New York Burger – PAPA's Gyros & Burger, Banja Luka

New York Burger - PAPA's Gyros & Burger Banja Luka

Dođosmo lagano i do dvocifrene epizode ovog veselog banjalučkog food serijala u okviru kojeg kružim gradom na Vrbasu u potrazi za (u početku bilo kakvim, a vremenom) što boljim hamburgerom. Serijal započeh sa mišlju da će da završi već tamo negde oko četvrtog/petog izdanja, ali gle čuda – deseta epizoda, a po trenutnoj računici, biće ih još nekoliko. Kvantitet je, dakle, ispoštovan, ponude ima, a i kvalitet iznenadi s vremena na vreme.

Na red je, tako, došao PAPA's Gyros & Burger, koji jedini u BL, u nazivu zaista i ima to famozno “burger”, što će reći da su očekivanja s pravom veća nego kod restorana kojima je burger zadnja rupa na svirali. Pritom, ovaj mali lokal brze hrane nudi tek par vrsta jela, od kojih su dva već u nazivu, plus hot dog, falafel i pomfrit. Mišljenja sam da je to pravi način za uspešno poslovanje – bolje se što uže fokusirati i nemetnuti kao dominantan u određenom segmentu, nego natrpati 30 stavki u jelovnik, te potom rastezati nesrećnog roštiljdžiju i par dostavljača, što na kraju neminovno mora da se odrazi i na uslugu i kvalitet hrane koja se služi.

PAPA's Gyros & Burger Banja LukaKada je o PAPA's Gyros & Burgeru reč, ovaj restorančić otvoren je relativno skoro, odnosno transformisan iz pređašnjeg Facefooda, koji je bio specijalizovan pretežno za giros. Objekat je renoviran i izgleda pristojno i u skladu sa onim što služi. Par stolova i stolica, svetleća tabla sa menijem, i interesantna zidna dekoracija od starih novina i ručno ispisanih/nacrtanih sastojaka koji čine ove burgere i giros.

Razlog zašto ovaj serijal nije započet sa ovim mestom jeste taj što su mesecima nakon otvaranja i dalje nudili tek polovičan meni – giros da, a burger će biti “uskoro”. Konačno je stiglo i to “uskoro”, što mi je dojavila prijateljica, i tu bi svakako mogla da se uputi zamerka na zapuštanje Facebook stranice, koja je radila punom parom dok se ovo mesto zvalo, kako već pomenuh, Facefood (hrabar naziv je to bio, sa sve kopiranim Facebook logotipom) – ne znam da li je gazda ostao isti i kakve sve promene su se desile, ali u najmanju ruku red je uslikati te burgere i staviti ih na Facebook stranicu uz obaveštenje da su isti konačno u ponudi! Ne bih to pominjao da su reklame za giros traljave – naprotiv, veoma lepo su uslikani i predstavljeni girosi (vrteli su se i sponzorisani postovi), pa bi slično trebalo što pre uraditi i sa burgerima. Tim pre što sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je burger što pojedoh ovde – sasvim izvesno najbolji u dosadašnjem testiranju burgera po Banjaluci!

PAPA's Gyros & Burgers u ponudi ima četiri burgera – Hamburger, Cheeseburger, New York Burger i Balkan Burger. Prva dva stižu sa 140, a druga dva sa znatno konkretnijih 200 grama mesa. New York i Balkan se razlikuju u tome što Balkan ima dodatni sir i slaninu, te je u skladu sa tim i nešto skuplji. Imajući to sve u vidu, kao logičan izbor nametnuo se New York Burger sa optimalnih 200 grama mesa, sirom, zelenom salatom, paradajzom, kiselim krastavcima i prigodnim burger sosom.

New York Burger - PAPA's Gyros & Burger Banja Luka

Pomfrit, nažalost, nije bilo moguće naručiti iako ga imaju u ponudi, jer im je baš u tom trenutku, kažu, nestalo, a Coca-Cola postoji u onim plastičnim flašicama od pola litre. Svakako preporuka i nada da će u doglednoj budućnosti da ubace ili limenke (znatno elegantnije od plastike), ili aparat za točenje Coca-Cole, kao što su uradile komšije im, a koje predstavih u prethodnoj epizodi. Ništa, New York it is, plus plastična Coca-Cola, a pomfrit nekom drugom prilikom.

S obzirom da nije bilo gužve, šef se bacio na našu narudžbu momentalno, i dva New York momka bila su spremna već kroz 15-ak minuta. Isti su posluženi na plastičnim tacnama, zamotani u brendiranu odgovarajuću PAPA's papirnu foliju. S obzirom da ovaj objekat radi i dostavu hrane, svakako je ovo dobar primer kako burger treba da izgleda kada vam ga dostavljač uruči.

Nakon raspakivanja, ukazao se prizor jednog divnog hamburgera, koji je već po mirisima i izgledu obećavao dobru zabavu. I bi tako!

New York Burger - PAPA's Gyros & Burger Banja Luka
New York Burger, PAPA's Gyros & Burger

Pravljenje dobrog burgera, zapravo i nije neka posebna filozofija. Naravno, treba se malo posvetiti, ali u suštini, poenta je nabaviti dobro pecivo – ni pretvrdo ni premekano – i malo ga grilovati pre posluživanja. Ta je stavka ovde ispoštovana, pecivo je odlično i potpuno odgovarajuće veličine, čvrstoće i ukusa. Meso, bez 150-200 grama čiste junetine nema šta da pričamo, a ovde je dakle, reč o toj gornjoj granici. Vrlo dobro pečeno i biberom solidno začinjeno – veoma ukusno i sočno. Za razliku od prethodne Liles avanture (većine prethodnih, nažalost), ovde je meso u prvom planu i bilo ga je bar duplo više nego u Lilesu, kako na kraju krajeva i treba da bude (nije poenta najesti se hleba, pomenuh to već u par navrata). Salata – standardni sastojci, paradajz, zelena salata i kiseli krastavci, korektno. Sir je lepo otopljen, poprilično žute boje, što bi moglo da ukaže na to da se konačno neko posvetio i eventualno nabavio pravi čedar sir ili barem neki sličan. I na kraju – sos. Sos takođe nije nikakva posebna nauka. Tačno, moguće je napraviti stotine kombinacija, ali nema greške ako se spoji kečap, majonez i senf, te se u isti pridoda, recimo soja sos, a što je urađeno u ovom primeru. Na prvu nisam mogao da dešifrujem taj poslednji sastojak (te sam se konsultovao sa roštiljdžijom), a koji je sos pomalo razvodnio – tečniji je nego klasični burger sosovi, a sa druge strane veeeeoma ukusan i sa ostalim sastojcima u perfektnoj harmoniji.

Kada sam pomenuo na početku da je ovo verovatno najbolji burger koji sam do sada pojeo u Banjaluci, upravo je to razlog – lepo usklađeni sastojci gde se svakom segmentu posvetilo kako treba. Nema ovde 300 sastojaka, nema ni potrebe za njima. Burger treba da je pre svega ukusan, da ništa ne odudara, i to se u slučaju ovog New York burgera, u potpunosti postiglo. Svaka čast, i zaista sve pohvale – prvi put do sada sam u Banjaluci poželeo da naručim još jedan burger, ne zbog bojazni da ću ostati gladan, nego jer je toliko dobar. Dodatni plus je i više nego korektna cena, pa je i ta stavka (odnos cena/kvalitet) adekvatno ispoštovana.

Dakle, PAPA's Gyros & Burgers pravi odlične hamburgere, i nadam se da će ovaj restoran da održi nivo kvaliteta (često najveća boljka domaćih ugostitelja) i da postane popularniji nego što jeste. Nadu baš i ne uliva činjenica da nema gužve, što bi se verovatno promenilo kvalitetnijim marketingom, pa ostaje da vidimo da li će i to da se sredi vremenom. Što se mene tiče, svakako planiram da se uskoro vratim i testiram i Balkan burger – slaninica i dodatni sir uvek su više nego dobrodošli. 😉


~ New York Burger ~

Lokacija: PAPA’s Gyros & Burger, Srpska 87, Banja Luka
Cena: 5,5 KM
Brzina usluge, cca: 15 minuta

Pecivo: 9/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 8/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 9,5/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.