Cheddar Burger – Gradska pivnica Terazije, Beograd

Cheddar Burger - Gradska pivnica Terazije, Beograd

Želim ovaj burger, kako god da se tačno zove – spopadoh konobara čim smo prišli stolu, pokazujući mu fotografiju sa društvenih mreža ove pivnice. “Sve jasno, Instagram burger stiže” – odgovorio mi je veselo, glasom čoveka koji je ovakvu narudžbu očito čuo bezbroj puta do sada. S obzirom koliko je vizuelno privlačan burger o kojem će biti reči u narednim redovima, verujem da je upravo on prvi izbor svima koji se odluče za ručak ili večeru u ovom restoranu.

Gastro turneju po Beogradu nastavih u Gradskoj pivnici Terazije, koja se nalazi u samom centru srpske prestonice. Ovo mesto mi je na meti već neko vreme, upravo zahvaljujući besprekornim fotografijama raznih delicija koje objavljuju na Facebooku i Instagramu. Ćevapčići, kobasice, dimljena butkica, krilca, rebarca ili burger, sve je ovde iskusno složeno i reprezentativno. Posvećenost detaljima kao što je prezentacija na društvenim mrežama, po nepisanom pravilu uglavnom znači da će i posluženo jelo da bude na nivou, pa je red da sve to konačno proverim i uživo.

Cheddar Burger - Gradska pivnica Terazije, Beograd
Cheddar Burger – Gradska pivnica Terazije, Beograd

Burger sa topljenim čedarom nije naročito originalna ideja, ali definitivno je dobitna kombinacija ako želite da ljudi pričaju o tome. Iskustvo sa sličnim burgerom već sam opisao u recenziji iz novosadskog Točionica puba, i način posluživanja odmah me je podsetio na taj, inače fenomenalan burger. U praksi to izgleda ovako: metalni obruč sa 80g topljenog čedara postavljen je na burger, i sir će da se razlije preko celog burgera kada uklonite obruč – prizor koji ne može da dosadi i koji momentalno nadražava sva čula.

S obzirom da sam u pivnicu stigao sa povećom ekipom, te da se većina odlučila za isti burger (zvaničan naziv je Cheddar Burger), nešto duže smo čekali, ali vreme je proletelo uz dobro pivo i priču o svemu i svačemu. Dan je bio idealan, a bašta sasvim prijatna, dok je i glad postajala sve jača. Teren je više nego dobro pripremljen za ono što će da usledi.

Cheddar Burger - Gradska pivnica Terazije, Beograd

Burgeri stižu, metalni obručevi i topljeni čedar izazvali su osmehe na licima kompletne družine, i jedan po jedan hvatali smo se telefona i fotkali ovu divotu. Nema greške – burger i na tanjiru izgleda kao na reklami, i to me uvek iskreno obraduje.

Nakon odstranjivanja obruča, navalio sam na burger (nožem i viljuškom, u ovom slučaju ne može drugačije), i sa radošću mogu da konstatujem da je ispunio sva očekivanja. Topljeni čedar sir sam po sebi ne bi spasio situaciju da je bilo nekih drugih problema sa ostalim sastojcima, ali to ovde nije bio slučaj – sve je bilo baš kako treba. Zemička je mekana, meso ukusno, srednje pečeno i lepo začinjeno, sos sasvim odgovarajući, a ostatak priloga klasična burger priča koja je uvek dobrodošla – hrskava slaninica, kiseli krastavčići, paradajz, luk i ajsberg salata. Tu je i pomfrit kao prilog, i kečap “za umočiti”.

Preukusan obrok, zaista. Burger koji nema praktično ni jednu manu, osim eventualno cene, koja je poprilično visoka čak i za beogradske standarde – 990 dinara. Poređenja radi, znatno zahtevniji burgeri sa smoker mesom u Holy Smokes koštaju oko 600-700 dinara, a i retko gde drugo burger košta skoro 1000 dinara, ali šta da se radi – dobra strana je što je obrok bio vrhunski, a verovatno je u cenu uračunat i luksuz kuliranja u najužem centru Beograda.

Cheddar Burger - Gradska pivnica Terazije, Beograd

– Sutra odmah nešto kašikom da pojedete, pravim gulaš u obližnjoj šumi, pa ako ste raspoloženi, svratite – savetovao nas je konobar na kraju. Dobar predlog, moram da priznam. S obzirom na količinu burgera koju pojedoh ovih dana, čorbica je zvučala kao vrhunska ideja. Put me, međutim, odveo u nekom drugom pravcu, pa ćemo šumski gulaš ipak da istražimo drugom prilikom.


~ Cheddar Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso, slanina, sir, ajsberg salata, paradajz, luk, kiseli krastavci, burger sos

Lokacija: Gradska pivnica Terazije, Terazije 28, Beograd
Cena: 990 RSD
Brzina usluge: 30 minuta

Pecivo: 9/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 10/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.