Mešano meso – Dobri dim, Novi Sad

Mešano meso - Dobri dim, Novi Sad

Novosadski Gastro Pub Dobri dim ne pravi burgere, ali zato nudi vrhunsko “Texas style” meso spremljeno u smokeru i kao takav, jedan je od retkih pabova na ovim prostorima koji je primarno fokusiran na ovu vrstu pripreme mesa. S obzirom da za potpisnika ovih redova meso iz smokera nema konkurenciju, odnosno drastično je ukusnije u odnosu na klasične metode pripreme, restorani poput Dobrog dima više su nego dobrodošli na stranice ovog bloga.

Smoker tehniku do najsitnijih detalja usavršio je beogradski Holy Smokes o kojem sam već pisao (uskoro će još jedan tekst), a Dobri dim je takođe na visini zadatka, u šta sam se konačno i lično uverio. U više navrata planirao sam da obiđem ovaj restoran, ali do sada nisam uspeo (zadesio sam se u NS-u kada im je bio neradni dan, drugi put je u toku bila selidba restorana na novu lokaciju…). Nedavni izlet do Novog Sada poslužio je kao dobra prilika da se i to konačno ispravi, pa sam jedva čekao da proverim da li je hrana koju služe ukusna kao što izgleda na fotografijama na društvenim mrežama.

Dobri dim smešten je ulici Laze Telečkog, jednoj od najpopularnijih novosadskih ulica za dnevni, a pogotovo večernji provod. Restorani, kafići, pabovi, pekare, klubovi – sve je tu, i za svačiji ukus. Prostor u kojem se nalazi Dobri dim nije naročito veliki, ali bašta pod lipom je predivna. U letnjim mesecima i toplijim jesenjim danima savršeno je mesto za uživanje u dobrom društvu uz ukusan zalogaj.

Jedini problem pred kojim se nađem kada posetim restoran poput ovog je – šta tačno izabrati iz jelovnika, a da to nije – sve. 🐷 Večita borba vodi se između pulled pork mesa i junećeg vrata (ili brisketa), dok sam i za dimljenu piletinu uvek raspoložen. Ovih dilema očito su svesni i u Dobrom dimu, pa se u jelovniku nalazi Mešano meso, odnosno kombinacija junetine i svinjetine uz adekvatne priloge, a što je i bio moj izbor ovaj put.

Mešano meso - Dobri dim, Novi Sad
Mešano meso – Gastro Pub Dobri dim, Novi Sad

Daska sa mešanim mesom, dakle, sastoji se od junećeg vrata i kidane svinjetine, priloga u vidu kremastog krompira, coleslaw salate, kukuruza, te Luizijana i Šampinjon sosova. Malo li je? Ipak, ponet atmosferom, pokušao sam da lobiram kod konobara i za ubacivanje dimljenog pilećeg filea (po principu: nek’ ide život), kako bih probao sve tri mesne varijante koje imaju u ponudi, ali nažalost, trenutno nije bio dostupan, pa ostaje prilika za popravni sledeći put.

A sad, da malo detaljnije analiziramo ovu rajsku trpezu…

Kidana svinjetina (pulled pork) i juneći vrat koji su centralni deo obroka, pripremljeni su, kako već rekoh, u smokeru, a to podrazumeva celovečernju akciju od najmanje 12 sati sporog “kuvanja” indirektno na dimu. Valja tu vatru i temperaturu u smokeru održavati celo veče, pa je sasvim jasno zašto ovakvih restorana nema mnogo. Uz to, ovo je meso koje se sprema svaki dan, dakle ne možete baš da improvizujete i “nadimite” zalihe za celu sedmicu. Poprilično mukotrpan proces, ali rezultat je verovatno najukusnije meso koje ćete ikada probati. Pored uvek prijatne arome dima, s obzirom na “slow” pripremu, meso je toliko mekano da se naprosto topi u ustima, i uz odgovarajući set začina kojima je tretirano, zaista predstavlja ultimativni nivo hedonizma što se mene tiče. Iako je ovakvo meso dovoljno samo po sebi, prilozi su, naravno, više nego dobrodošli – u klasičnoj Teksas varijanti, meso iz smokera najčešće prati coleslaw salata, pasulj ili krompir, a sve to sastavni je deo ovog obroka i u Dobrom dimu. Dva sosa – Luizijana i Šampinjon, uz lepo tostiran lebac, zaokružuju ovaj obrok u ručak ili večeru za svaku priliku, koji sasvim sigurno zaslužuje najviše ocene!

Mešano meso - Dobri dim, Novi Sad

Sosovi su takođe bili potpuno odgovarajući – Luizijana sos je kombinacija senfa, meda, belog luka i žutog šećera, dok u Šampinjon sosu imamo šampinjone, crno vino, beli luk i slatku pavlaku. Kad smo kod sosova, valja reći da su se istima u Dobrom dimu posebno posvetili, pa je tu ukupno šest kombinacija, od kojih su me posebno privukli Obogaćeni majonez (majonez, beli luk, kiseli krastavčići, belo vino, začinsko bilje – dodatnih 30 RSD na cenu obroka) i Drakaris sos (kombinacija halapenjo i habanero papričica, kim, menta… + 50 RSD), koji ipak nije bio toliko ljut koliko mu ime govori, ali kao i ostali koje sam probao, bio je preukusan.

OK, jasno je da sam poprilično pristrasan kada je smoker meso u pitanju, a još kada je rezultat dobar poput ovog, to me zaista čini srećnim. S obzirom da su ovakvi restorani kod nas egzotika, i da je (koliko sam upućen) Dobri dim, baš kao i Holy Smokes u Beogradu, jedini te vrste u Novom Sadu, drago mi je da ekipa obavlja posao valjano i posvećeno. Stoga, ako vas put navede u Novi Sad i niste sigurni gde i šta da jedete, a uz to do sada niste probali meso iz smokera – Dobri dim je sigurna preporuka! 👌


~ Mešano meso ~

Lokacija: Gastro Pub Dobri dim, Laze Telečkog 3, Novi Sad
Cena: 710 RSD
Brzina usluge, cca: 20 minuta

Generalna ocena:
10


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.