Pandora Burger – Koncept Bar Bajka, Banja Luka

Pandora Burger - Koncept Bar Bajka Banja Luka

Koncept Bar Bajka, simpatičan ugostiteljski kutak u užem centru Banjaluke, predstavio je ovih dana novi burger, pod imenom Pandora. Solidan marketing na društvenim mrežama propratio je sve to – burger je reprezentativno uslikan i delovao je primamljivo, uz “otvorite kutiju i saznajte šta vas čeka” odgovarajući prateći opis (Pandorina kutija, znate već o čemu se radi)… Sasvim dovoljno razloga da se po drugi put u ovom serijalu uputim u Bajku i proverim o čemu je reč (iako prvobitno iskustvo nije bilo naročito pozitivno).

Pre nego što pređem na utiske vezane za ovaj burger, da pomenem da sam i sam iznenađen činjenicom da je ovo već dvadeseti (!!!) tekst u okviru burger serijala koji tako naivno započeh pre skoro dve godine, misleći da će isti da završi nakon par tekstova, kroz koje ću suptilno provući mržnju i nezadovoljstvo povodom zatvaranja McDonald'sa u ovom nesrećnom gradu. Međutim, otkrijem da hamburgeri i nisu potpuna retkost po restoranima u Banjaluci, ali i da sa razlogom ranije nisam obraćao pažnju na njih, jer tek par komada, ustanoviće se, vredi pomena i ponovnog konzumiranja.

Zaista me je neprijatno iznenadila činjenica koliko su loši ili u najboljem slučaju prosečni hamburgeri u ovom gradu – za šta nema apsolutno nikakvog opravdanja, jer nije to baš toliko komplikovano jelo za napraviti. U regionu postoje izvrsni burger barovi, pa se može uvek skoknuti po inspiraciju, a tu je i YouTube, gde postoji beskonačno kvalitetnih kanala na kojima iskusni majstori sve detaljno objasne i na primeru demonstriraju kako se to radi – od odabira mesa, priloga, začina, peciva, do raznih ideja za soseve. Sve to za kuvare i šefove u Banjaluci, nažalost, očito ne znači mnogo, pa od svih restorana koje sam obišao za potrebe ovog istraživačkog rada, samo u par njih sam se ponovo vratio sa željom da pojedem ovu vrstu obroka (druge stvari u jelovnicima su često sasvim OK, ali burgeri…).

Išlo je to tako do prethodne epizode, odnosno otvaranja restorana Don Sergio u Banjaluci, gde je konačno neko odradio sve kako treba, i spravio burger kako Bog zapoveda. Maksimalne ocene dadoh tom hamburgeru, ali tu je sad usledio i problem što se valja vratiti na više puta pomenut banjalučki prosek u ovoj oblasti, dok Pandora Burger o kojem će biti reči u nastavku, nažalost, nije čak ni prosečan, već poprilično ispod toga. I možda je i najbolji primer od svih do danas predstavljenih kako stvari ne treba da se rade.

Pandora Burger - Koncept Bar Bajka Banja Luka
Pandora Burger, Koncept Bar Bajka

Pandora Burger sastavljen je od peciva, junećeg mesa, zelene salate, kiselih krastavaca, karamelizovanog luka, jajeta, topljenog sira, uz prilog pomfrit i domaći čili sos. Na papiru i u teoriji, vrlo dobri sastojci. Karamelizovan luk uvek je plus i daje utisak da se neko svemu tome konkretnije posvetio. Jaje volim u burgeru, topljeni sir i ostale nabrojane sastojke takođe.

No, međutim, ali…

Pecivo suvo i sasvim izvesno jučerašnje. Jaje spravljeno kao omlet (zašto zaboga?), nezačinjeno, neslano. U jaje zamotano meso (zašto zaboga?), kog sumnjam da ima više od 100 grama, a i samo meso tretirano je sa previše začina (klasični dodaci za meso poput Fantovih) a što je u burger sferama kardinalna greška. Ne znaš ni šta tačno jedeš, da li je junetina, da li je to ćevap, da li je pljeskavica – više je ukusom asociralo na kakvu pljesku na autobuskoj stanici, nego na kvalitetnu svežu junetinu.

Karamelizovani luk… pa postojao je, ako bi se burger pod mikroskopom posmatrao. Isto važi i za kisele krastavčiće, možda jedan komadić me zapao. Topljeni sir – koji topljeni sir? I na sve to, list zelene salate. Sve u svemu – užas.

Pandora Burger - Koncept Bar Bajka Banja Luka

I eto, ubijte me sad, ali ja ovo ne znam da objasnim. Da li su luk i kiseli krastavci toliko skupi, da ne može da ih se stavi malo više? Da li je nemoguće imati sveže pecivo? Da li je sir, ako se već pominje, problem ubaciti a da se i oseti dok se jede? Da li je meso baš neophodno unakaziti pojačivačima ukusa i dodacima i napraviti od njega prosečnu pljesku ili ćevap u obliku burgera? I koliko je, na kraju, teško ubaciti bilo kakav sos u hamburger, da sve to bude barem malo sočnije i ukusnije? Jednostavno, apsolutni promašaj je to bio, i veoma loše iskustvo. Da nisam bio gladan koliko jesam, ne znam ni da li bih uspeo da ga pojedem do kraja.

Pored burgera, tu je i manja količina pomfrita kao prilog, i posudica sa “domaćim čili sosom”, kako kombinaciju klasičnog kečapa i tucane paprike ovde nazivaju. Definitivno bih otišao sa boljim utiscima da sam naručio samo pomfrit i taj sos…

Prilikom prvog obilaska Bajke, kada sam testirao Double Trouble burgerčinu (ogromna “građevina”), takođe je bilo nekoliko krupnih i manje krupnih problema, ali to je ipak bio burger, sa dovoljno mesa, sosa i priloga. Pandora je poprilično socijalna priča – mnogo peciva u odnosu na meso, oskudni prilozi i generalno osećaj da su promašili sve što se promašiti moglo.

Na kraju, znamo da se u Pandorinoj kutiji prema mitologiji kriju sva zla ovog sveta, pa je, posmatrajući to tako, a i nakon ovog iskustva – ovaj burger bolje da ostane zauvek zatvoren u kutiji.


~ Pandora Burger ~

Lokacija: Concept bar & Restaurant Bajka, Braće Mažar i majke Marije 52, Banja Luka
Cena: 7,5 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 30 minuta

Pecivo: 2/10 ● Meso: 2/10 ● Sos: – ● Prilozi: 2/10 ● Ukus: 2/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
2


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.