The JI Burger – Jamie's Italian, Beograd

Sve u svemu, bilo je ovo divno iskustvo. The JI Burger opravdao je sva očekivanja, a i ruku na srce, ne bi imalo smisla da je drugačije.

JI Burger - Jamie's Italian, Beograd

Jamie Oliver – legendarna gastro njuška koju nije potrebno posebno predstavljati, otvorio je nedavno prvi restoran svoje popularne franšize u Beogradu. Restoran se nalazi na glavnom šetalištu u Beogradu na vodi, čime je ovaj elitni deo srpske prestonice dodatno dobio na ekskluzivi. Pridodajmo tome podatak da je ovo jedini restoran popularnog Britanca u regionu, i sve što je preostalo je da se i uživo uverim u kvalitet Jamieve kuhinje, prisećajući se svih tih specijaliteta (posebno ovog burgera) koje godinama unazad gledam(o) na YouTubeu i televiziji.

Ekskluzivno mesto, pa i ekskluzivna pravila – rezervacije u restoranu su obavezne, mada nisam naleteo na preteranu gužvu tokom šetnje dan ranije, a ni pri dolasku u restoran. U jelovnik sam se već uputio na sajtu restorana, pa iako ovaj ugostiteljski objekat u nazivu ima ono “Italian”, pored paste, pizza i drugih divota našla su se tu i dva burgera, od kojih je The JI Burger delovao kao sasvim logičan izbor za premijernu posetu.

Što se restorana tiče, objekat je očekivano uređen po najvišim standardima, i već na prvu je jasno da će ovo mesto da se svrsta u sam vrh inače veoma bogate gastro scene u Beogradu. Veliki, osvetljen prostor sa visokim stropom, sa baštom koja gleda na reku, idealno je mesto za poslovne sastanke, razne proslave ili korporativne zabave. Ništa od navedenog nije bio povod mog dolaska ovaj put, što nije predstavljalo nikakav problem – rezervacija je potvrđena u roku od minut, a pri dolasku nas je na ulazu dočekala ljubazna devojka i odvela nas do stola. Ubrzo potom prilazi nam podjednako prijatan konobar Tihomir, pa pored samog interijera, najveće ocene idu i za odnos osoblje/gosti.

Prosledismo mu naše želje – već pomenuti The JI Burger i San Daniele pizzu, i nekih 25 minuta kasnije, Tihomir stiže sa narudžbom. Razmenismo tu još par informacija, o procesu pripreme testa za pizzu, kao i o “kraljevskom” Valcasotto siru koji do sada nisam imao priliku da probam, a koji je jedna od glavnih zvezda ovog burgera (u šta sam se uverio već nakon prvih zalogaja).

JI Burger - Jamie's Italian, Beograd
The JI Burger – Jamie's Italian, Beograd

Strukturu The JI Burgera čini zemička, goveđe meso, pančeta, pomenuti Valcasotto sir, karamelizovani luk, paradajz i specijalni burger sos. I kakva je to rapsodija ukusa bila, dragi moji… S obzirom na svu šminku i uglađenost, možda je neprikladno koristiti izraz “food porn” u jednom ovakvom gospodskom mestu, ali to je bilo upravo to – nadražaj za sva čula, perfektan zalogaj kojem se i jesam nadao, ali ovoliko dobar burger zaista nisam očekivao!

Iako se radi o manje-više standardnom burgeru sa standardnim sastojcima, svakom od njih pristupilo se studiozno i sa mnogo pažnje – zemička je tostirana (verovatno u masnoći od pančete, što joj je dalo vrhunski ukus) i savršeno mekana, meso sočno i fenomenalnog ukusa, koji je dodatno pojačan hrskavom pančetom. Valcasotto sir je punog i specifičnog ukusa, i verovatno najviše i zaslužan za poseban ukus ovog jela (uglavnom to bude čedar sir na koji smo svi navikli). Karamelizovani luk, paradajz i sjajan burger sos upotpunili su priču na najbolji način i rezultat je, bez ikakvog preterivanja, jedan od najboljih burgera koje sam pojeo u životu.

Beograd je poznat po odličnim burgerima i tu je konkurencija odavno veoma ozbiljna, ali ovaj burger poseduje identitet i ne bih mogao da ga uporedim sa ničim što sam do sada probao. I zaista mi je drago što je tako, jer kao što sam već pomenuo, fokus u ovom restoranu je na italijanskoj kuhinji, ali bilo je to bez sumnje nezaboravno iskustvo i zalogaj koji jedva čekam da ponovim.

JI Burger - Jamie's Italian, Beograd

A gladnik kakav jesam, morao sam da probam i pizzu koja me je podjednako privlačila i sastojcima i izgledom. San Daniele (Neapolitan style) pizza, sa sosom od paradajza i straćatela sirom, rukolom, pršutom San Daniele i parmezanom, takođe spada u red najboljih koje sam ikada gricnuo! Testo je meko i prozračno (odležalo 50 sati), sastojci pažljivo odabrani i u dovoljim količinama (Tihomir je uskočio u jednom trenutku sa komadom parmezana i dodatno ga narendao, a svi znamo da se sa parmezanom ne može preterati), pa se tako ispostavilo da je najveći, ujedno i jedini problem u ovom restoranu zapravo taj za koje jelo da se odlučite.

Sve u svemu, bilo je ovo divno iskustvo. Jamie's Italian opravdao je sva očekivanja, a i ruku na srce, ne bi imalo smisla da je drugačije. Maksimalne preporuke za ovo mesto, a ja se vraćam prvom prilikom i nastavljam sa daljim istraživanjem jelovnika – ima tu još mnogo divota koje valja isprobati.


~ The JI Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, pančeta, sir, luk, paradajz, burger sos
Lokacija: Jamie's Italian, Hercegovačka 14, Beograd
Cena: 1455,00 RSD
Brzina usluge: 25 minuta

Pecivo: 10/10 ● Meso: 10/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
10

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.