Sliders – Submarine Burger, Beograd

Sliders - Submarine, Beograd

Submarine Burger je jedno od onih mesta koje rado obiđem kad god se ukaže prilika. Ova franšiza posluje u Srbiji i Hrvatskoj, preciznije u Beogradu, Zagrebu i Rijeci, dok je sa mobilnim restoranom dostupna na različitim lokacijama i dešavanjima, poput Weekend Media Festa u Rovinju, na kojem sam se obreo prošle godine (fenomenalno iskustvo). Odlični burgeri i krompirići sa vrhunskim sosom od tartufa su obrok na koji ne treba mnogo da me nagovarate, a upravo o tome će biti reči u narednim redovima.

Ovaj put, Submarine sam posetio u Beogradu, gde su pozicionirani u samom centru grada, uz Knez Mihailovu ulicu. Restoran je elegantno sređen, sa centralnim delom gde ako želite, možete i da posmatrate pripremu vaše narudžbe. Pored unutrašnjeg dela, tu je i bašta koja je prijatno mesto u trenucima kada vremenske prilike to dozvoljavaju.

Smokehouse Burger je moj prvi izbor u Submarineu, ali ovaj put se odlučih za slajdere, odnosno tri mini verzije najpopularnijih burgera u “podmornici” – Original, Italian i Smokehouse.

Sliders - Submarine, Beograd
Sliders – Submarine, Beograd

Original Burger, dakle, sastavljen je od peciva, junećeg mesa, zelene salate, grilovanog topljenog sira, kiselih krastavaca i specijalnog Submarine sosa. Italian opravdava svoj naziv, pa su tu, pored peciva i junetine, sastojci specifični za italijansku kuhinju – rukola, paradajz, Grana Padano sir i Pesto Genovese sos. I na kraju, Smokehouse, idealan burger za sve koji vole dimljeni šmek, a čini ga zemička, junetina, zelena salata, dimljeni sir i dimljena pančeta, te BBQ mayo sos. Inače, Submarine posebno naglašava kvalitet sastojaka koje koriste za burgere – meso je sa lokalne farme, prave svoje pecivo, ostali prilozi su sveži i ako je verovati jelovniku – ne koriste nikakve veštačke aditive.

Obrok u Submarineu svakako nije kompletan ako se burgerima ne pridodaju i krompirići – Truffle Grana Padano smatram za najbolju opciju ovde (360 RSD), a radi se o domaćim krompirićima sa sosom od belog tartufa i listićima Grana Padano sira. Rapsodija ukusa!

Sliders - Submarine, Beograd

Submarine zemička zaslužuje sve komplimente i jedna je od boljih koje sam probao. Zaista su objasnili kako se to radi – mekana je, lepršava, specifičnog izgleda i boje, sa semenkama lana preko, što je dalo dodatnu notu i prepoznatljivost. S obzirom da je pecivo nešto čega najviše i pojedemo u burgeru, ono sasvim sigurno igra presudnu ulogu da li će burger biti odličan, prosečan, ili takav da se nećete ponovo vratiti u restoran. Nažalost, burger zemička pokazala se kao Ahilova peta većini restorana koje sam obišao u Banjaluci – zaista se malo ko ovome adekvatno posvetio, a ni domaće pekare nisu voljne da se potrude i ponude kvalitetnije burger pecivo. U Beogradu je situacija dosta bolja, i dobra peciva nisu retkost u restoranima, a ni u marketima i pekarama, dok ovo u Submarineu u svakom slučaju kotira kao jedno od najboljih.

Slična je stvar i sa ostalim sastojcima u ovim burgerima – meso je odličnog ukusa i teksture, odgovarajuće pečeno i začinjeno. Sirevi, pančeta, salata i sosovi – sve je na svom mestu. Iako različiti, svaki od ova tri burgera je odličan izbor za naručivanje u single varijanti. Smokehouse, međutim, i dalje prednjači s obzirom da sam popriličan ovisnik o aromi dima u hrani, pogotovo sirevima.

Sliders - Submarine, Beograd

Krompirići su očigledno domaća varijanta a ne neka zaleđena industrijska iz marketa, i još kad ih spojimo sa sosom od belog tartufa i Grana Padano sirom, dobijemo jedinstvenu kombinaciju koju malo koji restoran u okruženju nudi, i na koju je nemoguće ostati ravnodušan. Obavezna preporuka, koji god burger da uzmete – probajte, i biće vam sve jasno.

OK, slajder-burgere u jelovnicima uvek ću da pohvalim, jer je to idealna prilika da probate više različitih varijanti, a da ne umrete pokušavajući to da izvedete sa nekoliko burgera standardne veličine. Tri mini burgera plus već pomenuti krompirići su dobitna kombinacija u Submarineu što se mene tiče, i u svakom slučaju, bio je to ručak koji zaslužuje sve pohvale i visoke ocene u svim segmentima.

Submarine je, u skladu sa svim navedenim iznad, lagana preporuka za svakog ljubitelja burgera, i mesto koje će vam sasvim sigurno ostati u lepom sećanju. Pa, do sledećeg susreta…


~ Sliders ~

Lokacija: Submarine Burger, Ulica Kralja Petra 20A, Beograd
Cena: 880 RSD
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 10/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.