Holy Smokes – Teksaški roštilj za kojim je poludeo Beograd!

Holy Smokes Beograd

Beograđanin Aleksandar Aca Vulićević, svoju strast ka dobrom zalogaju i teksaškom roštilju realizovao je kroz Holy Smokes, prvi specijalizovani “Texas style BBQ” restoran u srpskoj prestonici. Novinar po struci, a gurman po opredeljenju, Aleksandar je pokazao da se sve može kada se hoće – uprkos brojnim preprekama na koje je nailazio.

Teksaški roštilj podrazumeva spori, takozvani “low and slow” način pripreme hrane na niskoj temperaturi (70-130 stepeni) indirektno na dimu u specijalnoj peći na drva (smokeru), i to je proces koji traje više sati. Restorani ove vrste upravo zato i jesu retkost, jer malo ko kao idealno provedeno veče zamišlja smoker, vatru i dim… pa sledeću noć sve ispočetka. Sa druge strane, rezultat je preukusno meso koje se topi u ustima, i koje za potpisnika ovih redova nema konkurenciju, bilo da se odlučite za brisket, svinjski vrat, drpano prase ili pileće batake (dva burgera iz Holy Smokesa već sam predstavio ovde i ovde).

– Prvi smoker smo napravili od blata, ali imajmo u vidu da tada još uvek nije postojala nikakva ideja o poslu i sve šta sam želeo je da moji prijatelj i ja probamo taj ukus teksaškog roštilja. Prvih par puta rezultat mog rada nije imao mnogo veze sa teksaškim roštiljom, ni po izgledu, a ni po ukusu. A onda smo preko interneta kupili par knjiga i tek uz poštovanje svih saveta došli smo do cilja. Amerikanci teksaški roštilj smatraju umetnošću, a posle niza neprospavanih noći i sami uvidite zašto je to tako – priča Aleksandar.

Reakcije gostiju na ovako spremljeno meso bile su, kako kaže, neverovatne, što mu je dalo dodatni vetar u leđa.

– Ljudi su bili potpuno oduševljeni! Baš zbog reakcije prijatelja se i javila ideja za ovaj posao. Ljudi koji nisu imali prilike da ga probaju ranije i dalje ne znaju šta ih čeka. I dalje imamo pregršt komentara na fotografije da je meso zagorelo, ali sve se menja kad nepce prvi put oseti ukus mesa iz smokera – kaže Aleksandar, koji je inače zaposlen i kao tehnički urednik u Večernjim novostima.

Podrška prijatelja

– Kolege i šefovi su mi izašli u susret sa smenama kako bih mogao da izađem na kraj sa dva posla. Posle tri godine može se reći da smo ostvarili skoro sve ciljeve iz početnog biznis plana – ističe Aca, ali i dodaje da stvari često nisu išle onako kako je zamišljeno.

Holy Smokes - Aleksandar Aca Vulićević
Meso dime i po 12 sati… Aleksandar Aca Vulićević

– U prve dve godine sam barem pet puta dizao ruke od svega, a onda pustiš da prenoći, ljudi oko tebe ti pružaju podršku, i bodre te da nastaviš. I onda opet padneš i opet želiš da se vratiš u životni komfor sa manje obaveza i izazova, ali nekako moraš da se nateraš da nastaviš dalje, jer ćeš opet pasti iznova i iznova. Poslednje tri godine su mi možda najteže u životu, ali sigurno da ne bih sve to uspeo da prevaziđem da nema ogromne ljubavi prema ovom poslu. Bez ljubavi i strasti mislim da sam trud ne bi bio dovoljan. To vam dođe kao neki začin – priča moj sagovornik.

S obzirom na opis poslova, ne iznenađuje činjenica da su ljudski resursi glavni izazov u radu jednog ovakvog restorana.

– Teško je napraviti ekipu, ali mislim da smo konačno na pravom putu. Pomoć je apsolutno neophodna u ovom poslu, jer kod nas je od 0-24 uvek neko budan i uvek neko radi. Pored zaposlenih, a njih je trenutno devet, cela porodica se s vremena na vreme uključi i pomaže kada je neophodno. Energija zaista dolazi iz početnog sna, da napravimo nešto lepo, vredno pomena, i želje da se ponosimo svojim projektom. Ovde je sistem jako bitan i ako je on dobro postavljen, stres se poprilično smanjuje i sam posao ponovo počinješ da shvataš kao hobi – kaže Aleksandar, te dodaje da je Holy Smokes uspeo da pronađe svoje mesto u inače na daleko poznatoj gastro ponudi Beograda.

Holy Smokes Beograd

Proces pripreme

– Veoma sam zadoljan kako se stvari odvijaju, s obzirom da smo prvi u ovome u Srbiji, takoreći pioniri. Nismo imali na koga da se ugledamo i da učimo kroz tuđe greške. A imali smo toliko grešaka… Da li bih sve opet? Naradno da da! – kaže Aca, koji je za čitaoce BurgerMania bloga u kratkim crtama objasnio proces pripreme mesa u Holy Smokesu:

– Meso stavljamo u smoker oko 22.00 i trebalo bi da sve bude gotovo za nekih 12-13 sati. Osnovni proces izgleda otprilike ovako: meso se najpre začini, par sati pre stavljanja u smoker. Kada se smoker zagreje, stavljaju se veći komadi (ceo svinjski vrat, cele juneće grudi – brisket). Meso se narednih 6-7 sati peče na ujednačenoj temeraturi, to je jedan od težih i važnijih delova procesa, jer nije lako održavati konstantnu vatru. Zatim, kada unutrašnja temperatura dođe na zadatu vrednost, meso se uvija u papir ili alu foliju i vraća se u smoker na još 5-6 sati. Možda glavna prednost ovako pripremljenog mesa je u tome što se ne dodaju nikakvi veštački pojačivači ukusa, meso se ukuvava isključivo u sopstvenom soku, bez dodavanja masti, ulja… Sa druge strane, jedna od većih “mana” je kada nam nestane mesa u toku dana, jer nije moguće tako brzo dopeći još – kaže Aleksandar.

Holy Smokes Beograd

Holy Smokes trenutno radi na dve lokacije u Beogradu, a u najavi je i dalje širenje brenda.

– U planu jeste još neki lokal, možda za koju godinu i neka franšiza. Međutim, da se ne ponavljam, planovi su tu, ispred mene na papiru, a kojim koracima ćemo doći do njih, vreme će pokazati. Verujem da će sve to biti jedan kreativan, zanimljiv i nepredvidiv proces – zaključuje Aca.


Promocija na mrežama

Pored vrhunski spremljene hrane, Holy Smokes je specifičan i po kvalitetnom predstavljanju na društvenim mrežama (FB / Insta), a što je primer mnogima iz ugostiteljske branše kako te stvari danas treba da se obavljaju. Veliki broj pratilaca uživa u besprekornim fotografijama hrane, duhovitim komentarima, uz sveprisutan osećaj pripadnosti i porodičnog duha.

– Već tri godine sarađujemo sa Borisom i Anom, “frilenserima” i jako smo zadovoljni svi. Pored toga što se sjajno razumemo, svi zajedno smo izgradili vrlo specifičan i interesantan nastup na društvenim mrežama koji se prenosi i dalje i u potpunosti oslikava Holy Smokes kao brend i najvažnije Holy ljude – kaže Aleksandar.

Sam svoj majstor

Saveti za pripremu teksaškog roštilja dostupni su i na YouTubeu, gde se ističu kanali poput HowToBBQRight ili All Things BBQ, dok su lekcije Aarona Franklina na MasterClass platformi takođe zlata vredne, ako ste raspoloženi da se kod kuće oprobate u ovoj tehnici.

Tekst je izvorno objavljen u trećem broju banjalučkog magazina Hedonist (izdanje za decembar 2020.). Fotografije ustupili Holy Smokes.

Piskaralo, bivši muzičar, web dizajner, digital marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.