Dark Smoke Burger – Banat Bar, Kikinda

Dark Smoke Burger - Banat Bar, Kikinda

Kikinda… vojvođanski gradić poznat po savršeno očuvanom skeletu mamuta (tačnije mamutice, Kike) koji se nalazi u Narodnom muzeju, bajkovitim drvoredima u ulici Generala Drapšina, kao i urnebesnim Danima ludaje, za potpisnika ovih redova važan je i zbog toga što u istom živi dugogodišnji saborac Darko sa kojim već blizu dve decenije uređujem Srpski Metal Portal – jedan od retkih preostalih domaćih muzičkih onlajn magazina koji se bave čvršćim gitarskim zvukom. Sticajem okolnosti, do sada nisam bio u prilici da posetim ovaj grad, i to je nepravda koja je konačno morala da se ispravi.

Neiskorišćene dane godišnjeg odmora proveo sam na svojevrsnoj gastro-turneji po Srbiji, odnosno posetu dragim ljudima iskoristio sam i za obilazak raznih restorana u kojima do sada nisam bio, a sve to na relaciji Beograd – Novi Sad – Kikinda – Zrenjanin. Impresije sa svih tih destinacija uslediće u narednom periodu, a priču ću da započnem sa Kikindom, odnosno Banat Barom koji je po opštoj oceni, a i Darkovoj preporuci, trenutno najbolje mesto u ovom gradu za pojesti kvalitetan burger i popiti dobro craft pivo.

Banat Bar sa radom je počeo pre dve godine, i već pri letimičnom pogledu na jelovnik, dalo se zaključiti da je ozbiljna priča u pitanju i da su posvećeni onome što rade. Moderno uređen, u duhu sličnih restorana i kafića u većim regionalnim gradovima, Banat Bar između ostalog nudi jela od piletine, kobaje, sendviče, tortilje, palačinke, te nekoliko burgera, među kojima mi je odmah za oko zapao Dark Smoke Burger, sa specijalnim sosom spravljenim od dimljene slanine i crnog piva. I nisam se prevario – bio je to jedan od boljih burgera koje sam pojeo u zadnje vreme!

Dark Smoke Burger - Banat Bar, Kikinda
Dark Smoke Burger – Banat Bar, Kikinda

Dark Smoke Burger stiže sa junećim mesom, gauda sirom, lukom, zelenom salatom, srirachom i već pomenutim sosom, uz pomfrit kao prilog koji je uračunat u cenu (ljubazni konobar doneo nam je tri različita sosa za pomfrit i teško je reći koji je bio bolji od kojeg – svaka čast!). Vizuelna prezentacija na nivou – podsetilo me sve to na beogradski Fat Boys, što je za pohvalu, s obzirom da pomenuti važi za jednu od najboljih burger destinacija u srpskoj prestonici.

Dark Smoke Burger - Banat Bar, Kikinda

A burger, jednom rečju – besprekoran! Zemička lagana i ukusna, meso (150-180g) srednje pečeno, sočno i začinjeno kako treba, dok je sos sa crnim pivom i dimljenom slaninicom samouvereno dominirao ovim obrokom i nadraživao sva čula, podsećajući me sa svakim novim zalogajem zašto toliko volim burgere. Bio je to jedan od najboljih sosova koje sam ikada probao, i svakako ću eksperimentisati u tom pravcu i potruditi se da napravim nešto slično i u kućnoj varijanti. Sa druge strane, sriracha se u ovoj kombinaciji nije naročito osetila, ako je uopšte i bila prisutna. S obzirom da se radi o pikantnijoj sos-varijanti, ili mi je čulo ukusa potpuno otupelo na ljutinu (što ne bi bilo iznenađenje, s obzirom na raznorazne akrobacije u tom pravcu tokom poslednjih meseci), ili je umesto srirache bio prisutan neki drugi sos – u svakom slučaju, možda je i bolje što je tako, jer je ostavljen prostor za već nahvaljeni pivski sos koji je bitniji i u čijem sam ukusu neometano uživao.

Dark Smoke Burger - Banat Bar, Kikinda

Što se pića tiče, Coca Cola ili Pepsi su mi oduvek prvi izbor uz burger, ali kada ste u društvu čoveka-pivopije koji je craft pivu posvećen koliko ja burgerima, nema smisla ne poslušati preporuku i uzeti nešto iz te kategorije. Darko je tako preporučio novosadsko Maestro pivo, duplu IPA-u sjajnog ukusa, koja je zaokružila ovaj obrok na pravi način.

Sve u svemu, bila je ovo zaista vrhunska kombinacija i burger koji vas, ako se kojim slučajem nađete u Kikindi, sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Bio je to pravi primer kako burger treba da se pripremi i posluži – to što smo u manjem mestu kao što je Kikinda u kojoj praktično ni ne postoji konkurencija u ovom segmentu, ne znači da ne treba dati sve od sebe da ono što se servira gostima ne bude savršeno koliko god da je to realno moguće.

Dark Smoke Burger - Banat Bar, Kikinda

Kikindu sam napustio nakon par dana sa veoma lepim utiscima. Miran, spokojan gradić sa autentičnim austrougarskim stilom gradnje, odiše specifičnom domaćinskom atmosferom i poprilično je prijatno mesto za odmor. A kad smo kod domaćina, spakovaše mi za ispraćaj domaću štrudlu sa makom od najmanje 2kg. ❤️ Mora tako, kažu, običaj… Saznam usput i da je štrudla jedan od zaštitnih znakova Kikinde, što je potvrđeno i na raznim specijalizovanim takmičenjima (pa čak i da postoji tako nešto kao što je Štrudlijada!). Bilo mi je jasno zašto je to tako već nakon prvog zalogaja…


~ Dark Smoke Burger ~

Sastojci: Pecivo, juneće meso, gauda sir, sos od dimljene slanine i crnog piva, sriracha, zelena salata, luk

Lokacija: Banat Bar, Trg srpskih dobrovoljaca 40, Kikinda
Cena: 530 RSD
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 9/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 10/10 ● Prilozi: 9/10 ● Ukus: 10/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.