Kastrum Burger – Kodiak Burger&Steak, Banja Luka

Kastrum Burger - Kodiak Burger&Steak, Banja Luka

Kako prosečnom Banjalučaninu koji se zaklinje u ćevape prodati burger, a da ovaj bude zadovoljan onim što je pojeo? Poprilično teško, imajući u vidu kako je prošao McDonald's u Banjaluci, i koliko su stanovnici grada na Vrbasu ponosni na ćevape kao tradicionalno jelo ovih prostora. Kompromis je, ispostaviće se, ipak moguće postići – tako što klasične ćevape uz prateće priloge spakujete u formu burgera. Upravo o jednoj takvoj kulinarskoj akrobaciji, “ćevap-burgeru”, biće reči u narednim redovima.

Banjalučki restoran Kodiak spada u najbolja mesta za pojesti burger u najvećem gradu Srpske. Zapravo, moglo bi se reći da se radi o pionirskom pokušaju da se taj ponos američke kuhinje popularizuje i digne na viši nivo, s obzirom da je Kodiak primarno fokusiran na burgere i stejkove, kako i glasi pun naziv ovog ugostiteljskog objekta. Hrabar je to poduhvat, imajući u vidu već pomenut i opšte poznat stav većine Banjalučana na temu burgera i ćevapa. Mnogima koji su navikli na poprilično začinjeno meso ćevapa ili lokalne pljeskavice, burger može delovati nedovoljno slan, pa čak i bezukusan, iako je zapravo reč o zabludi, s obzirom da je meso u burgeru, po pravilu, kvalitetna 100% mlevena junetina bez ikakvih dodataka i pojačivača ukusa (osim soli i bibera tokom pečenja), a koji su redovna pojava u ćevapima. Sve je, dakle, stvar navike i ličnih preferencija, pa ne bih dalje u tom pravcu.

Suočeni sa komentarima poput “zašto nemate ćevape u ponudi?” i “ovo meso je bezukusno”, u Kodiaku su smislili kombinaciju koja bi trebalo da zadovolji sve koji se zateknu u ovom restoranu sa dilemama poput navedenih. Ćevape ste tražili, ćevape ćete i dobiti. A i dobra je fora, s obzirom da smo ipak u gradu čiji ćevap je brend koji se proširio na sve kontinente i kojeg mnogi obožavaju.

Kastrum Burger - Kodiak Burger&Steak, Banja Luka
Kastrum Burger – Kodiak Burger&Steak, Banja Luka

Kastrum burger naziv je ovog jela, a radi se o sledećem – u domaće pecivo spakovan je 200g veliki banjalučki ćevap, a sve su upotpunili odgovarajući dodaci u vidu luka, paradajza, zelene salate, namaza od kajmaka, ajvara i uvek sjajnog Marija Zvijezda trapist sira. Sve su to kompatibilni prilozi ćevapima, a ovakva kombinacija do sada nije viđena po banjalučkim roštiljnicama, gde se striktno drže davno zacrtane ćevap recepture i načina posluživanja (ćevapi-lepinja-luk). U startu plus za originalnost. Ako pogledamo koliko je burger uznapredovao od njegovih ranih varijanti iz davnih 1880-ih, ćevap je zadržao standardnu formu i malo ko se upušta u bilo kakvo eksperimentisanje. Najbolji primer je lokalni Ćevap fest na kojem je poprilično svejedno kod kojeg ćete roštiljdžije pojesti ćevape jer su svi manje-više isti – ukusom, izgledom i načinom posluživanja. Klasika jeste klasika, ali nema razloga da ne isprobamo i drugačije kombinacije i ne poigramo se malo u kuhinji, zar ne?

Kastrum Burger - Kodiak Burger&Steak, Banja Luka

Moram reći da sam veoma prijatno iznenađen ovim “burgerom”, iako sam bio poprilično skeptičan od početka – toliko da je Kastrum jedini burger koji do sada nisam probao iz Kodiak jelovnika. Da me ne shvatite pogrešno – ćevape volim, ali burger je ipak burger, i nisam siguran koliko želim da se to spaja u jedno. Osim toga, u gradu mogu da se pojedu dobri ćevapi na svakom koraku, dok kvalitetan burger nije tako česta pojava. U avanturu sam se upustio pod izgovorom da će to da bude za potrebe ovog bloga i Hedonist magazina gde će recenzija takođe biti objavljena, pa šta mi bude… Međutim, zadovoljstvo mi je reći da je eksperiment više nego uspešan te da je Kastrum burger uspeo da spoji najbolje iz oba sveta. Mada bi možda najpreciznije bilo reći – iz tri sveta, ako ćevapu i burgeru pridodamo i pljeskavicu, na šta će ovaj obrok ukusom ponajviše i da podseti.

Kastrum Burger - Kodiak Burger&Steak, Banja Luka

Kodiak pravi svoje pecivo, i isto je poprilično lagano i ukusno i među najboljima u gradu. Ćevap je bio toliko dobar (srednje pečen, sočan i lepo začinjen) da bi odlično prošao i u samostalnoj varijanti, dok su luk, ajvar i pomenuti namaz od kajmaka, uz trapist sir, digli priču na znatno viši nivo i zaokružili sve ovo u preukusan obrok koji je bilo milina smazati!

Pored burgera, dobićete i pržene krompiriće i kečap (koji ako volite ljuto, pojačajte sa Chili Pop's sosom Baraba – ako ga nema na stolu, tražite od konobara), i nema šanse da ogladnite ostatak dana. U mom slučaju, to bi bio jedini “minus” ovde – voleo bih da je ovaj obrok bio za 20% manji, jer sam se pošteno prejeo, a kako hranu ne valja bacati, dovršio sam ga na jedvite jade.

Kastrum Burger - Kodiak Burger&Steak, Banja Luka

Sve u svemu, Kastrum burger je apsolutna preporuka, bilo da više volite ćevape ili burgere. Otišao bih toliko daleko da bih ovaj burger, uz jagnjeći koji takođe odnosi visoke ocene u svim segmentima i koji sam uvrstio među pet vrhunskih koje sam pojeo u 2020, pohvalio kao jedan od najboljih koji mogu da se pojedu u Kodiaku, odnosno generalno u Banjaluci. Budite slobodni da proverite ove tvrdnje.


~ Kastrum Burger ~

Sastojci: 200g veliki banjalučki ćevap, Marija Zvijezda trapist sir, luk, namaz od kajmaka, ajvar, domaće burger pecivo

Lokacija: Kodiak Burger&Steak, Sime Šolaje 1A, Banja Luka
Cena: 13 KM
Brzina usluge, cca: 25 minuta

Pecivo: 8/10 ● Meso: 9/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 9/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
9


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.