Burger Hedonist – Restoran Hedonist, Banja Luka

Burger Hedonist - Restoran Hedonist, Banja Luka

Turistička i gastro ponuda Banjaluke obogaćena je otvaranjem novog splava, odnosno restorana Hedonist, smeštenog 50-ak metara uzvodno od drugog takvog objekta koji je godinama bio usamljen na reci Vrbas u najvećem gradu Srpske. Početak rada ovog restorana otprilike se poklopio sa izlaskom prvog broja magazina istog imena, pa iako je reč o slučajnosti, simpatičan je detalj. Shodno tome, prigodno je da prvu burger recenziju koju ću pored ovog bloga da objavim i u magazinu Hedonist, odradim upravo iz ovog restorana.

Hedonist je elegantno uređen ugostiteljski objekat na dve etaže sa terasom, i odiše prijatnom, skoro morskom atmosferom. U letnjim vrućinama, s obzirom na uvek hladan Vrbas, odličan je izbor ako tražite rashlađivanje uz kaficu ili dobar zalogaj. Poređenje sa drugim splavom ovaj put bih zaobišao, pre svega što se radi o poprilično drugačijem pristupu – Hedonist je primarno restoran i fokusiran je na kvalitetan jelovnik, dok je drugi splav više okrenut mlađoj populaciji koja preferira glasniju live muziku i provod u večernjim izlascima po uzoru na splavove iz srpske prestonice.

OK, da se vratimo na Hedonist i već pomenuti jelovnik. Letimičan pogled na isti pokazuje da se posvetilo dosta truda u smišljanju ovih jela, a pored raznih specijaliteta (u pripremi koriste i “Sous vide” tehniku, što je poprilična egzotika u Banjaluci), tu su i dva burgera – Hedonist i Beef Burger. Manje-više slična priča što se sastojaka tiče, a red je da se premijerno testira burger koji i nosi naziv ugostiteljskog objekta u kojem se nalazimo.

Burger Hedonist - Restoran Hedonist, Banja Luka
Burger Hedonist – Restoran Hedonist, Banja Luka

Dvadesetak minuta kasnije, narudžba stiže i prvi utisak – onaj vizuelni, je korektan, u čemu pomaže i ambijent samog splava i pogleda na Vrbas. Ipak, pomalo je zabrinjavala činjenica da pecivo deluje dosta glomazno, što uz 200 grama mesa, nagoveštava borbu iz koje u poslednje vreme sve teže izlazim kao pobednik.

Pored peciva i pomenute junetine, ovaj burger se još sastoji od pržene slanine, pohovanog čedar sira, iceberg salate, kiselih krastavaca i BBQ dressinga (dobih i cherry paradajz u burgeru iako nije naveden u jelovniku). Prilog krompirići, te još pomenutog dressinga. Sve ovo poprilično poznato zvuči i generalno su to standardni burger sastojci, izuzev pohovanog čedara. Da li baš ima potrebe da se taj sir pohuje, nisam siguran. Izgubio se primamljiv izgled klasičnog topljenog sira koji ulepšava svaki pošten burger, a malo šta se dobilo, osim ekstra kalorija kojih u ovom obroku ionako ima poprilično. Kako bilo, sir ovde nije problem na kojem bih se zadržao, već – pecivo. Klasična suvoparna pekarska kajzerica kvalitetom nije ni blizu odgovarajuća za restoran ovog ranga. Burger peciva su, ispostavilo se, standardna boljka u većini banjalučkih restorana koje sam do sada obišao, a nažalost, ni Hedonist nije izuzetak od tog nesrećnog pravila.

Burger Hedonist - Restoran Hedonist, Banja Luka

Što se drugih sastojaka tiče, nema nekih posebnih problema. Moglo bi se još malo eksperimentisati sa sosom, jer ovaj koji se nalazio u burgeru prigodniji je za rebarca ili krilca. To je taj prepoznatljivi, slatko/pikantni nadimljeni sos koji ide dobro uz prženo meso, pa ne bih komplikovao što se toga tiče, ali ostalo je prostora za poboljšanja i u ovom segmentu. Valja pohvaliti odabir iceberg salate, koja je uvek dobar izbor za burger, dok su pržena slanina i kiseli krastavci igranje na sigurno kada pričamo o sastojcima u burgerima.

Burger Hedonist - Restoran Hedonist, Banja Luka

Hedonist burger je, dakle, solidan hamburger koji bi ostavio znatno bolji utisak, samo da je poslužen sa kvalitetnijom zemičkom. Čini mi se da su toga i sami svesni, te ako sam dobro shvatio, od oktobra bi trebalo da imaju bolja peciva. Nadam se da će tako i da bude, pa da skoknem i na drugi burger koji imaju u ponudi.


~ Hedonist Burger ~

Lokacija: Prote Todora Srdića BB, Banja Luka
Cena: 12 KM
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Pecivo: 3/10 ● Meso: 7/10 ● Sos: 6/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 6/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
6


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.