Gurmanski Cheeseburger – Restoran Rotkvica, Banja Luka

Gurmanski Cheeseburger - Restoran Rotkvica Banja Luka

Nova epizoda banjalučke Burger sage odvela me je jednog hladnog februarskog poslepodneva u nedavno otvoreni restoran Rotkvica. Nakon veoma visokih standarda koji su postavljeni u prethodno predstavljenom PAPA's Gyros & Burger restoranu (odličan burger, verovatno najbolji u BL), došao je trenutak da se proveri i kvalitet Rotkvica cheeseburgera od kojeg sam takođe imao velika očekivanja…

Rotkvica, iako bi se iz imena dalo tako zaključiti, nije nikakva gostionica na lokalnoj pijaci ili autobuskoj stanici, niti ima ikakve veze sa poljoprivrednim gazdinstvima ili kakvom domaćom proizvodnjom povrća. Ne, ovo je poprilično elitno i elegantno uređeno mesto za one sa nešto dubljim džepom, te je i hamburger koji imaju u jelovniku automatski skočio na prvo mesto kao najskuplji u Banjaluci do sada testiran – 12 KM! To je poprilično visoka cena za burger koji (na papiru, a pokazaće se, i u realnosti) ne opravdava istu u poređenju sa bilo kojim solidnijim burgerom predstavljenim u ranijim tekstovima, a koji košta duplo manje od toga. Ali, kao što sam pomenuo u više navrata, poenta ovog serijala je da obiđem SVA mesta gde burgeri postoje u gradu na Vrbasu. Idem, dakle, do kraja – bez obzira na cenu ili kvalitet istih.

Ovaj restoran gura svojevrstan “američki” segment u Facebook objavama i jelovniku, pa su tu, pored hamburgera, “New York” palačinke, “Brooklyn” špageti, “Queens” taljatele i razna druga jela, a sam naziv restorana objasniše sledećim rečima: “Zašto rotkvica? Niske je kalorijske vrednosti, detoksikuje organizam, obiluje vlaknima i vodom koji stvaraju duži osećaj sitosti. Zato Rotkvica”. Kako bilo, rotkvica baš i nije ono po što sam stigao, nego hamburger, preciznije – Gurmanski Cheeseburger. 🍔🍴 Ovaj burger je jedini koji imaju u ponudi, a služi se u omanjem, simpatičnom pecivu u koje je spakovano meso, gorgonzola sir, te rukola i nekoliko kolutića, pogađate – rotkvice. Prilog – pekarski krompir dekorisan sa komadićima cherry paradajza i kečap u maloj posudici. Vizuelno vrlo dobro, iako u startu upada u oči činjenica da je pecivo poprilično malo, a samim tim i ceo burger, te da naročito sit neću izaći iz ove avanture.

Gurmanski Cheeseburger - Restoran Rotkvica Banja Luka
Gurmanski Cheeseburger, Restoran Rotkvica

S obzirom da je pecivo “malecko”, komad mesa deluje veći nego što bi bio da je oblikovan za standardnu veličinu burger peciva, te nije baš jednostavno zagristi ga, pa sam se u obračun ipak upustio sa nožem i viljuškom. Već pri prvim zalogajima jasna slika – meso je prezačinjeno, do granice da imate osećaj da jedete ćevap oblikovan u burger pljesku. Na sve to, poprilično je tvrdo i žilavo, što me je neprijatno iznenadilo. Ako preferirate sočan burger i mekšu pljeskavicu, ovo svakako neće zadovoljiti vaša čula. Sama žilavost i tvrdoća navode na činjenicu da ili meso nije naročito sveže, ili je spravljeno od tvrđih delova goveda – u svakom slučaju, mom ukusu ovako nešto nije odgovaralo, te sam se, na žalost, više radovao zalogaju krompirića i cherry paradajza nego samog hamburgera.

Gurmanski Cheeseburger - Restoran Rotkvica Banja Luka

Ostali sastojci – ne računajući gorgonzolu koja je zanimljiva promena u poređenju sa klasičnim topljenim sirevima koji se na hamburgere stavljaju – takođe su veoma oskudni. Nema ovde nikakvog specijalnog sosa, nema čak ni klasičnog senfa ili majoneze. Bukvalno samo meso, sir i par listića rukole i rotkvice. Može to (moralo bi) mnogo konkretnije kako bi se opravdala ne samo cena, nego i kvalitet objekta u kojem se ovaj burger služi.

Sve u svemu, šteta, jer kao što sam imao dobar osećaj da će Papa's Gyros & Burger da bude kvalitet, nadao sam se da će i u mestu ovako doteranom, još sa akcentom na “američko”, i burger da bude na nivou. Nedostatak sastojaka bih nekako i oprostio, jer gorgonzola je jak sir i sam po sebi verovatno dovoljan za dobar zalogaj i pun ukus bilo kog jela, ali meso, jednostavno je bilo pretvrdo, žilavo i prezačinjeno. Nijedna od tih stavki mi nimalo ne godi, te sumnjam da ću se na ovo mesto vratiti po još jedan hamburger. Nešto drugo iz jelovnika, možda, ali to je već tema za neku drugu priliku…


~ Gurmanski Cheeseburger ~

Lokacija: Restoran “Rotkvica”, Braće Pantić 6, Banja Luka
Cena: 12 KM (burger + krompirići)
Brzina usluge, cca: 15 minuta

Pecivo: 6/10 ● Meso: 3/10 ● Sos: – ● Prilozi: 5/10 ● Ukus: 5/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
5


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.