Double Trouble Burger – Koncept bar Bajka, Banja Luka

Double Trouble Burger - Koncept Bar Bajka Banja Luka

Istraživački pohod na banjalučke ugostiteljske objekte koji u ponudi imaju burgere nastavih nakon kraće pauze, tokom koje sam boravio u srpskoj prestonici kako bih ispratio nastup italijanskih alter/gothic metal legendi Lacuna Coil.

Cristina Scabbia mi je all time top 3 žensko u metalu, znaju to svi koji me znaju, te mi je izrazito toplo oko srca što je konačno i uživo sretoh, prigrlih (ostade fotka za uspomenu) i odgledah u akciji na turneji u okviru koje je LC napokon posetio i naše krajeve. 🤘 Divan jedan produženi vikend, sve u svemu – dve svirke (Pero Defformero na Zemunu takođe vrhunska žurka), mnogo dragih ljudi, a konzumirali su se i burgeri na relaciji Intergalactic Diner / McDonald's / Submarine Burger Beograd. Poslednji pomenuti odnosi ubedljivu pobedu u datoj konkurenciji – nestvarno dobar burger, možda i najbolji za života što pojedoh (bratu Lazaru hvala na preporuci)! Ali to je neka druga priča, a poređenje Beograda i Banjaluke u bilo kom segmentu je besmisleno, pa ni burgeri, naravno, nisu izuzetak. Kako bilo, idemo mi dalje sa Banjalukom, a na red je konačno došao famozni Double Trouble burger u Koncept baru Bajka.

Pre svega, valja reći da ko god da radi marketing u “Bajci”, odradio je odličan posao sa Facebook reklamom i gazda bi ga trebao nagraditi sa konkretnim stimulansom, većim honorarom ili povišicom, u zavisnosti od statusa i radnog mesta. Jedno vreme ovaj burger iskakao je kao sponzorisan na Facebooku, i dok si rekao keks, o njemu su pričali brojni prijatelji i poznanici, nakon što sam im otkrio svoje namere da serijom tekstova seciram ponudu burgera u Banjaluci.

Double Trouble Burger - Koncept Bar Bajka Banja Luka
Marketing za pohvalu… Double Trouble burger

Oglas je bio lepo dizajniran, i u narednih par sedmica, redovno sam dobijao fotke ovog burgera i utiske prijatelja sa lica mesta. Ono što me je, međutim, bacalo u nedoumicu, bila su oprečna mišljenja u pogledu ove glomazne burgerske konstrukcije. Išlo je to od najgore kritike i proklinjanja onog ko ga je spravio, pa do nešto umerenijih i pozitivnijih komentara. Koliko ljudi, toliko i ukusa, te sam sve to uzeo sa rezervom, i otvorenog srca i praznog stomaka, uz podršku metalnog dvojca Dejanović/Dragelj, zaseo u ovaj inače veoma lep i prijatan objekat, te ljubaznom konobaru prosledio narudžbu. Dupli burger mu je ime – dupli ću i da naručim! Valja podneti žrtvu zarad ovog istraživačkog poduhvata. Moji pratioci nisu bili tako hrabri, te se odlučiše za single varijantu.

Čekanje se, potom, poprilično odužilo – nekih 35 do 40 minuta, i konobar je konačno stigao sa narudžbom. Ovaj burger, inače jedini u ponudi u ovom restoranu, stiže na drvenom tanjiru proboden dugačkim metalnim ekserom, zakucanim odozdo (sa donje strane tanjira) ka gore! Ne baš prijatan prizor. Na tanjiru je kao prilog poslužen i pomfrit, te “ljuti” roštiljski sos koji uopšte nije bio ljut.

Double Trouble Burger - Koncept bar Bajka Banja Luka
Double Trouble Burger, Koncept bar Bajka

Ogromna ekserčina ne može da se odstrani, a već letimičnim pogledom na burger, jasno je da bi se isti momentalno raspao ako bih pokušao da ga skinem i jedem rukama. Uz burger nam je poslužen i pribor za jelo, te sam bio primoran da nožem i viljuškom napadnem ovu džinovsku građevinu. Ukus je svakako najbitnija stavka u celoj priči, ali već u startu bih predložio promenu u serviranju – pomenuti ekser, naoštren na vrhu, idealan je za ubosti se u oko ili neki drugi deo lica, jer tanjir nije naročito veliki, i morate se nageti napred dok jedete kako ne biste završili sa hranom u krilu, a svaki pokret glavom napred, dovodi vas na 10-ak cm od tog užasnog šiljka. Nimalo lep osećaj da o tome razmišljate u trenutku kada biste trebali da se potpuno fokusirate na hranu. Najdobronamerniji predlog onima koji o ovome odlučuju je da se fiksiranost burgera reši na neki normalniji i po gosta bezbedniji način. Nemam baš želju za gusarskim povezom preko oka, bez obzira na lične preferencije ka rumu kao all time alkoholnom izboru.

Double Trouble Burger - Koncept bar Bajka

Double Trouble burger, dakle, čine dva komada junećeg mesa (300 grama ukupno), zelena salata, luk, paradajz i sos (Bajka dressing), sve to u ukusnom, blago reširanom pecivu sa susamom. Kada je o mesu reč, imalo je neki specifičan ukus. Srednje pečeno, potpuno bez bibera, ne baš ni naročito slano – ali nije u začinima (odnosno nedostatku istih) toliko problem, koliko u samom ukusu koji mi nije naročito odgovarao. Znate onaj osećaj kada nešto jedete i konstantno osetite propratni šmek koji vam se ne sviđa. Situaciju bi možda malo popravio prigodniji sos od onog koji je ovde korišten – iako je na reklamnom letku naveden edamer sir, među sastojcima ga nisam pronašao, a topljeni sos-preliv, iako na bazi sira, ne ostavlja ukus edamera, već bih pre rekao da se radi o nekakvoj kombinaciji krem sira za mazanje, milerama ili nečeg sličnog… Možda je i do drugih začina koji su pridodati, ne bih sa sigurnošću mogao da kažem, ali izbor sosa mi nije naročito odgovarao u ovoj kombinaciji. Takođe, dobih i par listića pržene slanine koja nije bila navedena, ali nije ni smetala, pa nema problema što se toga tiče.

Sve u svemu, izborio sam se nekako sa ovim burgerom, koji će, siguran sam, biti jedan od najzahtevnijih u kompletnom ovom serijalu. Nisam siguran kome bih, i da li bih ga uopšte preporučio – Bajka je zaista ugodno mesto, ali sa žaljenjem moram reći da je, barem u mom slučaju, efektniji utisak ostavila reklama nego sam hamburger. Takođe, cena od 10 KM je poprilično visoka za ovaj burger, i bar za 2-3 marke viša nego što bi trebalo.

Pomenuo sam na početku teksta da neću porediti Beograd i Banjaluku, ali još je sveže sećanje na tamošnja tri burgera koja su, svaki u svojoj priči, bila besprekorna. “Bajkoviti” Double Trouble burger nije ni blizu te kategorije, a ni ostalima do sada testiranim u Banjaluci, i osim pohvala u pravcu autentičnosti sosa i ovog burgera generalno (originalnost je uvek na ceni), iskreno sumnjam da ću ga ikada više (po)jesti.


~ Double Trouble Burger ~

Lokacija: Concept bar & Restaurant “Bajka”, Braće Mažar i majke Marije 52, Banja Luka
Cena: 10 KM (burger + krompirići)
Brzina usluge, cca: 35 minuta

Pecivo: 6/10 ● Meso: 2/10 ● Sos: 3/10 ● Prilozi: 3/10 ● Ukus: 4/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
4


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.