Gatsby Burger – Gatsby, Banja Luka

Gatsby Burger - Gatsby, Banja Luka

Banjalučki restoran Gatsby nedavno je osvežio jelovnik ubacivši u ponudu nekoliko burgera, koji su na fotkama koje su objavljene na društvenim mrežama izgledali poprilično primamljivo. Lepo vreme je tu, a bašta ovog restorana jedna od prijatnijih u gradu – dakle, više nego dovoljno razloga da ih obiđem i proverim uživo kvalitet ovih burgera.

Gatsby se nalazi u centru Banjaluke, u sklopu Hotela Bosna, i važi za jedan od elitnijih ugostiteljskih objekata u najvećem gradu Srpske. Pandemija korona virusa poremetila je živote svih nas, pa tako i restorana koji su prošli kroz razne nedaće – od skraćivanja radnog vremena, do potpunog zatvaranja. U nekim normalnijim vremenima, bašta ovog restorana uglavnom je bila puna, dok su večeri rezervisane za live nastupe lokalnih i regionalnih cover/pop izvođača. U Gatsbyu se skuplja klijentela sa nešto dubljim džepom, nađu se tu i lokalne starlete, pa i Playboy zečice, tako da otprilike znate kako sve to izgleda u slučaju da niste iz Banjaluke. Sve to baš i nije moj fah, ali s obzirom da su burgeri tema ovog bloga, idem tamo gde ih ima, bez obzira na vrstu ugostiteljskog objekta i druge, za ovu recenziju manje bitne detalje.

U Gatsby jelovniku nalazi se nekoliko burgera za različite prilike, tj. u Crnom bombarderu osnova je filet lososa, u Bao Burgeru piletina, dok je Gatsby Burger zapravo jedini koji stiže sa klasičnim burger sastojcima i junećim mesom, te je upravo on i bio moj izbor ovaj put.

Gatsby Burger - Gatsby, Banja Luka
Gatsby Burger – Gatsby, Banja Luka

Gatsby Burger sastavljen je od zemičke, 200g junećeg mesa, dimljenog sira, koktel sosa, te povrća u vidu paradajza, luka i miksa zelenih salata. Poprilično standardni sastojci i burger sa kojim ne bi trebalo biti previše iznenađenja. Tu je još i pomfrit koji je uračunat u cenu, što je lepo.

Dvadesetak minuta kasnije konobar je stigao sa narudžbom. Ono što mi je odmah zapalo u oči je lepo složen burger, ali i pecivo koje, nažalost, nije naročito obećavalo. Gatsby zemička recepturom i ukusom bliža je hlebu nego (mekšem, laganijem) burger pecivu – ukratko, bila je upravo onakva kakvu jednostavno ne volim u burgerima. Pecivo koje je hlebasto, tvrdo i koje valja žvakati kao kakav školski sendvič pred nasumičnim marketom, definitivno ne ispunjava uslove za dobar burger. Nažalost, nešto slabiji utisak ostavilo je i meso, jer je bilo prezačinjeno (pljeskavica/ćevap pristup). Koktel sos je bio ok, sir i ostali sastojci takođe, ali nema sreće sa pomenutim pecivom, kao i preteranom količinom začina u mesu.

Gatsby Burger - Gatsby, Banja Luka

Sličnu priču ispričao sam u bezbroj burger recenzija iz grada na Vrbasu. Da li je razlog tome što je Banjaluka grad ćevapa i pljeskavica, pa roštiljdžije ne mogu da se otmu želji da i burgeru pristupe na isti način – zaista ne bih znao. Svakako nije zgoreg ponoviti, i uvek ću to i da uradim u ovakvim situacijama – burger meso podrazumeva čistu, 100% mlevenu junetinu koja je tretirana samo sa solju i biberom tokom pečenja i nema tu ni prostora, ni potrebe za trpanje kojekakvih začina u meso, dok zemička mora biti znatno mekša i laganija, i svrha joj je samo da nosi sastojke, a ne da se obrok svede na žvakanje hleba u stilu već opisanog sendviča.

Gatsby Burger - Gatsby, Banja Luka

Jasno mi je da su zemičke problem u većini restorana u Banjaluci, kao i da malo ko ima želju da se ozbiljnije posveti recepturi i dogovori kakav posao sa lokalnim pekarama. Isto tako, jasno mi je da burgeri uglavnom nisu u fokusu ponude već samo usputna stavka u jelovnicima banjalučkih restorana, ali zaista se nadam da će se i to promeniti u jednom trenutku. U regionu se u međuvremenu burger ponuda usavršila do nivoa najboljih američkih restorana, i tu više nema izgovora i opravdanja za ovakve stvari. Gatsby Burger mogao bi uz određene korekcije da bude dobar izbor za svaku priliku, sastojci su korektni i ima ih sasvim dovoljno, te ostaje da se vidi da li će se situacija sa nesrećnim pecivom popraviti u budućem periodu.

Gatsby Burger - Gatsby, Banja Luka

Na kraju, da pomenem i da se u Gatsby jelovniku nalaze i brojna druga jela, pa ako se već i ne odlučite za burger, probajte nešto drugo, verujem da će utisak biti dosta bolji. Bašta je, kao što rekoh, jedna od najlepših u gradu, atmosfera preko dana idealna za lagani ručak ili kafu sa kolegama ili lepšom polovinom, i to su sasvim dovoljni razlozi da zauzmete mesto u hladu i opustite se uz pogled na glavne znamenitosti Banjaluke koje se nalaze odmah preko puta.


~ Gatsby Burger ~

Sastojci: zemička, juneće meso (200g), dimljeni sir, paradajz, luk, miks salata, koktel sos

Lokacija: Gatsby, Kralja Petra I Karađorđevića 97, Banja Luka
Cena: 11 KM
Brzina usluge: 20 minuta

Pecivo: 4/10 ● Meso: 7/10 ● Sos: 7/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 6/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
6


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.