Smoky Galaxy Burger – Intergalactic Diner, Beograd

Smoky Galaxy Burger - Intergalactic Diner, Beograd

Intergalactic Diner mi je godinama važio za omiljenu burger destinaciju u Beogradu. Zapravo, to je mesto gde je ideja o pokretanju ovog bloga svojevremeno i počela da se razvija. Recenzije burgera u međuvremenu sam proširio sa Banjaluke na region, pa je svakako red da konkretnije predstavim restorane koji su bili najveća inspiracija za blog na kojem se nalazite.

Intergalactic sam prvi put posetio pre 6-7 godina, dok su u Beogradu radili samo na jednoj lokaciji – na Vračaru. U međuvremenu, otvoreno je još nekoliko objekata – na Banovom Brdu, u Hotelu Jugoslavija na Novom Beogradu, te na kraju i u centru srpske prestonice, na Obilićevom vencu. Reklo bi se da biznis ide dobro, a što je svakako zasluženo, znajući koliko je truda uloženo u celu priču.

Intergalactic Diner, Beograd
Foto: Intergalactic Diner

Naime, ako bismo ocenjivali uređenost regionalnih burger restorana i franšiza – Intergalactic bi sasvim sigurno dospeo na sam vrh liste. Perfektno dizajniran lokal po uzoru na američke diner restorane iz 50-ih i 60-ih, kakve često vidimo u holivudskim filmovima i serijama, a koji su nepostojeći na ovim prostorima. Sve je doterano do najsitnijih detalja – separei, pin-up šmek, mini džuboksi na stolovima, burgeri, šejkovi, i na sve to – potpuni SF worsphip koji se posebno ogleda u vrhunski osmišljenom jelovniku. Sve je tu – sasvežđa, crne rupe, Enterprise (ko ovo pojede – svaka mu čast!), asteroidi, mali zeleni… Predivno mesto za svakog ljubitelja burgera, naučne fantastike, i već pomenutog retro USA ugostiteljstva i trendova tog vremena!

Tokom prethodnih godina, u više navrata posećivao sam lokacije na Vračaru i u Hotelu Jugoslavija, dok ću se ovaj put fokusirati na poslednji otvoreni restoran na Obilićevom vencu. Odlična lokacija u svakom slučaju, a lokal je predivno uređen – baš kao i ostali.

Što se ponude tiče, valja reći da će vam jelovnik u Intergalacticu zadati poštenu glavobolju. Ako do sada niste bili u prilici da ih posetite, očekuje vas dilema koju nije lako rešiti. Šta tačno odabrati od svih tih divota? U ponudi je 12 hamburgera, devet specijala, sedam chickenburgera, te četiri vege varijante. Tu su još i rebarca, hot dogovi, kobaje, bifteci, salate, nuggetsi, gomila različitih varijanti pomfrita, american style palačinke… ludilo!

Ovaj put, ipak sam se suzdržao od bilo kakvih gastro vratolomija, te naručih Smoky Galaxy Burger, koji mi je ostao u dobrom sećanju kada sam ga prvi put jeo.

Smoky Galaxy Burger - Intergalactic Diner, Beograd
Smoky Galaxy Burger – Intergalactic Diner, Beograd

Burgere u Intergalacticu možete poručiti u dve varijante – srednjoj i velikoj. Razlika je u nešto većoj gramaži mesa, pa se odlučih za veći, koji stiže sa 220g junećeg mesa, čedar sirom, grilovanim lukom, ajsberg salatom, te HP Woodsmoke sosom. Pomfrit i par pohovanih kolutića luka sa strane standardan su prilog u Intergalacticu, uz male posudice sa kečapom i majonezom. Pokušao sam da napravim izmenu sa mesom, te da umesto klasične, probam black angus varijantu, ali nažalost, nije bilo izvodljivo. Idemo, dakle, sa klasik Smoky Galaxy burgerom, plus Pepsi u limenci, s obzirom da iz nekog razloga Coca Cola proizvode više nemaju u ponudi.

Burger je spremljen i poslužen za 15-ak minuta. Na prvi pogled – nije se mnogo odstupilo od davno zamišljene recepture. Ono što, međutim, danas ipak ne ide u korist Intergalactica je činjenica da se u međuvremenu otvorio veliki broj specijalizovanih burger barova koji su ovu priču digli na znatno viši nivo. Intergalactic je jedan od pionira u ovom segmentu u Beogradu, ali baš kao što je slučaj sa McDonald’som, receptura i pristup burgerima poprilično su uznapredovali, pa će Smoky Galaxy, prvi burger koji sam pre sedam godina pojeo u Intergalacticu, danas izgledati – u najmanju ruku skromno.

Prva stvar koja će zasmetati je zaista ogromno pecivo, poprilično nesrazmerno sa količinom sastojaka u burgeru. To ćete moći da ustanovite i sa fotografija ako obratite pažnju na meso – 220 grama je više nego solidna gramaža, i u nešto manjoj zemički, bio bi to poprilično debeo komad mesa i sve bi izgledalo mnogo kompaktnije. Ovde je bilo skoro “pljeskavičasto”, jer ga je valjalo stanjiti kako bi pokrio celo pecivo. I ostali prilozi bili su prisutni u minimalnim količinama, pa se konzumiranje burgera uglavnom svelo na žvakanje zemičke sa tek jedva osetnim drugim sastojcima.

Smoky Galaxy Burger - Intergalactic Diner, Beograd

Pomenuti sos i dalje je dobar kakvog ga se i sećam, dok sir neće izazvati bog zna kakvo oduševljenje jer je poprilično tanko sečen i bio je jedva osetan. Na sve to još malo iceberg salate i grilovanog luka, i to je to. Ne baš naročito uzbudljiv burger u svakom slučaju.

Meso je bilo lepo pečeno i ukusno, samo mi je pomenuti odnos pecivo-drugi sastojci smetao već od prvih zalogaja, i tako je ostalo do kraja konzumiranja ovog burgera. Pomfrit poslužen sa strane i par onion ringsa odgovarajući su prilog, a i Pepsi limenka nije bila loša s obzirom da se ne sećam kada sam je zadnji put popio.

Na kraju, ispade ovo poprilično čudna recenzija. Nahvalih restorane, enterijer i sve ostalo, a završih sa ne baš sjajnim ocenama samog burgera. Bio je to solidan obrok koji će vas svakako zasititi, ali da može bolje – to sigurno. Sa druge strane, u jelovniku je toliko toga (znatno konkretnije opcije od burgera koji je bio moj izbor ovaj put), pa ću ovaj restoran svakako mirne duše da preporučim. Provod je zagarantovan, a ambijent za naše krajeve nesvakidašnji, pa slobodno navalite kada vam se ukaže prilika.

UPDATE: Kako su me informisali iz Intergalactic Dinera, u periodu nakon testiranja ovog burgera došlo je do promene u kvalitetu zemičke, i ona bi sada trebalo da je znatno bolja, što me zaista raduje.

“Naša zemička je evoluirala pre nekoliko meseci iz hlebne koju smo imali godinama u pravu burger zemičku. To nam je bila boljka već duže vreme, ali je bilo teško promeniti. Sada je top, izbalansiran je odnos količine i ukus peciva sa ostalim sastojcima. Generalno smo pretresli sve recepture i izbalansirali i ostale sastojke svakog jela. Ali sa pecivom smo se baš napatili”, rekli su mi iz Intergalactica.

Proveriću sve to prvom prilikom, pa očekujte novu recenziju na blogu.


~ Smoky Galaxy Burger ~

Lokacija: Intergalactic Diner, Obilićev venac 3, Beograd
Cena: 635 RSD
Brzina usluge, cca: 15 minuta

Pecivo: 6/10 ● Meso: 8/10 ● Sos: 8/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 6/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)

Generalna ocena:
7


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.