Balkon Burger – Restoran Balkon, Banja Luka

Balkon Burger - Restoran Balkon, Banja Luka

Znate onaj osećaj kada počnete da jedete sočan burger u nekom novom restoranu gde ranije niste bili, pa pomislite da je to najukusniji zalogaj koji ste odavno probali, i da bi ste rado pojeli još jedan? Ništa od toga, nažalost, nije primenjivo u slučaju burgera koji služe u banjalučkom restoranu Balkon…

Balkon se nalazi u zgradi nekadašnjeg Čajevca na ulazu sa Trga Krajine u Gospodsku ulicu, glavnu banjalučku ulicu u kojoj je nekada, kad već pričamo o burgerima, bio smešten i McDonald’s. Isti se, nažalost, u rekordnom roku zatvorio, da bi na toj lokaciji osvanuo još jedan tekstilni brend kakvih je ova ulica prepuna. Da pomenem i to da se lokacija gde je danas Balkon svojevremeno pominjala kao jedna od opcija za McDonald's u Banjaluci – bila bi to odlična pozicija, iako verovatno ne bi pomogla opstanku američke burger franšize u najvećem gradu Srpske. Kako bilo, tu je sada moderno uređen restoran, prijatnog ambijenta kako za dnevnu, tako i za večernju varijantu.

Burgeri u Balkonu, valja odmah reći, nisu naročito bitna stavka. Preciznije, u ponudi je samo jedan, istog naziva kao i restoran, a pored brojnih jela koje objavljuju na društvenim mrežama, burger je potisnut u zadnji plan. S obzirom na kvalitet istog, očigledno s razlogom.

Balkon Burger - Restoran Balkon, Banja Luka
Balkon Burger – Restoran Balkon, Banja Luka

Balkon burger je sastavljen od mesa, slanine, čedar sira, te povrća u vidu paradajza, kiselih krastavaca, luka i zelene salate. Prilog – pomfrit. Klasik varijanta dakle, na papiru sve kako treba, vizuelno sasvim solidno… i tu bih otprilike i završio sa pozitivnim utiscima.

Pecivo je, uz meso, ovaj put bilo najveći problem. Dva bitna sastojka u burgeru, i u oba slučaja – veoma, veoma loš utisak. Zemička je hlebasta, tvrda kao par dana stara pogača, te poprilično teško jestiva. Toliko teško, da je ovo bio prvi put da burger nisam ni pojeo do kraja. Meso prezačinjeno, potpuno bespotrebno, s obzirom da su tu i slaninica, sir i kiseli krastavčići koji adekvatno pojačavaju ukus, ali izgleda da će proći još dosta vremena dok kuvari u Banjaluci generalno prihvate osnovnu činjenicu da hamburger nije isto što i pljeskavica, i da trpanje začina kao u prosečnu pljesku ili ćevap nije way to go. Dobije se samo kontra efekat, da na kraju nisi siguran ni u kvalitet mesa, ni koje meso uopšte jedeš, ni da li je sveže… Zemičke su uglavnom prosečnog kvaliteta u većini restorana u Banjaluci, dok ova ovde, uz serviranu u Pubu Šestica jednom prilikom, konkuriše za najgoru ikada. Suva, tvrda, pa još bez ikakvog sosa u burgeru da je bar malo smekša, osudila je ovaj burger na najgore ocene već pri prvom zalogaju.

Balkon Burger - Restoran Balkon, Banja Luka

Ostali sastojci su svakao prateći elementi koji nisu imali nikakve šanse da bar donekle poprave ovaj burger, tako da je rezultat, kako već pomenuh, prvi burger u Banjaluci koji nisam pojeo do kraja.

Zaista šteta. S obzirom da govorimo o poprilično luksuznom restoranu koji se nalazi u centru grada, moralo bi to mnogo bolje od ovoga. Nisam bio u prilici da probam neka druga jela, tako da se ne bih upuštao u generalnu ocenu jelovnika, ali što se tiče ovog burgera – slobodno zaobiđite.


~ Balkon Burger ~

Lokacija: Kralja Petra I Karađorđevića 62, Banja Luka
Cena: 7 KM
Brzina usluge, cca: 25 minuta

Pecivo: 1/10 ● Meso: 3/10 ● Sos: -/10 ● Prilozi: 6/10 ● Ukus: 2/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
2


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.