Index Burger – Fast Food Liles, Banja Luka

Index Burger - Fast Food Liles Banja Luka

Još jedan Sveti Januar polako, ali sigurno, ostavljamo iza nas. Period je to novogodišnjih i božićnih praznika, slava, za mnoge Srbe najbolje doba godine… period preterivanja u hrani, piću i feštama, i svakako period kada primat nad burgerima i bilo kakvim drugim fast food varijantama dobijaju sarma, pečenje, ruska salata i ostale divote iz domaće kuhinje.

Negde u svemu tome, banjalučka gradska uprava dosetila se da u sav taj januarski raspašoj ubaci i manifestaciju od ove godine znanu kao Ćevap fest. Ista je prošla, kažu mediji, a u to sam se i lično uverio – fenomenalno. Velika poseta, redovi pred svakim štandom, tražio se ćevap više… Zaista lepo, i još jedna potvrda da je Banjaluka, pre svega, grad ćevapa. Festival je zamišljen da se na njemu promoviše isključivo banjalučki ćevap kao lokalni brend, što je u neku ruku i logično, jer je Grad Banjaluka organizator manifestacije. Isti, međutim, ne igra naročitu ulogu u mom životu… Hoću reći, travničke, sarajevske i leskovačke varijante odnose ubedljive pobede na tom polju u mom slučaju. Možda bih, ipak, i smazao porciju i ispoštovao događaj da se nije moralo čekati vekovima u redu, te odlučih da nastavim BL burger sagu, i skoknem do sledeće destinacije – bivše pekare, a sada restorančića brze hrane, Lilesa.

Fast Food Liles Banja Luka

Fast Food Liles je novi igrač kada je reč o hamburgerima u Banjaluci. Pekara koja je radila na istom mestu pod istim imenom godinama unazad burgere nije imala u ponudi, a situacija i ponuda promenili su se nakon renoviranja objekta, pa je sada tu, pored girosa, raznih vrsta pizza, roštilja, sendviča i palačinki, čak 12 vrsta hamburgera! Liles je tako iskočio na prvo mesto u Banjaluci kao lokal sa najvećom ponudom hamburgera, i sa trona skinuo Mac Tire pub (osam komada u ponudi). Sve pohvale što se toga tiče!

Tokom priprema za pohod na ovaj gril, naslušao sam se različitih mišljenja vezanih za kvalitet Liles burgera. Ista su se uglavnom kretala na relaciji “ok, solidno”, “nisu loši burgeri”, do “nemoj ići da jedeš tamo nipošto, užasno je”, ili ekstremnih “ne idi ako ti je život mio”. Hrana kao hrana, kontam, šta tu može da bude baš toliko loše… A ovaj serijal zamišljen je tako da se isprobaju burgeri u SVIM objektima koji imaju iste, a ne samo u onima koji su u startu na dobrom glasu. Drugim rečima, idem, pa šta (mi) bude…

Kako bilo, upadoh, i iz menija, od 12 ponuđenih, izabrah Index Burger. U ponudi su još i Classic Burger, Cheeseburger, King Burger, Šiš Burger, Country Burger, Vulkan Burger, Farmer Burger, Gurmanski Burger, Chicken Burger, Cordon Blue Burger i Big Burger Special. Cene se kreću u rasponu od 3,50 KM, do 10 KM, koliko valja izdvojiti za poslednji pomenuti. Pristojne cene, i na papiru, sasvim dobre burgerske kombinacije. Pomfrit se naručuje odvojeno, iako nije naveden u meniju, za 1 KM ili tako nešto, mala porcija. Na sve to, u Lilesu služe i točenu Coca Colu iz aparata – lepo.

Narudžba je bila spremna, na moje iznenađenje, za ekspresnih 10-ak minuta. Crvena tacna, burger u papirnoj kesi, isto tako i pomfrit, te prigodna čaša već pomenute točene Coca Cole. Sasvim korektno za jedan usputni fast food lokal.

Index burger čini poprilično glomazno, sveže i mekano pecivo unutar kojeg je spakovano meso, šunka, sir, gljive, sos i salata. Prvi utisak nije loš, a za ovaj burger se odlučih pre svega zbog gljiva. Koliko se sećam, u dosadašnjem obilasku BL lokala gljive nisu bile u ponudi uz burger nigde. Na sve to i šunka, koja je zapravo tanko sečena pečenica pre nego klasična šunka, a od salate, tu je standardna zelena salata, kiseli krastavci i paradajz. Luka nema, no nisam ni osećao da naročito preterano nedostaje. Što se sosa tiče – senf na gornjoj unutrašnjoj strani peciva, i majonez u kombinaciji sa još nečim, možda tartar, na donjem pecivu, ništa ekstravagantno po tom pitanju. Sve skladno i ukusno, sa jednom, svakako i najvažnijom zamerkom… Naime, meso u ovom burgeru je gramažom poprilično slabo. Ne bih rekao da ga je bilo više od stotinjak grama. S obzirom na već pomenuto ogromno pecivo, vizuelni utisak je još lošiji, jer mesa je zaista malo kada otvorite i pogledate sadržaj ovog burgera. Situacija je ista i kod King Burgera koji je tamanila moja gospođica, a nekad ranije primetih isto to i u drugim burgerima kod drugara na poslu koji su naručivali dostavu iz ovog objekta. S obzirom da je Liles nekad bio pekara, ne znam da li sami prave svoje pecivo ili ga naručuju sa neke druge lokacije, ali dobronameran savet je da ili smanje to pecivo za 20 do 30%, da bar vizuelno izjednače odnos meso-zemička, ili da ipak pridodaju bar još toliko mesa u svaki od burgera, što bi za mušterije svakako bila najpoštenija opcija.

Index Burger - Fast Food Liles Banja Luka
Index Burger, Fast Food Liles

Dok sam jeo, baš sam o toj temi i počeo da razmišljam… Ako se dobro sećam, u većini od do sada posećenih restorana u Banjaluci mesa u burgerima je bilo manje nego što bi trebalo – odnosno, uglavnom je potanko, i mahom pečenije nego što treba. OK, drugi sastojci i sosovi to donekle izbalansiraju, i nije problem pojesti, ali poenta pravog burgera je ipak u poštenom, debljem, sočnom, srednje pečenom (a ne prepečenom) komadu mesa! Bar 150 grama da ga bude, i da nije “presovan” i stanjen kao da je standardna, uglavnom reš pečena pljeskavica koja ide u lepinju. Ne bih to čak ni istakao kao ličnu preferenciju, već pre kao osnovno pravilo pri kreiranju burgera. Nažalost, i Liles je podbacio po tom pitanju, barem kad je reč o ovim jednostavnijim, singl burgerima što imaju u ponudi, odnosno o svim, izuzev Gurmanskog Burgera koji stiže sa dva mesa, i Big Burger Speciala, sa četiri komada istog. Saberi, oduzmi, na kraju se opet najedeš hleba, odnosno testa, a ne bi to baš trebalo da je poenta.

Sve u svemu, ništa specijalno ovaj burger, ali nije ni tako loš da ne može da se pojede. Plusevi su u skoro svim segmentima (brza usluga, dobar izbor sastojaka, ukus) izuzev u tom, nažalost, najbitnijem (meso, gramaža istog). U slučaju da vas put navede u Liles, gledajte da ne naručujete najeftinije i sastojcima najsiromašnije burgere sa menija, ako je situacija ista što se mesa tiče. Index je cenovno tu negde u sredini, a u nekom drugom pohodu, isprobaću svakako još par kombinacija, ali o tom po tom.


~ Index Burger ~

Lokacija: Fast Food Liles, Vojvode Radomira Putnika 30, Banja Luka
Cena: 5,5 KM (burger) + 1 KM (pomfrit)
Brzina usluge, cca: 10 minuta

Pecivo: 4/10 ● Meso: 5/10 ● Sos: 5/10 ● Prilozi: 6/10 ● Ukus: 6/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
5


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.