratili me i kulturno se zahvalili na ovoj recenziji – lepo od njih), a ni generalno nema bog zna kakvih podataka izuzev šturih informacija na sajtu Delta Planeta. Da li je u pitanju franšiza, odakle su vlasnici, da li je to lokalna priča ili (sudeći po ekavici u meniju) iz Srbije – zaista nemam pojma. Nadam se da će te stvari da se isprave u budućnosti, jer hrana koja izgleda tako dobro kao što u ovom restoranu izgleda, bila bi najbolja reklama sama za sebe, samo da se neko toj priči malo posveti i počne sve to da fotka i promoviše.

Idemo na burger. Italian Job je jedini hamburger u ponudi ovog restorana, i sastoji se od peciva, burger sosa, ajsberg salate, mesa i čedar sira, pržene slanine, paradajza, luka i jalapeno papričica. Malo li je? Osim toga, tu je i pomfrit kao prilog sa dodatnim kečapom i majonezom, kao i dva onion ringsa, premijerno u Banjaluci što bi se reklo. Upravo tako, nigde onion rings ne može da se pojede uz burger u Banjaluci, a idealan su prilog i zaista je neobjašnjivo kako se niko do sad nije setio da ih pravi i služi uz hamburgere. Veliki plus za to, a odmah ide još jedan – ovo je jedini restoran u kojem me konobar pitao koliko prženo meso želim da bude. To je pitanje koje je osnovno u svim posvećenijim burger barovima i generalno restoranima kada govorimo o mesu, ali u Banjaluci, osim ako sam ne naglasiš, niko ti to pitanje postaviti neće. “Srednje pečen”, prenesoh konobaru svoje želje, i spremih se na nešto duže čekanje, jer pre burgera jeo sam ovde pizzu nedavno i tu se malo duže čekalo, baš kao što je i moja ženska podrška u sastavu Iva/Ivana ovaj put. Ipak, burger je stigao već za 15-ak minuta, pa eto plusa i u “brzina posluživanja” kategoriji.
Sve u ovom burgeru je kako treba – pecivo je tostirano, hrskavo i ukusno. Sos (Big Mac priča otprilike), sitno seckani luk i ajsberg rade svoje, meso (čista junetina, oko 150-170 grama) pečeno kako sam i naglasio, čedar lepo otopljen preko, a slaninica uz ljutkaste jalapeno papričice daje dodatnu dimenziju celom iskustvu. Skeptičan sam za paradajz kao stalni sastojak u burgeru, jer van sezone to je ništa drugo do bezukusno plastično povrće, ali ovaj je bio sasvim dobar. Još pomenutog sosa na gornjem delu peciva i to je to. Zalogaj iz snova, zaista – ništa naročito komplikovano, ali sve skladno i iskusno realizovano.
Onion ringsi su, kao što rekoh, fenomenalan dodatak svakom burgeru. Dodatni kečap i poprilično ukusan majonez u simpatičnim malim posudicama prigodan su prilog ovde, a i pomfrit zaokružuje celu priču u jedan izvrstan obrok za svakog burgeroljupca.
Tokom godina pisanja tekstova iz raznih oblasti, uvek sam se bolje snalazio kada nešto treba da se kritikuje. Tu inspiracija radi svoje, a i mentalitet nam je valjda takav da češće volimo da kudimo, negoli da nešto pohvalimo. Lakše je i objasniti zašto nešto ne valja (a najčešće i jeste tako), nego zašto valja. Ali to (mi) baš i nije životni izbor, svakako ne u ovom serijalu i radije bih hvalio nego kritikovao, ali šta da se radi kada prostora za hvalospeve u Banjaluci slabo da ima, posebno kad je o burgerima reč. Stoga mi je drago da se pojavio restoran i burger koji to u svakom pogledu zaslužuje. Cena jeste malo nezgodna, ali u ovom slučaju opravdana, pa ako ste za baš baš dobar burger – Italian job je najtoplija preporuka. Svaka čast! 👌
~ Italian Job Burger ~
Lokacija: Restoran Don Sergio, Bulevar srpske vojske 8, Banja Luka
Cena: 15 KM (burger + pomfrit + onion rings)
Brzina usluge, cca: 15 minuta
Pecivo: 9/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
10
Komentariši